Mika Aberras film Volcano Pilot - Instaview
18782
post-template-default,single,single-post,postid-18782,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Mika Aberras film Volcano Pilot

Historien valde mig skulle jag ändå säga.

Mika Aberra, 24 år gammal, kommersiell fotograf från Göteborg. Älskar att kommunicera och berätta historier både för kunder och i form av egna projekt. Vid sidan av detta brinner jag för bygga mitt varumärke och gör det mestadels via Instagram där jag försöka hitta kreativa sätt att berätta allt som händer under resan gång. Det kan va angående både den kreativa processen och branschen att göra, men också mycket runt värderingar och egenskaper som människa som jag tycker är viktigt att ta hänsyn till för att lyckas med det man vill i livet.

VAD ÄR DIN RELATION TILL FILM?
Jag började filma i samband med att jag började fota, men jag fick så mycket fotojobb att det tog över i början. Men jag har alltid velat filma sedan dess och nu på senare tid har jag lyckats bli väldigt fri och flexibel i mitt arbete så jag hinner med sånt här.

VARFÖR BLEV DU INTRESSERAD AV ATT FILMA?
Precis som vilket annat medium som helst så är fotografi begränsat. Filmandet tog fart igen pga att riktningen jag vill ta i mitt arbete och företag är att kunna röra mig gränslöst mellan bild, film, tal och skrift. Jag märker hur snabbt jag når ut till fler så fort jag använder alla 4 medium. Ibland är det även så enkelt att vissa projekt bara lämpar sig bättre för ett visst forum, då vill jag inte känna att jag är instängd på fotografi endast.

HUR VALDE DU HISTORIEN?
Historien valde mig skulle jag ändå säga. Snubblade av en slump in på Haraldurs (pilotens) Instagram. Alla dem otroliga bilderna ovanifrån var det jag fastnade först, men sen följde jag honom ett tag och tyckte bara han verkade vara en snäll och allmänt skön figur. Jag hade länge funderat på att åka tillbaka till Island (var där 2016 första gången), men jag väntade på något sånt här. Försöker inte alls skita i andras anledningar att åka till Island, det är ju fantastiskt landskap och jag fattar varför man vill åka dit och göra det. Det gjorde jag första gången och det är precis därför jag inte ville bli repetitiv i mitt arbete.

HUR FICK DU KONTAKT MED HARALDUR?
Jag skickade helt enkelt ett mail där jag gjorde en lättare pitch för att kolla intresset hos honom. Han blev väldigt förvirrad och frågade direkt varför jag skulle göra det. När är främling mejlar dig och frågor om man får göra ett projekt om en och i stort sätt stalka en så tycker jag man har rätt att vara misstänksam. Efter lite mailande fram och tillbaka så lyckades jag tillslut övertyga honom om att vara mitt ämne för projektet.

VILKA STORIES VILL DU BERÄTTA?
När vi började köra Skype och diskutera lite lätt kring vad man skulle kunna inkludera i projektet så landade vi så klart att det skulle handla om hans kärlek till flygandet, men också om honom som person. Jag visste dock att jag var tvungen att hålla ett så öppet sinne som möjligt för att kunna berätta en så bra historia som möjligt.

I slutänden så ville jag att Haraldurs historia skulle bli en kontaktpunkt för vem som helst som kan relatera till hans historia. Att känna samma kärlek till något man gör eller en person precis på samma sätt som jag märkte att han kände för sina barn. För det är väl det som är bra historier? Saker vi kan antingen relatera till eller känna empati för.

VAD HAR DU FÅTT FÖR RESPONS?
Det har verkligen varit överväldigande än så länge. Nära och kära såväl som publik på Instagram har visat så otroligt mycket kärlek. Sen har jag faktiskt lyckats få mitt första reklamfilmsjobb via filmerna. Den bästa responsen har ju dock helt klart vart från Haraldur och hans familj. Där kände jag att jag har gjort ett bra jobb när alla sa att jag hade gått långt över förväntan, men också att Haraldur själv kände att jag gjorde ett fint jobb i att berätta hans historia.

Sen hur gött det än må vara med alla fina komplimanger så är jag väldigt inne i att gå vidare snabbt och fortsätta höja ribban. Är väldigt medveten om det jag behöver jobba på extra mycket framöver så jag vill bara fortsätta träna och testa allt möjligt. Ska bli grymt kul!

VILKEN UTRUSTNING ANVÄNDER DU?
Körde min fotokamera – Nikon D750 handhållet. Optik för just detta projekt var 35mm 1.8 Tamron, 16-35mm 4.0 Nikkor, 50mm 1.8 Nikkor. En Mavic Pro för mycket av det man ser från ovan dessutom.

HUR LÅNG TID TOG DET ATT KLIPPA FILMEN?
Svårt att säga, men kanske 30-40 timmar totalt i Premiere Pro. Allt går väldigt långsamt just nu så det tog sin tid.

VILKA ÄR DINA VISUELLA FÖREBILDER?
Just nu med film har min närmsta vän Faramarz Gosheh varit en så otroligt stor hjälp i starten. Har fått hänga med som assistent på hans inspelningar och har haft möjligheten att bara iaktta allt från väldigt nära håll. Rent estetiskt strävar jag efter något som kan efterlikna hans arbete men en tvist till det.

Även en snubbe som heter Jeremy Snell har vart en väldigt stor inspiration rent visuellt. Jag vill landa någonstans mellan en väldigt clean look (lite Volvo stuket) och en mer dokumentär känsla. Men för nu så försöker jag bara pröva allt möjligt för att se om jag hittar något spännande på vägen.

TACK SÅ MYCKET MIKA OCH LYCKA TILL MED DINA FRAMTIDA PROJEKT!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.