Marcus Cederberg är marcuscederberg - Instaview
3066
post-template-default,single,single-post,postid-3066,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Marcus Cederberg är marcuscederberg

 ”Jag tycker det är superroligt att kommunicera med mina följare runt om i världen”

Marcus Cederberg jobbar som IT-chef på Örebro Kommun och är 49 år gammal. När han inte jobbar så gillar Marcus att vara med familjen (är gift och har två döttrar, 10 och 12 år). Utöver fotografering är han också intresserad av musik (före detta DJ), inredning, design och att resa så mycket han någonsin kan.

När blev du intresserad av fotografering?
”Mitt intresse för foto har nog alltid funnits där men det var först när jag upptäckte vilken otrolig källa till inspiration Instagram är mitt intresse återuppväcktes.”

När blev du intresserad av mobilfotografering?
”För cirka 2 år sedan.”

Vad uppskattar du mest med dig själv som fotograf?
”Enkelheten, mina bilder är i sig inga tekniska underverk utan tvärtom, enkla bilder oftast med minimalistiska förtecken. Det jag gillar med minimalism är utmaningen att få betraktaren att reagera/tänka till med ytterst små medel.”

marcuscederberg29

marcuscederberg24

marcuscederberg38

marcuscederberg36

marcuscederberg16

Vad vill du förmedla med dina foton?
”Utöver utmaningen att få en reaktion eller berätta en liten historia med små medel så försöker jag även förmedla en gnutta humor, eller en liten twist som man kanske inte alltid förväntar sig. Jag gillar även färgstarka bilder och försöker få in så mycket färg som det går i flödet.”

Vad har du för utrustning?
”De flesta bilderna tar jag med min iPhone 6, men där den inte räcker till använder jag en Nikon D3000 tillsammans med ett Tamron 18-200 mm objektiv.”

Vilken är din bästa fotoupplevelse?
”Oj svår fråga, jag fotar inte så mycket människor så istället för möten med spännande människor får det bli känslan av att vara uttittad när jag hänger ut från en slarvigt parkerad bil för att fota en del av en vägg eller en dörr som fångat mitt intresse.”

Reser du mycket?
”Ja, älskar att resa.”

Vilken har varit din bästa fotoresa?
”Den senaste resan till USA över julen 2014, att kunna gå loss med kameran i New York var underbart.”

Hur ofta fotograferar du?
”Nästan varje dag under sommarhalvåret, lite glesare under vintern.”

Vad fotograferar du helst?
”Minimalistiska färgstarka enkla bilder”

Varifrån kommer din inspiration?
”Jag får inspiration från många håll, webb/tidningar och alla otroligt kreativa fotografer på Instagram.”

Vilket är ditt favoritfoto som du laddat upp på Instagram?
”Svårt men jag tror att det får bli denna:”

marcuscederbergutvald

Vad är historien bakom den bilden?
”Hade lämnat in bilen på lokala Audi-verkstan och noterade att de hade en otroligt cool fasad på huset där solljuset reflekterades på ett fint sätt så jag sköt säkert 100 bilder på fasaden i olika vinklar.”

Hur ser din redigeringsprocess ut?
”Först får bilden mogna lite i kamerarullen (vissa blir övermogna snabbt) sen kör jag den oftast genom VSCO, Pixelmator eller Snapseed.”

Vad betyder Instagram för dig?
”För mig betyder IG dels att få utlopp för sin kreativitet och dels är det självklart en form av bekräftelse när folk gillar ens bilder. Det var extra roligt i höstas när IG valde ut mig som suggested user under 2 veckor.”

Hur interagerar du med dina följare?
”Jag tycker det är superroligt att kommunicera med mina följare runt om i världen, jag uppskattar att få kommentarer och jag svarar på alla som väljer att kommentera mina bilder, det tycker jag är en självklarhet.”

Nämn 3 svenskar som inspirerar på Instagram?

@etna_11

@locarl 

@marinatamsol 

Vad brinner du för?
”Jag brinner för möjligheten att få dela med mig av minimalistiska färgstarka bilder och den otroligt varma feedback och uppskattning som det för med sig.”

Har du sålt något av dina foton som du har på Instagram?
”Ja, jag har sålt ett par bilder till folk som köpt canvas etc, främst via 20twenty.”

Har du någon gång ställt ut dina foton?
”Nej.”

Har du printat några av dina foton på Instagram?
”Jag jag har en egobeundrartavla hemma på några av bilderna, kommer dock inte ihåg vilken tjänst jag använde mig av.”

Har du blivit kontaktad av något företag för samarbete tack vare din Instagram?
”Ja, bland annat av en vykortsproducent i Tyskland.”

Vad är din fotodröm?
”Att få ställa ut mina bilder på MOMA eller att Fotografiska kör en minimalistutställning!”

marcuscederberg41

marcuscederberg30

marcuscederberg32

marcuscederberg33

marcuscederberg21

Vilken är din favoritmusik när du fotar?
”House.”

Hur gör du backup på dina foton?
”Dropbox och iCloud.”

Har du varit på någon Instameet?
”Nej faktiskt inte, har blivit tillfrågad några gånger (nu senast i helgen) men jag har ännu inte lyckats få till det.”

Har du någon gång prestationsångest?
”Nej än så länge så har den lyst med sin frånvaro, känner jag så då lägger jag ner. För mig ska det vara lustfyllt, annars får det vara!”

Hur ser din framtid ut?
”Jag kör på!”

Tycker du att Instagram saknar något?
”De skulle möjligtvis vara möjligheten att koppla presumtiva köpare av bilder direkt istället för att gå via andra appar/leverantörer.”

Vad kan du ge för uppmaning eller tips till övriga svenskar på Instagram?
”Hitta din egen stil, var noga med detaljerna, skicka inte upp för många bilder och ha kul!”

marcuscederbergprofil

Tack så mycket Marcus, hoppas du får din utställning snart! Tycker du som läsare att detta var en bra intervju eller att något saknades? Låt mig få veta, antingen via en kommentar nedan eller via kontaktformuläret. Vill du se mer av Marcus kan du göra det på hans Instagram.

Dela gärna med dig av intervjun!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.