Intervju med Amanda Falkman - Instaview
18489
post-template-default,single,single-post,postid-18489,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Amanda Falkman

Instagram är ett så genialt verktyg för att träffa nya vänner och hålla kontakt med de en redan har.

Frkn Amanda Falkman eller Fröken Falkman om du frågar Amandas mormor, eller hennes mattelärare i gymnasiet, som frågade var hon var när hon inte var på hans lektioner. Amanda hånglade mycket i gymnasiet. Och så kallades hon Freaking Falkman, när Amanda inte vill vara fröken. Hon är 23 år, har bas och drömmar i Göteborg och jobbar som fotograf och allroundkonstnär. Amanda pluggade en tvåårig yrkeshögskoleutbildning på YRGO efter studenten och har frilansat sedan sista terminen i gymnasiet. Snart ett år på heltid. I hennes Tinderprofil stod det att hon tycker om att svära, hångla och klappa hästar. Det stämmer fortfarande.

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
Jag dokumenterade min vardag, läger och mina vänner i mellan- och högstaidet. I gymnasiet var jag kär i en kille som läste foto så det blev så att jag också gjorde det. Det var jättetråkigt i två och ett halvt år. Sista terminen i trean slog det om och jag startade företag. Sedan tog det ett år och ett storytellingprojekt på Carlstens Fästning innan jag blev fullkomligt handlöst förälskad. I fotografi. Och nu lever vi ihop – fotografin och jag.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Att jag KÖR! Jag säger sällan nej om jag är osäker, ursäktar mig nästan aldrig. Får för mig att jag kan och dönar på. Har Christina Yang från Grey’s Anatomy som en mental mentor eftersom hon aldrig skulle tvivla på sin duglighet och kapacitet. Pippi Långstrump säger det bra också: ”det har jag aldrig provat förut så det klarar jag säkert”. Jag är nog en uppstickare och ett skav i all jante och ”lilla gumman, lugna dig”. Jag står upp och tar för mig, säger åt gubbarna att sätta sig och lyfter mina systrar. Inom fotografi och livet i sig. Hoppas jag.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Hah, klassikern: en känsla. Eller flera känslor också för den delen. Jag vill att det ska göra ont, att det får grabba tag och lämna en betagen och förälskad. Inspirerad och sorgsen. Förbannad och modig. Om vi inte känner någonting när vi ser mina bilder – vad är då meningen med allt?

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Två work wives vid namn Canon 5D mark III och 98% av tiden ett 50mm 1.2. Jag har fotat bröllop med bara ett 50mm. Det är mitt bästa bröllop hittills.

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Carlstens fästning, Marstrand. Februari 2014. Jag gör mitt första storytellingprojekt, det är svinkallt och jag har tjatat i månader om att få tillträde till fästningen. Nu har jag nyckeln till porten och släpar gamla kläder och kamerautrustning tillsammans med modeller och assistenter och stylister upp för fästningsbacken för att fotografera en story baserad på fästningens historia. Det blir startskottet på hur jag fotograferar idag – det slår liksom fullkomligt asrätt. Bilderna finns att se här: http://frknfalkman.se/other-stories/glom-inte-bort-mig/ och har ställts ut ett flertal gånger på fästningen. Det är fortfarande mina viktigaste bilder.

FILMAR DU NÅGOT?
Jag filmar ibland när min kille sjunger. Han sjunger jättedåligt. Jag älskar när han sjunger. Sedan lyssnar jag på det när han jobbar på annan ort. Skäms knappt för det.

RESER DU MYCKET?
Alltså, ja? Jag har bas i både Göteborg och Helsingborg så jag åker till Skåne säkert ett par gånger i månaden. Och de senaste två åren har jag flyttat sju gånger och inte hittat hem någonstans. Så då har jag rest runt, packat väskor och försökt känna mig hemma hos personer snarare än på platser. Senast var jag på Gotland och härjade. Det var fint. I mars ska jag till Japan. Så långt har jag aldrig rest förut.

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Storytellingprojekt. Jag ÄLSKAR när jag får äga mina projekt, bestämma, sy ihop, styra och ställa. Egot i mig njuter. Men jag brinner ju så sanslöst för att berätta historier – helst komponera en egen med inspiration och utgångspunkt ur den svenska historien – leta upp strukturer och orättvisor och jämföra dem med dagens samhälle. Sedan samlar jag rimliga brudar med trassligt hår, budar hem alldeles för mycket kläder från Tradera och drar med mig allt till gamla borgar, segelfartyg och leriga åkrar. Livets finaste!

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Den svenska historien. Jag är en mycket nördig person som snöar in fullständigt på historier, historiska platser, gammal sten och kostymdramer. Och cirka alla Andreas Öhmans filmer. Vismusik och andra fotografers bilder. Sedan kommer idéerna oftast när jag diskar eller duschar eller någonting annat tråkigt. Jag skulle behöva ha tråkigt lite oftare.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?
Tveklöst denna.

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Jag fotade för ett badklädesmärke och fick själv välja modeller. Så jag tog med Christina aka min högst älskade mormor. Som är svinkär i min morfar, som äger nyansen ”mormorsblå” och som syr om och lagar mina kläder. Som låg jämte mig i sängen när jag var hjärtekrossad, strök mig över ryggen och sa ”jag vet, jag vet hur det känns”. Hon vet hur det känns. Men hon vet också hur det känns att hålla någons hand, att vara någons bästa och hon vet hur gott det doftar när rosorna slår ut. Hon är ju så våldsamt vacker dessutom. Och charmade samtliga personer under fotograferingen. Jag tycker den här bilden visar hennes fabulousness och inställning till livet. Damn, som jag älskar henne!

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Jag hör till massan som vill få sina digitala bilder att se filmiska ut. Först slänger jag nästan alltid på samma VSCO-filter. Drar upp skuggor och ner högdagrarna. Mina bilder är inte så kontrastrika. Sedan drar jag ner mycket av det gula och orangea, tar bort lite rött också. Men ökar samtidigt temperaturen. Bilderna ska se varma ut, men inte friterade. Am I make any sense? Hade prov i photoshop på fotoskolan en gång och sa till läraren att jag hellre hade ätit upp min egen version av bilden än hans original. Om bilden ser aptitlig ut tycker jag den är bra. @lindaeliassoncom lagar de godaste av bilder!

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Sällskap på toaletten, på bussen och en plats där mina ex kan se vilket spännande liv jag lever idag. Det är en bilddagbok och en plats där jag kan marknadsföra mina bilder, mina tjänster och min person. Det är en plats där jag inspireras av andra fotografer, peppar och peppas av mina Boss Ladies och söker bekräftelse. Ser ibland mycket av mitt värde i antal likes. Det är väl inte helt friskt kanske.

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Är dålig på att skriva motfrågor och engagera mig i mina följare. Men jag uppskattar alla hjärtan och kommentarer. En del av mina följare följer jag tillbaka och då blir det ju mer av en dialog när en kommenterar varandras work.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Inom bröllopsfoto ska en fota brudpar på alptoppar i soluppgång men samtidigt hävda att det inte handlar om häftiga platser utan bara rena känslor. Jag anser mig se en hycklartendens. Slående locations gör mina bilder bättre, tveklöst och jag skulle inte neka det. Generellt ser jag att många hävdar göra “sin egen grej” men ändå se ganska så lika ut bildmässigt. Annorlunda är det nya normativa. Vet inte var jag vill säga med det här.

VAD BRINNER DU FÖR?
En dröm om kalkstenshus med halmtak med äppelträd och ponnyer i en trädgård. Och att orka bråka var gång någon är sexistisk, orättvis, homofobisk, antifeministisk eller främlingsfientlig – att fortsätta säga ifrån när någon förminskar någon annan. Jag är så fucking trött på patriarkatet och gubbar i den här branschen. Jag brinner för en bättre värld för mina framtida döttrar. Vänj er vid mitt bråk – jag tänker fortsätta säga ifrån tills vi lever på samma villkor. Vill citera @ekdahllisapatriarkatet kommer falla inom din livstid, det är lika bra du hänger på”.

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
Yes. Mina fine art prints säljs över Instagram och olika designmarknader. Den här går absolut bäst:

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?
Just nu på min nya skrivare hemma. Vi kommer tyvärr inte överens riktigt än. @sandengartprintpro är alltid bäst.

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Hmm, nä. Men för fotouppdrag. Men det kanske inte är samma sak?

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
En ateljé med högt tak i en gammal stallbyggnad där jag kan gå vild och måla möbler, fotografera, redigera bilder och bygga rekvisita. Uppdragsmässigt skulle jag vilja kunna kombinera mina fine art-projekt med uppdrag för designers och andra kreativa företag. Tror att det är där jag kommer att prestera allra bäst!

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Två externa hårddiskar och en NAS. Och Zenfolio på nätet.

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Nej.

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
HAHAHA, skoja inte. I år är första året som jag inte har dödsångest inför varje uppdrag. Tänker alltid att det är den här gången det ska gå åt helvete. Än har det inte gjort det dock. Lever farligt nu!

HUR SER DIN FRAMTID UT?
Hittills har företaget Frkn Falkman dubblat sin omsättning och resultatet år för år, sedan start. Det kanske är lite väl modigt att hoppas på en sådan fortsatt trend men det vore ju kaxigt. Jag håller på att starta en genusmedveten och feministisk bildbyrå också! Vänta bara! Framöver hoppas jag kunna hitta någonstans att bo för att få lite himla trygghet på den fronten i livet. Vi stannar nog i Göteborg ett par år till i alla fall. Sedan flyttar vi till den där kalkstensstugan på Skånska landsbygden och odlar en kryddträdgård och inreder en atelje. Och lever relativt lyckliga i alla våra dagar med ponnyer och kids som förhoppningsvis får växa upp i en värld där patriarkatet fallit, sexuella trakasserier inte tolereras och rasismen och annan främlingsfientlighet utrotats. Det blir väl bra?

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Jag älskar sociala medier. Instagram är ett så genialt verktyg för att träffa nya vänner och hålla kontakt med de en redan har. Bra plats för marknadsföring också. Men jag stör mig på att inläggen rankas och inte kommer i tidsordning i flödet.

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Frkn Falkman på Instagram och Facebook och http://frknfalkman.se. Det är allt! Skoja! Gmail också såklart. Jag älskar mail!

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Var konsekvent i stilen. Jag har ett konto där jag lägger upp iPhonebilder tagna i vardagen med humoristiska captions. Och ett annat konto där jag visar mina pro pix. Alltså professionella bilder. Men jag är heller ingen instaguru så jag kanske säger helt fel nu?

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED AMANDA!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.