Jonas Anhede är jonasanhede - Instaview
4087
post-template-default,single,single-post,postid-4087,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Jonas Anhede är jonasanhede

“Vill att det skall kännas tungt, vemodigt och jävligt. Men samtidigt vackert och skört.”

Jonas Anhede är 42 år gammal och bor i lilla Hjo, som ligger vid Vätterns västra strand. Han har eget företag inom reklam och pysslar med allt inom media: bild, film, animering, musik och illustration. Att fota är förstås en av Jonas hobbies, vandra med kamera bland berg och spela musik. Hans första kärlek är elgitarr men den har hamnat lite i skymundan ett tag i och med Instagram.

När blev du intresserad av fotografering?
– Jag har alltid gillat att titta på bilder. Eller snarare det att en bild kan förmedla en känsla, det är det som är mest spännande. Samma med musik. Att förmedla en känsla.

När blev du intresserad av mobilfotografering?
– Mobilfotografering i sig är inte intressant för mig. Det spelar ingen roll om bilden är tagen med en mobilkamera eller en systemkamera. Alla kameror funkar bra tycker jag och bilderna kan bli toppen med en mobil också. Jag använder oftast små spegellösa kameror. De är lätta ta ha med sig och är ofta snygga rent designmässigt. Jag vill att det skall kännas bra när man tittar på kameran, när man vrider på reglage, hur slutaren låter och sånt. Nördigt, jag vet. En mobilkamera har inget av det där, den har ju bara digitala låtsasreglage. Det ger ingen känsla eller kontakt. Jag vill att så många reglage som möjligt skall vara mekaniska, och gillar inte att gräva i menyer efter funktioner.

Vad uppskattar du mest med dig själv som fotograf?
– Hmm.. Jag är extremt självkritisk och tycker inte att jag tagit en enda bra bild. Kikar jag tillbaka på bilder jag tagit så ser jag mest saker jag inte gillar. Jobbar med det… Men om jag måste säga något så är det att jag tror att jag ibland kan få fram en känsla i bilderna. Det är i alla fall det jag strävar efter.

jonede5

jonede8

jonede2

jonede13

jonede16

Vad vill du förmedla med dina foton?
– Som sagt. Känslor. Längtan, drömmar, ångest, oro, glädje, svek, svartsjuka, kärlek och allt annat som gör livet jävligt och underbart på samma gång!

Vad har du för utrustning?
– Jag har en Fujifilm X100T, en Fujifilm X100 (första modellen), en Panasonic LX-100 och nu har jag fått låna en kamera av Olympus som jag testar under en tid. En OM-D E-M5 Mark II. Ett vädertätat kit, vilket jag inte haft förut. Det har varit bra på senaste trippen till Åre kring dimma, snö och vattenfall. Mina mobilbilder kommer från en iPhone 6. Den enda app jag använder är Lightroom. Jag har under en ganska lång tid bara använt min Fuji. Den har ett fast objektiv som man inte kan byta. Det har varit skönt att inte hålla på att mecka med objektivbyten, eller att inte kunna zooma. Zooma med fötterna som det så fint heter. Men som sagt, nu testar jag Olympus, och till den har jag en zoom. Det är också kul. Allt är kul verkar det som. Jag tror inte det spelar så stor roll. Jag anpassar mig efter de prylar jag har för tillfället.

Vilken är din bästa fotoupplevelse?
– Det måste vara de tillfällen jag varit i Åre. Jag åker dit lite då och då, och vädret kan skifta så otroligt snabbt där. Det gillar jag. Under en och samma dag så kan man få flera olika vädertyper som ger väldigt varierande bilder.

Reser du mycket?
– Jag har sedan ett par månader tillbaka bestämt mig för att skära ner lite på prylparken och istället lägga en del av pengarna på upplevelser. Så framöver kommer det bli mer resande. Har varit omkring lite i Sverige sista tiden, och ska snart till Köpenhamn, Egypten och London. Planerar att åka till Dubai i början av nästa år.

Vilken har varit din bästa fotoresa?
– Jag har egentligen inte varit på någon renodlad fotoresa, utan jag har snarare varit på vanliga resor. Och på dom så fotar jag. Men längtar efter att göra en ”riktig” fotoresa. Och då ligger Island på listan. En nationalpark eller två i USA vore trevligt också. En tur till Norge såklart. Lite vandring i Schweiz kanske? Ja, listan kan göras lång…

Hur ofta fotograferar du?
– När det finns tid över. Oftast på helger och kvällar.

Vad fotograferar du helst?
– Det har blivit mycket natur i min feed ser jag. Men det är nog för att jag bor nära skog och vatten. Man fotar ju ofta det man har nära till.

Varifrån kommer din inspiration?
– Allt möjligt tror jag. Det kan vara en låt man hört, en film man sett. Saker som händer i livet. Relationer. Platser. Samtal.

Vilket är ditt favoritfoto som du laddat upp på Instagram?
Mitt favoritfoto har jag ju inte tagit än… Jobbar på det. Men denna är rätt OK:

jonedeutvald

Vad är historien bakom den bilden?
– Den togs en fin morgon vid Åresjön. Dimman började precis att lätta och ett par grantoppar kikade fram. Jag gillar att den är grafiskt enkel och snabb att ta till sig, men ändå detaljerad så att man kan titta på den länge om man vill. För mig är den både vacker och vemodig på samma gång, och jag gillar även dess titel. Att sätta en titel till bilderna är för övrigt något jag tycker är roligt och spännande. Tycker att en titel kan antingen få bilden att ta nya vägar, föda nya tankar, eller att förstärka det som redan är tydligt i bilden vid första anblicken.

Hur ser din redigeringsprocess ut?
– Jag redigerar mina bilder i Lightroom. Jag börjar oftast i datorn, och sen synkas bilden automatiskt till Lightrooms app, och där gör jag eventuella justeringar så att det ser bra ut på iPhone. På en del bilder jobbar jag mycket med färgkorrigering och en del gör jag inget alls med. Det beror helt på om jag tycker de har rätt feeling eller inte. Jag försöker att inte tänka för mycket, utan det får bli som det blir bara. Det verkar funka. Ibland händer det att bilden får en liten touch av något inbyggt Instagramfilter när jag lägger upp den.

Vad betyder Instagram för dig?
– Det är skönt att ha en destination för bilderna. Att få iväg dom från min dator och ut i världen. Och på sistone har jag även träffat en del andra instagrammare på meets och det har varit grymt roligt och utvecklande på många olika sätt. Instagram är för mig en kreativ lekstuga, där jag får kontakt med andra fina personer från hela världen. Det är grymt.

Hur interagerar du med dina följare?
– Jag är ganska aktiv genom att kommentera på andras bilder tror jag. På senaste tiden har jag tyvärr haft svårt att hinna med att säga tack till de fina personer som bemödar sig med att kommentera mina bilder. Sorry!

Nämn 3 svenskar som inspirerar på Instagram?
– Åh nej! Jag hatar såna här frågor! Tänk alla grymma konton som jag inte nämner. Det är det enda som upptar mina tankar nu. Jeeez. Jag väljer att nämna några som jag följt väldigt länge, som under denna tid inspirerat mig på olika sätt och som fått mig att utvecklas och våga mer som fotograf:

@locarl

@marinatamsol

@sannalinn

Sedan vill jag nämna några som förtjänar mer uppmärksamhet:

@vide74

@life.by.linus

@c.johans_

Vad brinner du för?
– Att försöka trycka in så mycket känsla som möjligt i en liten kvadratisk ruta.

Har du sålt något av dina foton som du har på Instagram?
– Ja, några stycken. Har en webbshop på gång inom ett par månader hoppas jag.

Har du någon gång ställt ut dina foton?
– Inte än, det har varit för läskigt. Men nu i vår ska jag faktiskt ha en utställning med mina bilder. Jag hoppas på att hinna göra en del videogrejer också till utställningen. Eller snarare en kombination av foto och film i ett och samma verk. Låter lite komplicerat, ni får komma och kolla. Vill även ljudsätta en del bilder. En sorts ambient ljudmatta som skall förstärka känslan av bilden.

Har du printat några av dina foton på Instagram?
– Jag har skickat några testprint till Crimson, det kändes enklast att börja där. Har också testat att printa på lite finare papper, som limiterad upplaga. Jag har blivit kontaktad av ett par olika printtjänster, men har inte hunnit kika på det än. Ibland måste man ju jobba också…

Har du blivit kontaktad av något företag för samarbete tack vare din Instagram?
– Ja. Jag har hittills tackat nej till sånt. Det har inte passat riktigt. Men nu har Olympus skickat mig en kamera att testa under en period. Det tackade jag ja till, för det var kul och hade med foto att göra. Och jag gillar att testa nya prylar. Plus att det inte var några krav på motprestation under denna period från deras sida. Jag vill känna mig kreativt fri på Instagram. Det är extremt viktigt för mig.

Vad är din fotodröm?
– Att fota råast möjliga miljö. Vill att det skall kännas tungt, vemodigt och jävligt. Men samtidigt vackert och skört. Vet inte vart man ska åka då. Finns ju en del sådana ställen i Sverige, men Island vore ju lämpligt kanske?

jonede4

jonede12

jonede18

jonede24

jonede44

Vilken är din favoritmusik när du fotar?
– Ingen musik alls när jag fotar. Då ska det vara tyst. Men jag redigerar så brukar det bli musik. Senaste tiden har det varit Johnny Cash, Thåström, Graveyard, Ryan Adams och Weeping Willows. Ibland blir det ett glas vin till det också!

Hur gör du backup på dina foton?
– Min Lightroomkatalog ligger i min Dropboxmapp där jag har 1 TB lagring.

Har du varit på någon Instameet?
– Detta var något som tidigare kändes otroligt läskigt. Men samtidigt lockande. Min kompis Marina @marinatamsol tog med mig på ett minimeet där jag träffade sköningarna @petitmaitre och @spinstamatic. Det var nervöst. Men, väldigt trevligt. Så efter det har det blivit två träffar till, med fler roliga personer. Det är spännande att folk med helt olika bakgrund, ålder och annat träffas pga samma intresse. Gillar!

Har du någon gång prestationsångest?
– Alltid! Den största anledningen till att jag började med Instagram var att jag har extrem prestationsångest gällande allt jag gör. Då tänkte jag att om jag tar lite bilder och laddar upp för allmän beskådan så kanske det kan dämpa prestationsångesten även på andra områden i livet. Och jag tror att det börjar hjälpa lite grann faktiskt. Det händer att jag lägger upp bilder jag inte gillar speciellt mycket som en sorts träning att dela med mig av saker som inte är perfekta. Asjobbigt. Men nyttigt för mig.

Hur ser din framtid ut?
– Senaste månaderna har jag börjat säga JA till nästan allt, och det verkar leda till många nya spännande uppdrag och möten. Många Instagramgrejer har spillt över och blivit till jobb. Det är intressant. Så jag fortsätter att säga JA ett tag till så får vi se vad som händer…

Tycker du att Instagram saknar något?
– Möjligtvis möjlighet till längre videoklipp. Trots att jag hittills inte laddat upp några videos så har jag en del ideér. Men de behöver ungefär 30 sekunder för att funka bra.

Vad tycker du om Instagrams annonser?
– Jag tycker väl inte om dom, men Instagram är ju en gratistjänst och Zuckerberg och gänget vill såklart tjäna pengar. Företag brukar ju vara intresserade av det… Så det är inget att gnälla över tycker jag. Kanske kunde de ha en variant där man betalar en liten summa varje månad för att slippa se annonserna? Så att de som hatar annonserna kan köpa sig loss.

Vilka appar och webbtjänster använder du för att visa upp ditt fotograferande?
– Mina bilder ligger bara på Instagram och Facebook.

Vad kan du ge för uppmaning eller tips till övriga svenskar på Instagram?
– Fundera inte för mycket. Gå på känsla och gör det som känns bäst för dig och ta den bildtyp som du själv gillar. Inte det du tror att andra vill se. Var inte rädd för att kommentera på andras bilder. Och testa att gå på ett instameet eller två.

jonedeprofil

Tack så mycket Jonas, lycka till med din fotoutställning till våren! Tycker du som läsare att detta var en bra intervju eller att något saknades? Låt mig få veta, antingen via en kommentar nedan eller via kontaktformuläret. Vill du se mer av Jonas kan du göra det på hans Instagram eller hemsida.

Dela gärna med dig av intervjun!

 

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.