Intervju med Simon Hägg - Instaview
18261
post-template-default,single,single-post,postid-18261,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Simon Hägg

För att växa på Instagram så måste man vara aktiv.

Simon Hägg är född och uppvuxen i Eskilstuna men har de senaste två åren varit bosatt i Los Angeles där han studerat medie- och kommunikationsvetenskap. Innan det bodde och jobbade Simon i Oslo. Just nu reser han bara runt och fotograferar för att få uppleva och se så mycket som möjligt när han fortfarande är ung. Hans största passion är att surfa, och det är en av anledningarna varför Simon valt foto som sin livsstil. Genom att fota får han se många nya platser och har Simon tur besöker han en plats som erbjuder vågor. Simon är även mycket musikintresserad och spelar gitarr.

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
Jag har alltid haft ett intresse för konst i alla dess former och har sedan länge tillbaks försökt att skapa så ofta jag kan. Men just att fotografera började jag inte med förens för ungefär ett år sedan. Min största passion är att surfa, och när jag bodde i USA så surfade jag varje dag, flera timmar om dagen. Men på grund av en knäskada behövde jag hitta någonting att fördriva tiden med. Tur för mig att jag har en bror som redan höll på med foto och jag var redan då inspirerad av vad han gjorde. Jag köpte min första kamera sommaren 2016, och sedan dess åker den alltid med när jag ska på nya äventyr.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Jag tycker att jag är duktig på att finna udda perspektiv av saker som vanligtvis kan vara mycket självklara. Många gånger åker jag till foto platser som man sett tusentals bilder av innan, men jag försöker alltid komma hem med någonting som känns unikt.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Har fått denna fråga fler gånger och har alltid haft svårt att svara på den. Men nu slår det mig att det enda jag vill förmedla med mina foton är en ”WOW” känsla.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Jag har nyligen uppgraderat min kamera till en Sony a7rII som tyvärr bara klarade av knappa två timmar av Islands växlande klimat. Efter två timmars fotografering så hade kameran gett upp. Men innan dess har jag fotograferad med en canon 700D som är en väldigt enkel kamera men den har definitivt gjort jobbet för mig. Utrustningen har aldrig varit en stor del av mitt fotograferande, men anledningen att jag skaffade en ny kamera var enbart för att kunna skriva ut större tavlor med bra kvalitet.

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Island kommer nog först på denna lista med Färöarna kort därefter. Båda dessa platsar är drömmen för en fotograf som gillar att fotografera natur och landskap. Båda platserna har väldigt snabba väderomväxlingar som är drömmen för en fotograf som letar efter något unikt i sina foton.

FILMAR DU NÅGOT?
Inte så mycket som jag vill. När jag är ute och fotograferar så har jag svårt för att koncentrera mig på både foto och film. Så det slutar oftast med att jag lägger all energi på att fotografera. Men jag har absolut klippt ihop en del kortare snuttar som jag är nöjd med.

RESER DU MYCKET?
Just nu så gör jag inget annat än att resa. Det är få saker som slår känslan att upptäcka en plats för första gången. Sen är ju resande en stor del av mina foton. Jag känner mig mest som mest inspirerad inom foto när jag besöker en plats som förvånar mig på något sätt.

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Jag fotar helst delar av landskap, jag gillar abstrakta foton men tycker även det är kul att fotografera personer och bilder som berättar en historia. På min Instagram laddar jag för det mesta upp mer eller mindre minimalistiska landskapsbilder.

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Som nämnt ovan så är naturen en stor del av min inspirationskälla. Men lika viktigt är musik, film, andra fotografer med mera. Inspirationen kan egentligen komma från vad som helst som jag tycker är vackert på något sätt. Mat till exempel.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Denna bild är en favorit för att den är tagen i mina hemtrakter där jag växt upp. Eftersom jag är uppvuxen här och har sett denna plats så många gånger så brukar jag ha svårt för att hitta inspiration. Men just denna dag så såg jag en del sprickor i Isen på sjön och tänkte att det kanske ser annorlunda ut uppifrån. Mycket riktigt så såg texturerna mycket bättre ut från fågelperspektiv och jag gillar denna speciellt då den påminner mig om en Van Gogh tavla.

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
På senare tid försöker jag redigera så lite som möjligt. Det enda jag använder för att redigera mina foton är Adobe Lightroom. Lightroom använder jag mest för att ge bilderna lite mer kontrast och justera toner.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Mycket mindre Idag än vad det har gjort. Tidigare så har jag vart lite smått besatt av resultat på Instagram vilket också har format mig som fotograf. Både på gott och ont. Hade inte Instagram funnits så hade jag nog inte vart hälften så duktigt på fotografi mot vad jag är idag. Men på senare tid har jag också insett att likes och followers har påverkat vad jag laddar upp. Och det slutade med att jag ett tag bara laddade upp saker som jag egentligen inte gillade och därav så dog mitt fotointresse helt. Idag fotar jag och lägger upp bilder som jag gillar. Men jag lägger inte alls samma tid på sociala medier då jag känner att jag mår bäst av det.

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Sedan dag ett har jag alltid svarat på alla kommentarer på mina bilder, svarat på privata meddelanden och annat. Detta är något jag är stolt över. Jag känner att personer som lägger ned sin tid på mig ska få samma sak tillbaks. Stundtals kan detta dock vara tungt när vissa bilder har över 200 kommentarer.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Överexponerad himmel och person med färgglad jacka för att visa skala och ge kontrast. Något som verkar ha varit en trend alldeles för länge nu. Är även jag skyldig för att ha tagit sådana bilder.

VAD BRINNER DU FÖR?
Att surfa. Det finns ingenting som får mig att må så bra som när man sitter ute i vattnet och väntar på nästa våg. Jag mår bra innan jag ska surfa, när jag surfat och efter jag surfar. Varje gång jag kliver upp ur vattnet så känner jag mig själv som en bättre person.

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
Ja, flera. Målet med mina foton är att en dag kunna livnära mig på dem. Men just nu så fotar jag mest för att få uppleva.

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Detta händer ganska ofta. Både bra och dåliga erbjudanden. Tyvärr så är det många företag som vill ha dina tjänster men dem vill inte betala för det. Vilket inte fungerar alls för mig med tanke på den tid jag lägger ned på mitt fotande. Visst är det kul med en ny klocka eller lite kläder. Men varken kläder eller en klocka kan man äta.

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
Nepal, Himalayas. Även fast jag trivs som bäst i vattnet så trivs min kamera ännu bättre i bergsmiljö. Jag har en drömbild som jag vill ta och  har föreställt mig hur den kommer se ut. Jag har planerat att besöka Nepal snart, så jag håller tummarna att jag får bilden jag är ute efter.

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Har alla foton på en extern hårddisk och flertal minneskort.

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Vet inte om man kan kalla det för instameet. Men jag och min bror var nyligen på Island där vi träffade två andra svenska instagrammare, (@emmasvenssonphoto och @jonasanhede) två fotografer som inspirerar mig mycket!

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
Så det räcker och blir över. Har laddat upp 163 bilder av 30.000. Jag försöker komma ifrån detta, men det är lättare sagt än gjort.

HUR SER DIN FRAMTID UT?
Just nu så är det bara resande och fotande som står på listan. Jag drömmer självklart om att kunna tjäna mer pengar på mina foton och att kunna försörja mig helt med det. Men just nu tar jag en dag i taget.

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Störta styrkan måste nog vara att man kan nå ut till så mycket folk vilket sedan kan leda till olika erbjudanden. Men även att man utvecklas otroligt mycket som fotograf genom att inspireras av andra. Svagheter är att det är så tidskrävande. För att växa på Instagram så måste man vara aktiv.

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖRUTOM INSTAGRAM FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Min webbsida, 500px och Instagram.

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Det beror lite på vad man är ute efter. Men ifall man vill ha ett växande konto när det gäller likes och följare så gäller det att vara aktiv. Kommentera på saker man tycker om. Ge support till folk man gillar så kommer det att komma tillbaks. Och posta det DU gillar!

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED SIMON!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.