Sebastian Grönkvist är sebastiangronkvist - Instaview
16147
post-template-default,single,single-post,postid-16147,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Sebastian Grönkvist är sebastiangronkvist

”Det är ju halva grejen med Instagram, att interagera”

Sebastian Grönkvist är en 37-årig kille från Karlstad som arbetar som arkitekt. Han är gift, har 3 barn, bor i villa i Värmland, har sommarstuga i Hälsingland och vistas ofta i Sälen. Sebastian är väl egentligen en lantis i sinnet och drömmer om att flytta ut på landsbygden. Efter att ha bott i Göteborg under ett tiotal år så känner han sig färdig med ”stad” för stunden. Sebastian spelar även bas i sitt band Swedish Polarbears. Mer än så hinner han inte med för tillfället som småbarnsförälder. Men Sebastian ser bilder överallt i sin omvärld. Har han tur hinner han ta dem också. Som Värmlänning boende i exil under närmare 10 år så visade det sig att Sebastian vurmar väldigt mycket för sin hembygd och då landskapet som helhet. Det gör att ett av hans största intressen blivit att sprida kunskap om landskapet så att folk får upp ögonen för vad som faktiskt finns där. Sebastian skapade en Facebookgrupp för att kunna sprida och dela kunskap om Värmland som han döpte till Värmland i bilder. Gruppen exploderade och har idag över 10 000 medlemmar.

När blev du intresserad av fotografering?
– Jag fick en analog kamera ganska tidigt. Det var en kamera av instamatic-typ som laddades med filmkassett och som hade engångsblixtar. Jag minns så väl hur den kamerans liv slutade när jag tappade den i en bäck i Sälen. Jag kan varit i 5-årsåldern kanske. Att göra slut på dom 4 blixtarna som fanns i en blixtkub så fort som möjligt var väl det som var roligast i den åldern som jag minns det. Några år senare lyckades jag skrapa ihop poäng när jag sålde jultidningar så att jag kom upp i tillräckligt hög premie för att få välja en kamera. Den kameran (en röd Minika) har jag faktiskt kvar och den har jag självklart tagit kort på och lagt upp på Instagram.

När jag växte upp så kretsade mitt liv totalt runt skateboard och snowboard. En av de saker man gjorde när man åkte bräda var att filma och fotografera varandra när man åkte och gjorde fräna trick… eller vi kunde egentligen inte så många fräna trick men filma och fota skulle man ju göra för så gjorde ju proffsen. Och proffs, det drömde man ju om att vara. Kruxet med analog kamera var ju att framkallningen var så dyr så det blev ju egentligen bara semesterbilder man använde den till. Jag minns att när vi åkte på semester så brukade jag få 2 st 24-bildersrullar som skulle räcka hela semestern. Fick man en 36-bildersrulle istället så var man ganska nöjd. Då räckte ju åtminstone första rullen längre än tills man hade kommit iland efter att ha åkt färja med Stena Line till Kiel.

När jag gick på gymnasiet eller tidigt på universitetet köpte jag en Nikon F65. Den kameran fick vara med överallt. Det blev tydligare inriktning mot att fotografera och inte bara att avbilda när någon grillade eller gjorde en rolig min. Jag fotograferade en del skateboard och snowboard med på den tiden och även en hel del svartvitt som jag framkallade i ett hemmalabb som jag hade tillgång till hos mina föräldrar. Av någon anledning dog intresset tillfälligt ut under tiden när jag var som fattigast, dvs som studerande på universitet. Jag hade även en kortare förälskelse i polaroidkameror. Men där var ju filmen ännu dyrare än vanlig 35 mm-film så det blev inte så mycket med det. 2004 köpte jag en digital kompaktkamera men jag återupptog intresset igen på allvar så sent som 2006 när jag äntligen lyckades få råd med en riktig digital systemkamera, en Nikon D200. De små digitala kompakter jag hade haft innan var mer för att kunna ta semesterbilderna som man vant sig vid att ta på resor. Sen dess har det blivit en del kameror som passerat…

När blev du intresserad av mobilfotografering?
– Jag blev intresserad av mobilfotografering ganska tidigt men helt ärligt så såg jag inte mobilen som en kamera som lämpade sig till mer än ”kom ihåg-bilder”. Exempelvis för att ta kort på handlingslappen som man ofta slarvar bort. Det är en vana som jag har kvar än idag faktiskt. När jag fick en Iphone 3Gs och dessutom fick tag i Hipstamatic så var det kört. Filter var ju the shit! Samma sak när jag hörde talas om Instagram. Det var mest filtren jag ville åt för att få vardagliga bilder att se skojigare ut. Inom snowboard och skateboardkulturen har ofta kanterna på negativen varit med i bilden som ett element och att få det att se så ut på det sättet genom att bara lägga på en border var hur kul som helst. Jag raderade faktiskt alla bilder som var oredigerade i telefonen på den tiden och det gör ju att jag bara har bilderna från den tiden kvar i liten storlek.

Nu senaste 3 åren så har jag använt mobilen helt annorlunda. Till behind-the-scenes-bilder. Men då har jag fått en intressant upplevelse som har förändrat min syn på fotografering radikalt. Varenda gång jag var ute och fotograferade brukade jag ta en minnesbild från mobilen och väldigt ofta var det den bilden som hade bäst komposition och matchade vad jag såg bäst av alla bilder jag tagit vid tillfället. Det gjorde att jag bestämde mig för att 35 mm var den ultimata brännvidden för mig och att jag inte skulle använda något annat. Jag tränade nästan ett helt år på att bara använda 35 mm i samband med ett kamerabyte och det gjorde underverk för mina bilder. Idag så är kameran i telefonen så sjukt bra att egentligen skulle jag klara mig väldigt bra med bara den. Men jag är nog lite för mycket prylnörd.

Vad uppskattar du mest med dig själv som fotograf?
– Jag tror att det jag uppskattar mest är att jag att kan visa känslan av platserna jag fotograferar i bild ganska väl. Att det framgår att bilden är genomtänkt.

sebastiangronkvist38

sebastiangronkvist37

sebastiangronkvist27

sebastiangronkvist30
sebastiangronkvist5

Vad vill du förmedla med dina foton?
– Primärt så fotograferar jag för att förmedla känslan av det jag upplever eller ser.

Vad har du för utrustning?
– Mobilt kör jag med en iPhone och där kör jag enbart den inbyggda kameraappen. Jag tror att det beror på snabbheten att komma in i appen som gör att det blivit så. För oftast är det klart viktigare för mig att bilden tas än att jag satt fokus exakt rätt etc. När det gäller digital systemkamera så kör jag med en spegellös Sony A7 och i första hand ett Sony Zeiss 35/2.8 som är väldigt kompakt och som har en bra brännvidd för mitt bildseende. Det är helt klart min favoritobjektiv. Men jag har i dagsläget även en 16-35/4 som sitter på när jag fotograferar arkitektur och ibland när jag fotograferar landskap. Ska jag fotografera porträtt så blir det förvånansvärt ofta 35/2.8 som används. Kanske beror det på att jag gillar helkroppsporträtt? Jag har nyligen skaffat en Zeiss Batis 85/1.8 för lite mindre vidvinkliga porträtt men vi är inte riktigt kompisar än jag och 85 mm som brännvidd. En sak är säker iallafall. Jag kommer aldrig gå tillbaks till en kamera med spegel. Att verkligen se bilden man tar är så otroligt mycket tidsbesparande för mig. Jag chimpade som en tok förr i tiden och har även haft många problem med frontfokus/bakfokus på mina objektiv genom åren. Det är verkligen inte samma sak med den utrustningen som jag använder idag. Man ser ju om fokusen är spot on direkt. Jag använder även en hel del andra tillbehör också. Bland annat Lee’s 100-system som jag sparat på mig en hel del av de senaste åren. Jag kör oftast med ett lätt kolfiberstativ och fjärrutlösare också. Som sagt så är det väl prylnörden i mig som skaffat dom här sakerna för när jag ska iväg på fototur så är det obehagligt svårt att lämna några saker hemma. Man kan ju aldrig veta om det behövs…

Vilken är din bästa fotoupplevelse?
– Min bästa fotoupplevelse ha faktiskt blivit själva fotograferandet i sig. Att upptäcka en ny plats jag aldrig besökt är sporrande nog för min del så här idag. Men ett exempel på en kanonstund är när jag och en fotokompis åkte runt för att leta platser och så helt plötsligt fann vi en plats som var en riktig jackpot. Ett ställe jag gärna åker och fotar på.

Reser du mycket?
– Nä, det kan jag inte påstå. I närområdet så är det mycket åkande men till utlandet är det väldigt få resor.

Vilken har varit din bästa fotoresa?
– Det är enkelt. Jag och en kompis åkte runt med bil i Värmland utan någon egentlig plan om vad vi skulle se. Vi slängde upp kanoten på taket på bilen och spenderade 5 dagar där vi även sov i bilen. Det var en helt magisk upplevelse. Bland annat snubblade vi över ett kraschat flygplan från andra världskriget. Där ser man vad lite man vet om som göms i skogen.

Hur ofta fotograferar du?
– Jag försöker ha kameran med mig varje dag för av erfarenhet vet jag att det är när som helst som motiven och ljuset uppkommer. Planerade fotoresor är det väldigt sällan för min del. Kanske en gång om året. Däremot försöker jag passa på när väder och ljus är rätt. Då blir det snabbt en jakt för att hitta en vy man vill åt samt även att man ska hinna fram innan ljuset ändrar sig till det sämre. Bäst är ju när det är en planerad plats som visar sig vara kanon och att även ljuset är riktigt bra. Men det händer inte ofta, kanske några gånger om året.

Vad fotograferar du helst?
– Jag fotograferar helst träd. jag vet inte varför men jag dras mot de på något sätt. Sen fotograferar jag helst i dimma på grund av att det ger en sån suggestiv känsla.

Varifrån kommer din inspiration?
– Jag inspireras av allt jag ser på nätet, i tidningar, på tv, i naturen. Men mest av platsen jag ser framför mig. Det är på något sätt det som driver mig. Bildredigeringsmässigt så är det ju mode och trender som gör att jag ibland kanske försöker efterlikna något jag sett. Det slutar dock väldigt ofta med att jag struntar i det jag testat för att jag är missnöjd med estetiken i det och startar om från början och gör som vanligt. Man har nog sin egen stil man föredrar bildredigeringsmässigt. Om jag ser bilder som påminner om det jag skulle vilja ta så blir jag väldigt inspirerad och får fotofeber.

Vilket är ditt favoritfoto som du laddat upp på Instagram?

sebastiangronkvistutvald

Vad är historien bakom den bilden?
– Det är en otroligt lång historia man jag ska försöka korta ner den. Mellan 2008-2013 hade jag ett pågående fotoprojekt som heter ”Neon si_ns”. I korta drag så handlar det om att ta bilder på neonskyltar där några element av det som ska lysa inte längre fungerar. När den här bilden togs så blev det den sista bilden i projektet. Därför att jag direkt visste att jag aldrig kommer kunna matcha den utan att det är bättre att avsluta med den bästa bilden jag någonsin kommer kunna ta på temat. Det är ett riktigt drömmotiv i sammanhanget. Projektet bestod av ca 200 bilder där det här alltså är den sista. Totalt tog jag 3474 bilder i projektet men kunde ändå inte låta bli att ta bilder när trasiga skyltar passerat min väg så det har blivit 403 till. Det finns mer bakgrund om bilden än bara projektet som det är en del av. Ute var det -20 grader och vi satt hela familjen i bilen på väg till mina svärföräldrar. Att vara kvar i fjällen med en då 3 månaders baby fungerade inte. Det var för kallt för oss helt enkelt så vi styrde kosan mot Hälsingland. När vi nästan var framme så fick jag för mig att köra genom ett näraliggande samhälle och blev nästan tårögd och euforisk när jag såg skylten. Snabbt parkerade jag bilen och tyvärr så kunde man inte parkera bilen på platsen utan att råka att lysa upp motivet med bilstrålkastarna. Smart som man är när man åkt bil i 5 timmar så tänker man extra noga på sin exponering och stänger av bilen för att inte få blandljus av olika temperaturer i onödan. Springer ut, rotar fram kamera och stativ under benen på ett sovande barn, stänger dörren och går iväg för att ta bilden. Avstängd bil, -20 grader, 3-månaders baby, nyväckt 3-åring och 5 restimmar i bagaget är inte en optimal kombo. Det får jag höra ofta.
Men bilden blev ju bra iallafall! Det var väl tur!

Hur ser din redigeringsprocess ut?
– Jag redigerar mina bilder i Adobe Lightroom grundläggande. Sen gör jag färdigt bilderna i Photoshop där jag dodgear, burnar, gör eventuella blendningar av exponeringar med luminositymasker, kontrast etc. Det är inte så mycket hokus-pokus i min redigering och jag är oftast inte så känslig för att råka ha överdrivit bildens färger eller så. Däremot kombinerar jag aldrig i mina bilder så att jag gör collage så att jag exempelvis klipper in en himmel som är bättre etc. Jag försöker klona så lite som möjligt och försöker i största möjliga mån fånga allt vid en exponering. Jag har några exempel på HDR-panoraman som jag gjort och det är bara en waste med tid för min del faktiskt. Så länge jag fått till exponeringen är det väldigt sällan jag behöver krångla till det med att kombinera exponeringar.

Vad betyder Instagram för dig?
– För mig är Instagram en plats där jag kan ha ett eget flöde, där alla typer av bilder jag tar kan få finnas. Det är inte ett galleri med bara en typ av bilder utan det är mitt fotoflöde. Inspirationsmässigt så undrar jag om jag inte skulle bli tokig på om jag inte hade Instagram vid fingerspetsen. Då inte minst att jag inspireras väldet mycket av lifestylegängen som leker äventyrare och reser runt. Det blir man riktigt sugen på att fotografera när man tittar på. Lite roligt är ju ändå att man ofta scrollar långt tillbaks i sin egen feed för att minnas tillbaks via sina bilder. På så sätt så har flödet blivit lite som en utställning om mitt eget liv.

Hur interagerar du med dina följare?
– Får jag kommentarer så svarar jag! Om jag får en ny följare så kollar jag om användaren har ett bildflöde som tilltalar mig. Kanske kan det vara någon som kan komma att inspirera mig massor? Man vet ju aldrig. Jag kommenterar även ofta på andra användares bilder. Det är ju halva grejen med Instagram, att interagera.

Nämn 3 svenskar som inspirerar på Instagram?

@wisslaren – Hur kan man inte bli inspirerad av honom så som han presterar bilder idag? Han blir bara bättre och bättre. Och vilka resor han tar med oss på!

@photozbychristian – För mig som inte orkar nattsudda längre så är det grymt skönt att titta på hans bilder.

@henricforsell – Det är något med hans bilder som jag verkligen, verkligen gillar. Vi har lite samma sätt att se på motiv. Kanske är det just det som jag gillar med hans flöde.

Vad brinner du för?
– Värmland.

Har du sålt något av dina foton som du har på Instagram?
– Ja, ett antal. Men inget man blir rik på.

Har du någon gång ställt ut dina foton?
– Ja, det har jag men inte som en egen utställning. Däremot har jag en höjdarutställning på gång i Dubai där det bara är mina bilder som ska visas.

Har du printat några av dina foton på Instagram?
– Nej, inte från Instagram direkt.

Har du blivit kontaktad av något företag för samarbete tack vare din Instagram?
– Nej, men jag är öppen för förslag.

Vad är din fotodröm?
– Min fotodröm är egentligen bara att få åka på upptäcktsfärder till okända områden. Om det är i Sverige eller utomlands spelar inte så stor roll. Att uppleva platser jag inte visste fanns är sweet.

sebastiangronkvist12

sebastiangronkvist4

sebastiangronkvist2

sebastiangronkvist

sebastiangronkvist10

Vilken är din favoritmusik när du fotar?
– Jag kan inte lyssna på musik när jag fotar. Då kan jag inte koncentrera mig på foto över huvud taget utan jag hamnar direkt i musicmode och tänker enbart på musiken. Det är väl nackdelen att vara musiker, att man vill vara med i låten.

Hur gör du backup på dina foton?
– Jag gör backup på en separat hårddisk direkt vid importtillfället. Sedan har jag en annan arbetsdisk som alla foton ligger på. De senaste bilderna ligger först lokalt i laptopen innan jag flyttar dom till arbetsdisken. Efter redigering så arkiverar jag Photoshopfilerna på en annan separat hårddisk och webbversioner läggs upp på min Dropbox. Sen är hela datorn backupad mot en Time Capsule.

Har du varit på någon Instameet?
– Nä, men jag har träffat många från Instagram i verkligheten.

Har du någon gång prestationsångest?
– Ja, herregud! Hur ofta som helst. Du skulle sett min ångest inför leveransen av bilderna till Dubai. Då var känslorna utanpå kroppen på riktigt.

Hur ser din framtid ut?
– Utställningsmässigt så har jag ett samarbete med Kocken Björn Frantzén under april, maj och juni där han ska ha en pop-up restaurang på Palazzo Versace Hotel i Dubai. Jag kommer ha mina bilder utställda i restaurangen för att hjälpa till att dra tankarna mot Norden under konceptet ”Journey of a Nordic Chef”. Samtidigt kommer alla bilder i menyn (som är en 40-sidig bok) som inte föreställer Björn själv eller hans mat vara mina bilder. Det har varit mycket fokus i det här fallet på att förmedla känslan av årstider, något som man inte riktigt upplever som boende i Saudi. Fotograferingsmässigt så vill jag bara komma ut på äventyr. Jag längtar efter att uppleva nya platser. Jag har väl ett mål och det är att fortsätta på mitt senaste fotoprojekt ”Leaning barns”. Projektet handlar om att avbilda så många lutande gamla lador jag kan innan dom rasar samman. Instagrammässigt så håller jag och några andra på att bygga upp vårt lifestyle-konto @wildscandinavia. Det är något som inspirerar mig otroligt mycket med att när flera aktörer går samman och skapar något riktigt bra tillsammans. Ett bildkollektiv. Så just ett sånt vill vi skapa med det kontot.

sebastiangronkvist7

Tycker du att Instagram saknar något?
– Tja, kanske inte egentligen. Det skulle vara möjligheterna att klippa film från olika klipp (i kamerarullen) direkt i programmet. Om det inte är taget med kameran i programmet så verkar det inte riktigt funka så… men jag kan ju vara lite för gammal för att förstå hur sånt hära smartphoneri egentligen fungerar. Att man inte kan se fler än ett visst antal inlägg tillbaks i sitt flöde var något jag störde mig oerhört på förut. Då var man tvungen att kolla Instagram direkt på morgonen om man inte ville missa något och följde människor i andra tidszoner. Nu var det väldigt länge sedan jag hade tid att scrolla så långt att det tar stopp. Fast det kanske inte tar stopp längre? Stoppet var/är dumt hursomhelst.

Vad tycker du om Instagrams annonser?
– Jag gillar det inte alls. Hela poängen är ju att man får välja vad man vill följa. Annonser och icke kronologiskt flöde är saker jag tycker är riktiga dumheter som försämrar eller kommer att försämra upplevelsen av Instagram.

Vilka appar och webbtjänster använder du för att visa upp ditt fotograferande?
– Flickr, Facebook, VSCO, Instagram såklart.. och egna WordPressbaserade hemsidan då. Där använder jag en app för att göra inläggen.

Vad kan du ge för uppmaning eller tips till övriga svenskar på Instagram?
– Ta inte bort era bilder! Även ögonblicksbilder fyller sin funktion. #tobedeleted är en tråkig vana IMO. När det gäller tips så är det bara så att interagera med andra användare är det som ger bäst respons på Instagram.

sebastiangronkvistprofil
Tack så mycket Sebastian och stort lycka till med utställningen i Dubai! Tycker du som läsare att detta var en bra intervju eller att något saknades? Låt mig få veta, antingen via en kommentar nedan eller via kontaktformuläret. Vill du se mer av Sebastian kan du göra det på hans Instagram eller hemsida.

Tack för att du läste intervjun och dela den gärna i sociala medier!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.