Intervju med Marcus Magnberg - Instaview
17926
post-template-default,single,single-post,postid-17926,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Marcus Magnberg

Hitta din stil, kör stenhårt på den och var aldrig rädd för att misslyckas

Marcus Magnberg är 21 år gammal, född och uppvuxen i vackra Göteborg. Han hamnade på medialinjen av en slump under gymnasiet och insåg först då att det var något nyskapade och kreativt han ville syssla med. Det är Marcus oerhört tacksam för idag. Det var drygt ett år sedan han hittade till fotograferingen och plattformen Instagram på riktigt. Förutom att visa allt arbete som han lägger ner är Instagram också en oerhört stor inspirationskälla för att få honom att fortsätta utvecklas och bli bättre. Under det sista året på gymnasiet jobbade Marcus deltid hos Innebandykungen som webbmaster/ansvarig för sociala medier och fick heltidsjobb där efter studenten. Han har hittat en bra kombo där han får syssla med något kreativt, samtidigt som han kan utveckla sitt fotograferande på fritiden. Utanför jobbet och när Marcus är ledig försöker han resa så ofta det finns möjlighet och hela tiden upptäcka nya platser med sin kamera. 

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
Det var under det första året på gymnasiet (2012) som jag valde inriktningen samhäll/samhäll på Hulebäcksgymnasiet, men ramlade in på ett bananskal till samhäll/media istället då en polare övertalat mig med argumentet ”det var mer chill”, taget tänkte jag! Det var först här jag insåg att det var något kreativt jag verkligen ville syssla med. Jag har jobbat med både film, musik och fotografering, men det var först för drygt ett år sedan som jag bestämde mig för att satsa helhjärtat på fotograferingen! Mycket som en följd av att jag blev väldigt inspirerad av andra på Instagram och tänkte att det där vill jag med göra.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Detta är en svår fråga, men något jag uppskattar väldigt mycket är att jag är självlärd och försöker alltid lära mig av mina misstag. Jag vill alltid utvecklas och lära mig nya saker för varje dag som går.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Jag vill någonstans förmedla en wow-känsla med mina bilder och inspirera andra. Det kan handla om återberätta en historia från en plats där bilden är tagen, eller väcka en känsla. Den bästa som finns som fotograf är när man får åskådaren att känna något i någon form.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Jag använder mig av Nikons D750 med främst ett Nikkor AF-S 24-120mm. Men även ett Nikkor 50mm AF-S f/1,8g som jag använder en hel del till porträtt. Har ganska nyligen även köpt mig en drönare, Phantom 4 och försöker hitta min typ av stil där.

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Här måste jag definitivt svara Island. Jag och min syster har snackat och hypat om Island länge och som det leverade! Det är svårt att hitta en plats med sån variation i landskapet, jag blev helt frälst så dit kommer jag verkligen åka tillbaka.

FILMAR DU NÅGOT?
Inte så mycket längre. Fotograferingen tog över för drygt ett år sedan och sedan dess har jag nästan bara lagt fokus på foto. Men i framtiden vill jag helt klart hitta tillbaka till filmningen och utveckla även den biten.

RESER DU MYCKET?
Jag försöker resa så mycket det bara det går för att utforska nya platser. Är ju väldigt svag för Norge som både är nära geografisk och erbjuder magiska landskap. Inte varit där ännu? Ta första bästa långhelg och utforska, det bästa är om man kan köra bil, på så sätt ser man så mycket mer!

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Landskap med någonting unikt som sticker ut och mäktiga stadsbilder är favoriterna i mina ögon. Det kan finnas risk att instakvoten på berg snart är full dock!

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Största delen av min inspiration får jag från Instagram. Det finns så ofantligt många duktiga människor som jobbar stenhårt för sin dröm och som driver mig framåt i mitt fotograferande. Att hela tiden lära sig nya grejer och få erfarenhet är verkligen någonting jag brinner för. Instagram var det som fick mig att bli inspirerad till att göra det jag gör idag.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?
Mitt favoritfoto som jag laddar upp är en bild från mitt sommarställe vid Vänern, tagen i maj 2016.

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Jag har bestämt mig för att jag skulle testa för första gången att fota stjärnorna och hade kikat lite på @calleartmarks snygga bilder. Sagt och gjort köpte mig en bisarrt stark ficklampa, lånade ett vidvinkel objektiv av en polare och läste allt som gick att läsa om just fotografera vintergatan på nätet. Därefter begav jag mig ut i mörkret tillsammans med min pappa utan några större förväntningar. Ställer in kameran på de inställningar som kändes rätt och första bilden jag knäpper av blir just denna bilden. Då jag aldrig hade fotat med lång slutartid innan så blev det en enorm aha-upplevelse. Att kameran kunde fånga stjärnorna på ett så tydligt och snyggt sätt var helt främmande för mig. Och det gav mig tidigt ett kvitto på hur du med enkla medel kan utveckla dina kunskaper med hjälp av inspiration och vilja.

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Jag använder mig av både Lightroom och Photoshop, men Lightroom nio av tio fall. Vanligtvis så tar jag väldigt många (läs alldeles för många) bilder med samma motiv och väljer ut den bild som jag tror på mest. Vilken av dem det blir handlar oftast om en känsla man får när man ser dem bredvid varandra. Redigeringstiden varierar väldigt mycket, det kan ta några minuter, men det kan även ta 30-40 minuter. Jag kör inga presets, utan alltid från grunden.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Instagram betyder såklart väldigt mycket för mig. Inte bara det att jag får dela min passion och det jag älskar att göra tillsammans med resten av världen. Utan även att det finns så många människor som inspirerar mig att fortsätta drömma och syssla med det jag tycker är roligast.

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Jag försöker alltid svara på alla kommentarer jag får, jag tycker det är väldigt viktigt att visa hur tacksam jag är för alla kommentaren man får när man lägger upp en bild. Att få höra så mycket positivt om sina bilder gör självklart att man vill fortsätta och utvecklas ännu mer. Instagrams DM gör det även smidigt att prata vidare med likasinnade som brinner för samma intresse som en själv.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

@airpixels
– Varje gång en ny bild publiceras blir man lika imponerad. Fantastisk snyggt komponerade drönarbilder. Hatten av!

@jackharding
– Landskap som har det där lilla extra och där varje bild ger gåshud. Helt klart min favorit för tillfället.

@oscarwastaken
– En mix av bilder som verkligen inspirerar. Allt från mäktiga landskap, perfekta bilder från luften till unika porträtt.

@jacob
– Hans bilder talar sitt egna språk. Behöver du inspiration vart din nästa resmål är? Surfa in på Jacobs Instagram och du har en uppsjö av alternativ.

@dinosoldinphoto
– Galet snygga bilder på främst Göteborg som är min hemstad. Hans magiska bilder var en av anledningarna varför jag tog tag i kameran för drygt ett år sedan och satsade på det.

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Jag tycker det utvecklas lite åt fel håll på Instagram för tillfället tyvärr. Saker skall göras om för att företagen ser ett sätt där mer pengar går att tjäna, då åker artisternas kreativitet på smällen i vissa fall, vilket jag tycker är lite tråkigt. En annan trend som hela tiden utvecklas är drönarbranchen som jag tycker är väldigt spännande. Att för några år sedan enbart proffs kunde köra stora osmidiga drönare, till idag då nästan vem som helst kan köra dem och ta fantastiska bilder/film och dessutom kan fälla ihop den och stoppa ner den i fickan. Vad blir nästa steg?

VAD BRINNER DU FÖR?
Jag brinner för att utvecklas. Att hela tiden lära sig nya saker som man kan använda och testa i nya situationer. Att titta tillbaka på bilder man tagit tidigare och se utvecklingen. Det är fascinerande.

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
En hel del, mina två populäraste är bilden på Vasa Viktoriagatan i Göteborg och på min polare Jesper och Haga Nygata. Jag tror dem förmedlar mycket Göteborg-känsla som många kan relatera till.

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?
Jag printar alltid mina bilder hos Grafi foto i Majorna, Göteborg. Ett familjeföretag som erbjuder personlig service på högsta nivå.

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Det har hänt, men vanligare är det att polare snackar om mina bilder och på ett eller annat sätt behöver hjälp med ett fotojobb.

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
Att kunna fortsätta på samma sätt som jag gör idag och utvecklas i samma takt. Även att få möjlighet att resa mer och träffa folk som fortsätter inspirera.

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Haha. Jag önskar jag hade svarat att jag har full koll på mina bilder och alltid gör backups, men tyvärr inte. Rensar minneskorten någon gång i veckan och slänger in dem på en hårddisk och raderar dem på alla andra håll och kanter (förutom de helt färdiga bilderna). Då utrymme är ett ständigt problem…

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Inte ännu! Men vore väldigt kul att följa med på ett någon gång.

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
Jag har förmånen att vara en extremt ångestfri person och jag är inte heller rädd för att misslyckas. Men jag har väldigt höga krav på mig själv och jag tror att det är det som får mig att fortsätta utvecklas och drivas framåt. Jag kan nämna minst 100 gånger jag varit ute och fotat och haft en grym idé i huvudet, men som sedan har blivit katastrof när man satt sig framför datorn och bilderna bara åkt rakt ner i papperskorgen. Men istället för att gräva ner sig så lär jag mig någonting av det istället och vet vad som blir bra och vad som blir dåligt nästa gång jag hamnar i samma situation.

HUR SER DIN FRAMTID UT?
Väldigt bra fråga. Men jag vill fortsätta utveckla mitt fotograferande i samma takt och resa till nya platser i världen som jag vill se och fotografera. Lofoten (Norge), Yosemite (USA) och Bali (Indonesien) för att nämna några. Det finns så oerhört mycket man vill se och lära sig mer om.

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Styrkorna är främst att de har en såpass stor kraft att nå ut. Svagheterna är att Facebook driver det och gör ändringar/uppdateringar som mer likar Facebook-hållet och får vissa bra grejer med Instagram att bli sämre.

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖRUTOM INSTAGRAM FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Jag använder mig av min egen sida på Facebook, Instagram och hemsida med webbshop. Sedan kör jag alltid appen Snug som hjälper mig planera ett snyggt flöde.

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Hitta din stil, kör stenhårt på den och var aldrig rädd för att misslyckas.

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED MARCUS!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.