Intervju med Lisalove Bäckman - Instaview
17835
post-template-default,single,single-post,postid-17835,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Lisalove Bäckman

Lita på dig själv och din magkänsla.

LisaLove Bäckman är trygg i sig själv och uppskattar vardagens små fina glimtar. Hon är lika spretig och intensiv som hon är fokuserad och samlad. När LisaLove blir stor ska hon bli pensionär, men fram tills dess så arbetar LisaLove med webbdesign och kundtjänst. Tidigare i livet pluggade hon psykologi och dietik och spelade poker på heltid i fem år. Snart söker hon nya utmaningar i Skellefteå, där hon denna vår firar ett år som boende.

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
Jag började fota mina kaniner med backdrop när jag gick i lågstadiet. Omkring 2009 upptog jag fotandet igen då det blev mest syskonbarn och livsstil. Mina självporträtt var något som jag smög igång med omkring 2014 och bildskapande är tillsammans med textproduktion mina främsta uttryckssätt just nu.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Min förmåga att agera på ingivelse, lita på min magkänsla och leka.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Mitt bildskapande utgår mycket från mig själv och är ibland en slags emotionell upptäcksfärd, andra gånger ett kravlöst och lekfullt nöje. Jag gör bilder för min egen skull, lever ut det som bor inom mig, flyr in i min bubbla och låter tankar som känslor flöda fritt. Men visst, endel bilder har jag klurat på i förväg och endel hittar jag en mening och budskap med efterhand. Då känns det bra om jag kan väcka känslor eller frågor, få betraktaren att stanna till och fundera vad den ser eller känner.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Har tre garderober, en klädställning och ett par lådor med klänningar, huvudbonader, ansiktsfärg, tygblommor, lim, tyger, peruker, egna byggen i kartong, ståltråd , mossa och grenar, samt en Canon 5dsr med fyra objektiv (50mm, 85mm, 24-70mm och 70-200mm). Därtill har jag förstås ett stativ och fjärrutlösare, vilket båda är vitala för mina självporträtt. Jag har just börjat använda en app på mobilen som fjärrutlösare när jag tar vissa ansiktsbilder/halvkroppsbilder.

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Får ofta en kick av att fotografera utomhus, där har jag flera trevliga upplevelser och situationer som jag aldrig skulle ha försatt mig i om det inte vore för att ta bilder. Alla har sin charm och för mig är själva skapandet (resan) det viktiga och inte slutresultatet (bilden). Eftersom att bildskapande varit och är en slags terapi för mig, så är det fantastiskt de gånger jag lyckats distrahera en ångestattack med att fotografera.

FILMAR DU NÅGOT?
Nej, men jag är nyfiken på att utforska även det.

RESER DU MYCKET?
Nej, jag har nästan inte rest sedan jag slutade med pokern 2009.

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Porträtt. Människomöten.

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Jag suger i mig intryck från allt i omgivningen, men blir ofta energifylld av stunder i skogen, på en dimmig åker, i ett förfallet hus eller bland grönsaker, blommor och retroprylar. Men minst lika viktigt för att bli inspirerad är för mig att skärma av mig från intryck och gå in i mig själv.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?
Det varierar, men ett foto jag tycker om är detta:

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Den är fotad i mitt vardagsrum och handlar delvis om uttrycket ”ta hand om dig” och om hur dålig jag varit på ”self care”.

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Urval samt råredigering i bridge eller lightroom. Sedan in i photoshop och arbeta en timma eller tjugofyra.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Instagram är den plats där jag på ett kravlöst sätt hittat likasinnande människor som får mig att utvecklas och där jag dessutom lär mig om intersektionalitet och normkritik. Jag följer också allmänt charmiga eller aviga personer som jag trillat över och fastnat för, såväl som ett par illustratörer och fotografer.

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Genom de bilder och texter jag delar med mig av. Är inte så duktig på att svara på kommentarer, men jag uppskattar väldigt mycket mina trogna följare som genom åren stöttat mig och fortsätter att ge massor av positiv energi.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Alla är fotografer!

VAD BRINNER DU FÖR?
Drivkraften att skapa saker eller vara kreativ har jag haft sedan jag var barn. Har alltid gillat att pyssla, fota, göra tidningar, klippa, klistra, sy, rita, bygga, klä om i piffiga outfits osv. Idag ser jag tydligt att skapandeprocessen i sig är en stark drivkraft. Att skapa föder kreativitet och ger ny energi och lust. Det ger i sin tur lite extra glöd att bidra till ett jämlikare och snällare samhälle.

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
Ja.

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?
Jag har testat runt en hel del och sedan 1,5 år tillbaka trivs jag väldigt bra med picno.se.

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Ja det har hänt.

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
Att syssla med bildskapande och foto i större utsträckning än idag.

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Externa hårddiskar i parti och minut, NAS och moln.

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Nej, men ett gästspel på en Printlerwalk.

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
Inte i mitt eget bildskapande, men när/om jag tar fotouppdrag så har jag höga krav på mig själv och vill leverera.

HUR SER DIN FRAMTID UT?
Klart oklart. Jag är dålig på att planera framtiden. Nu är dock tanken att jag ska återuppta studierna till hösten eller hitta mig ett trevlig jobb.

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
En bra plattform att skapa kontakter och hitta pepp och lära sig om andra människor. Fantastiskt forum för alla som uppskattar bild och olika uttryck, det finns något för alla! Tyvärr har Instagram precis som Facebook stora brister i sina rapporteringsverktyg/vad de tolererar gällande sexism/rasism/mobbning osv.

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖRUTOM INSTAGRAM FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Egen hemsida, liten shop, Facebook och Printler.

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Skärma av dig mer, stäng ute intryck och lita på dig själv och din magkänsla. Vila och låt tankarna vandra fritt, blunda och känn på de bilder och känslor som dyker upp i ditt sinne. Andas!

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED LISALOVE!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.