Intervju med Linn Carlson - Instaview
18259
post-template-default,single,single-post,postid-18259,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Linn Carlson

Go bananas! Inspireras är inte detsamma som att härmas.

Linn Carlson är 23 år och har varit verksam fotograf och kommunikatör sedan 2013. Hennes rötter är sedan länge hårt knutna längs Billingens berggrund i Skövde, men Linn har efter flera år i Göteborg funnit det vackra i regnet. Hon arbetar med kommersiella uppdrag såväl som bröllop runt om i Sverige. De olika arbetssätten både präglar liksom utvecklar Linns bildspråk, samtidigt som det breddar hennes egen syn på sitt fotograferande. Hon tycker det är utmanande, berikande och fantastiskt roligt! Genomgående för Linns arbetssätt, i alla lägen, är att det genomsyras av genus, socio- och kulturella aspekter, vilket hon anser att en kommunikatör har som ansvar att uppmärksamma. Hennes bildspråk är ärligt liksom avskalat och genomsyras av den bakgrund inom grafisk produktion samt kommunikation hon har sedan tidigare. Som kreatör är Linn nyfiken, spontan och noggrann. Som person pratar hon mycket, älskar pannkakor och är usel på att vissla. De senaste åren har hon verkat i Göteborg, där hon utbildade sig till yrkesfotograf på Yrgo, Högre Yrkesutbildning i Göteborg, 2014-2016. Där träffade Linn sin kollega och vän Emma-Klara, som hon sommaren 2016 grundade kreatörskollektivet Studio gro tillsammans med. Linn har även studerat ett läsår på Göteborgs Universitet inom Kultur. Det för att fördjupa sig i relationen mellan människors vardagsliv och större samhällsstrukturer. Men framförallt för att få redskapen att bredda sitt normkritiska tänkande. 

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?

Tror jag började ratta med en kamera när gick i 8:an och fattade tycke för det. Däremot har jag framkallade bilder från 8 års ålder, när jag fick en egen film i föräldrarnas analoga kamera – och fotograferade då mina gosedjur, fint uppställda på rad. Så, ja, det kanske är lite oklart när! Det verkliga intresset och när jag själv förstod att jag hade fallenhet, var under gymnasiet då jag studerade på Mediaprogrammet med inriktning grafisk kommunikation. Jag började jobba extra på den lokala tidningen och ta andra jobb för att insåg att jag kunde ta betalt. Samma sommar som jag tog studenten startade jag min egna firma och den vägen är det!

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Min sociala förmåga och likaså nyfikenheten. Utan de egenskaperna har jag svårt att se hur jag någonsin skulle kunna finna det driv som tagit mig framåt inom yrket. Men likaså att jag ser så mycket. Det är alltid ett konstant sökande efter bra bild, vilket låter mig ta vara på så många ögonblick, stora som små.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
En vardag sedd ur ett par arbetsskadade ögon från en fotograf. Jag har väl aktivt valt att i största mån inte publicera de bilder jag fotograferar inom yrket. De hör för mig liksom inte hemma på min instagram.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
I yrket använder jag mig bl.a. av min Canon 5d Mark III, främst fasta objektiv i Canon- och Sigmserien och mina studioblixtrar från ProPhoto. Till Instagram fotograferar jag nästan genomgående med min Iphone 6s, men likaså en Fuji x-t10 som jag införskaffade förra sommaren inför en utomlandsresa. Älskar den! Dock är ju så bekväm att jag ofta inte bär runt på en kamera förut just i jobbsammanhang. Vilket givetvis både är tråkigt och befriande.

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Hela perioden av mitt konstprojekt ”Lev Länge & Blomstra” från 2015. Då jag porträtterade 100 personer som sedan utmynnande i en fotobok. Med ”Lev Länge & Blomstra” ville jag på ett normbrytande och nytänkande sätt visa bilder på människor i sin praktfulla och nakna enkelhet, krönta i blomsterkrans. Jag stod själv för hela produktionen, omfattande bilder, text och form.

FILMAR DU NÅGOT?
Ja. Extra stolt är jag över den dokumentära kortfilmen ”Det gör inte mindre ont för att man gråter” från 2015. Filmen är ett samspel mellan min pappa och bror, liksom om hur två generationer möts och lever genom ishockeyn. En berättelse om kärlek, möjligheter, förväntningar och missförstånd.

RESER DU MYCKET?
Allt är väl relativt. Men låt oss säga att alla pengar jag bör lägga undan, istället läggs på resor.

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Människor!

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Min vardag och de känslor som jag möter, ser och känner i den.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?
Svårt att välja! Allt går ju liksom ur tiden någon gång. Men den här har jag gillat länge nu.

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Jag länge haft en förkärlek för lyktstolpar med himlen som dess fond. Det är så sällan jag lyfter blicken uppåt. Och när den här bilden togs blev jag så töntigt glad och överraskad av lampan lös, sådär mitt på ljusa dagen – hur fint det orangea ljuset blev mot den blåa himlen.

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Jag redigerar mina instagrambilder i appen Lightroom på min iphone 6s. Det är olika beroende på bild, men för mig är det viktigt att flödet känns flytande och färgerna klaffar fint med varandra.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Det är det mest kreativa elementet jag har i mitt liv och för mig – bara en lustfylld lek.

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Genom kommentarer eller direktmeddlanden.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Oj, svår fråga! Jag har faktiskt svårt att svara på det. Jag vet inte om det ens är en ”trend” längre, då det hållit på ett tag – men att digitala bilder ska efterlikna retro och analoga fotografier. Det för att förstärka en genuinitet och äkthet. Det kanske är en trend? Nåväl, jag är jättekär i den trenden.

VAD BRINNER DU FÖR?
Att få tjäna pengar och kunna leva som kreatör/kommunikatör.

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
Ja.

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?
Brukar och brukar… Om jag ska printa väljer jag – Sandeng i Göteborg.

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Ja, emellanåt.

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
Att få tjäna pengar bra pengar och kunna leva som kreatör/kommunikatör.

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Tre stationära hårddiskar samt dropbox.

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Nej.

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
Ja. Men det krävs för att kunna prestera bättre än gångerna innan.

HUR SER DIN FRAMTID UT?
Inom kort öppnar jag en ny och egen studio. Flyttar ifrån Göteborg och tillbaka till hemstaden Skövde, för att bosätta mig en stuga på landet. Det ska båda bli utmanande, spännande och framförallt kul att försöka livnära sig på en mindre ort!

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Det finns såå mycket inspiration att gotta sig i! Styrka + Svaghet. Tyvärr gör det dock att en tillslut bara känner sig som en i massan och att det går att hitta någonting bättre ett klick bort hela tiden. Vilket får mig att bli rätt utpumpad ibland.

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖRUTOM INSTAGRAM FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Jag har mina konton på Instagram linn.carlson och @linncarlsonwedding. Min egna hemsida,www.linncarlson.com och Facebooksida, www.facebook.com/linncarlsonphotography

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Go bananas! Inspireras är inte detsamma som att härmas. Kör ditt eget race och visa det du vill visa, inte vad du tror att andra ska tycka om.

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED LINN!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.