Nina Lindgren är ninalindgren - Instaview
960
post-template-default,single,single-post,postid-960,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Nina Lindgren är ninalindgren

”Jag tror att jag strävar efter någon slags magisk realism.”

Nina Lindgren 26 år och jobbar som digital designer och illustratör i Stockholm. Det bästa hon vet är att skapa (rita, fota, klippa, bygga), vakna tidigt och resa långt och länge.

När blev du intresserad av fotografering?
– Om jag minns rätt fick jag min första dator med bland annat Photoshop och någon HTML-editor när jag fyllde tio som jag experimenterade mycket med. Därefter fick jag min första kamera en julafton (JVC GC-A50, 1.3 megapixlar – hemskt gullig). Kommer ihåg att jag skrev i min dagbok att det var det bästa som hänt. Jag gjorde en egen hemsida där jag hade en fotodagbok och fotade därefter varje dag. Såhär i efterhand inser jag att det egentligen var en blogg jag hade skapat.

När blev du intresserad av mobilfotografering?
– Jag tycker att mobilfotografi i sig är intressant för att motiven ofta är oplanerade och oförberedda. Lite mer som ögonblick. Eftersom en för det mesta har med sig sin telefon så blir det den som får ta den här sortens foton. Tidsmässigt blev det intressant när de inbyggda kamerorna blev bra nog att återge verkligheten – för min del när jag blev med iPhone för fyra år sedan.

Vad uppskattar du mest med dig själv som fotograf?
– Jag ser motiv och kompositioner. Jag behöver inte kolla genom en sökare för att leta upp dem.

ninalindgren15

ninalindgren39

ninalindgren29

Vad har du för utrustning?
– iPhone 5s + Afterlight. Utanpå ofta skal eller skin med något motiv som jag illustrerat. Se society6.com/ninalindgren. Panasonic Lumix GF1 med 20 mm f/1.7 och ibland 50 mm f/1.4. Bra, liten och snabb kamera.Den ser lite retroaktig ut (och låter väldigt trevlig när man trycker av!) Folk tror ofta att det är en gammal analog kamera vilket är bra om en är ute och reser. Det kanske låter otroligt oproffsigt men jag använder inte linsskydd (men ett skyddande UV-filter så klart). Det har jag prioriterat bort. Ser jag något jag vill fotografera måste det gå fort, innan ögonblicket är förbi.

Vad vill du förmedla med dina foton?
– Jag vill visa vad jag går förbi och är med om så som jag ser det eller som jag tycker gör det rättvist. Så som det KÄNDES. Det finns en genre inom konsten som heter ”magisk realism” som handlar om att förhöja verkligheten. Jag strävar efter att lyckas förmedla det! Det är svårt och inte ett tydligt mål, men en strävan.

Hur kan din redigeringsprocess se ut?
– Det varierar lite för varje bild, men Afterlight använder jag så gott som alltid. Där brukar jag:

1. Beskära bilden och därmed försöka att städa upp fotot och utesluta ”onödiga detaljer”, alltså sådant som inte tillför fotot något/förvirrar den som tittar.

2. Mixtra med brightness/exposure tills jag hittar det jag vill ha. Jag vill ofta göra bilden tydligare/klarare och lite ljusare.

3. Testar olika filter, slutar oftast med en blandning av lite olika. Det beror också helt på vilken färg/vad för ljus/skugga/etc. jag vill förstärka och framhäva i bilden.

Vilken är din bästa fotoupplevelse?
– Den fotoupplevelse jag minns starkast är från när jag reste med några kompisar i Uganda för två år sen. Vi var i ett slumområde och hade köpt varsin coca cola i ett gathörn. Jag hade med mig en engångskamera och vände mig om och knäppte ett foto av min kompis som höll våra drickor. Jag skickade rullen för framkallning när vi kom hem igen och när de väl kom såg jag barnet som stod bakom min kompis. Hans tröja, pinnen, hjulet, två Coca-Cola… Det säger så mycket om världen.

ninalindgrenfotoresa

Reser du mycket?
– Så ofta, så länge och så långt jag kan! Och däremellan så många kortare som går : )

Vilken har varit din bästa fotoresa?
– Då får jag nog ändå säga Kina. Min kille och jag reste runt under 25 dagar och besökte bland annat Hua Shan, ett av Kinas fem heliga berg. Det var magiskt. Upplevelsen i stort var som en explosion av färg, ljud, mat, djur, människor, natur, modernt och gammalt.

Hur ofta fotograferar du?
– Varje dag.

Vad fotograferar du helst?
– Något som gör mig glad. Något som gör mig ledsen. Något som känns! Jag fotar saker som kommer i min väg, vill att det ska få vara min dagbok. Mitt Instagramkonto fyller samma funktion som den är hemsidan jag skapade för en massa år sedan.

Varifrån kommer din inspiration?
– Vad som helst runtomkring. Känner mig dock extra inspirerad om jag går upp tidigt. Ju tidigare desto bättre.

Vad vill du förmedla med dina foton?
– Jag tror att jag strävar efter någon slags magisk realism. Det finns en genre inom konsten som heter så. Fast kanske en lightversion.

Vilket är ditt favoritfoto om du får välja av de du själv tagit och laddat upp på Instagram?
– Oj vad svårt. Jag tycker mycket om den här:

ninalindgren1

Vad är historien bakom den bilden?
– Jag var i Kirgizistan och vandrade runt i en enorm bazaar och så såg jag den här mannen. Han såg så glad ut bland alla blommor. Han log ännu mer när jag frågade om jag fick fotografera honom. Det var fint.

Vad betyder Instagram för dig?
– Jag älskar att Instagram handlar lite mer om bilder och lite mindre om text än andra kanaler (dock är jag är en bildmänniska som älskar att läsa böcker). Det känns himla fint att få följa människors liv. Allra bäst är det när min farmor laddar upp bilder.

Tycker du att Instagram saknar något?
– Det finns en grej jag har klurat på en tid. Vi får se vad det blir av det. Det får vara hemligt en stund till.

Nämn 3 svenskar som är ett måste att följa på Instagram?
– Som sagt älskar jag att få följa människors liv genom Instagram. Är inte det hela tanken? Att det blir som en lång följetång där man får hänga med när de berättar sin historia.

@uujs är ett stilistiskt geni.

@paulinesliv är klok och inspirerande.

@harleytheboston är min bästa kompis gulliga hund.

Vad brinner du för?
– Att skapa! Att resa!

ninalindgren49

ninalindgren36

ninalindgren40

Vad är din fotodröm?
– Att fortsätta att tycka att det är roligt. Än så länge har det inte varit något jag vill göra professionellt. Jag jobbar som digital designer och illustratör och får ändå ett kreativt utlopp dagligen. Jag har gjort en del fotouppdrag men jag tror att jag vill låta fotografi vara något som bara får vara kul. Det är min fotodröm. Just nu : )

Vilken är din favoritmusik när du fotar?
– På morgonen lyssnar jag på P1. Annars någon starred låt på Spotify.

Hur gör du backup på dina foton?
– Extern hårddisk.

Kan du få prestationsångest?
– Absolut. Men inte när det gäller instagram eller fotografi i övrigt. Jag har inte lagt några krav i det. Jag har lovat mig själv att det bara är för att jag faktiskt tycker att det är roligt.

Använder du någon tjänst för att skriva ut dina foton (från Instagram)?
– Nej

Har du någon gång ställt ut dina bilder?
– Nej, inte foton men illustrationer/skulptur/konst.

Har du något tips till Instagrams övriga svenska användare?
– Tänk på ljuset!

ninalindgrenprofil

Tack så mycket till Nina Lindgren och ett megastort lycka till inför framtida vernissage och äventyr! Tycker du som läsare att detta var en bra intervju eller att något saknades? Låt mig få veta, antingen via en kommentar nedan eller via kontaktformuläret. Vill du se mer av Nina kan du göra det på hennes Instagram eller hemsida.

Dela gärna med dig av intervjun till nära och kära!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.