Intervju med Jonna Kollin - Instaview
18695
post-template-default,single,single-post,postid-18695,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Jonna Kollin

Hitta inte ditt eget värde i andras likes.

Jonna Kollin är 26 år, född och uppvuxen i en liten stad i södra Dalarna vid namn Hedemora men är bosatt i Stockholm sedan 6 år tillbaka. Hon tog en examen som systemutvecklare i maj 2017 och arbetar nu som webbutvecklare – världens bästa jobb om ni frågar henne! Jonna får ju göra internet (nåja en pytteliten bit av internet) till en lite finare plats med hjälp av logik, problemlösning och grymma kollegor! Djur, prosecco och musik är andra bra saker i Jonnas liv.

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
Mitt första och tydligaste minne är från när jag är runt 10 år och en kompis har fått en engångskamera i födelsedagspresent som jag i princip tar över och minns hur jag försöker mig på att fota närbilder på lila petunior i deras rabatt. Sedan dess har foto alltid varit med mig på ett eller annat sätt, men tidigare mest för att dokumentera flams och trams med vänner. Men det var väl förra året det fart ordentligt och foto blev en viktig och stor del av mitt liv.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Att jag kan hitta det extraordinära i det ordinära, att jag inte slutar fascineras över hur fint allt är omkring oss. Kan ofta bli helt lyrisk små saker som vissa kanske inte ser; över hur ljuset faller på en byggnad mitt emot eller att en av min mina favorit serier jag tagit är på döda blommor en vinterdag! En annan bra sak jag uppskattar är att jag känner en sådan total lycka när jag är ute och fotar och just den fantastiska känslan gör att jag hela tiden bara vill fortsätta och utvecklas ännu mer.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Jag fotar mest egentligen för mig själv för att få lugn och ro i själen och skallen. Så är det något jag skulle kunna önska att förmedla till andra så är det just de känslorna, lugn och ro, gärna tillsammans med en släng av inspiration till hur mycket fint det finns att se på och fascineras över och även med en ton av melankoli om jag är på det humöret.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Jag fotar med en Olympus OM-D E-M10 Mark II vilket också är min första “ordentliga systemkamera” som jag haft i ägo sedan maj förra året och som är vald med omsorg pga liten och nätt samt den retro designen. Används oftast ihop med ett 19mm objektiv från Sigma och ett 45mm! Fotar även gärna analogt och har då en Olympus OM-1 och en Pentax ME båda med objektiv på 50mm.

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
De bästa är när jag är i fullständig samklang med mig själv, naturen och kreativiteten, när allt bara är sådär fruktansvärt vackert så att en känner sig gråtfärdig! Då blir också nästan alla kort bra!

FILMAR DU NÅGOT?
Nej, ingenting alls.

RESER DU MYCKET?
Inte så mycket som jag har drömt om pga varit fattig student under en period men mitt nyårslöfte är att resa mer och har redan tre resor inplanerade under första halvåret av 2018 och hoppas på fler!

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Nästan allt utom människor just nu. Önskar dock att en dag snöa in mig på porträtt också men känner mig för stel för att hantera det just nu!

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Mestadels kommer min inspiration vardagen och naturen och det som jag stöter på där. Människor med ett driv och en glöd inspirerar mig också något fruktansvärt!

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Det var faktiskt ganska nyligen som bilden togs. Det var en helt brutalt vacker helg vi hade i slutet av januari och jag hade spenderat både lördagen och söndagen ute i naturen med gott sällskap med ögon stora som tefat pga allt vackert som skedde runt omkring! Speciellt ljuset, ljuset var helt galet! En helt fantastiskt jävla bra helg helt enkelt som jag kommer kunna minnas och se tillbaka på länge!

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Blir lite pill och pet i Lightroom med de grundläggande inställningarna så som kontrast, ljus och färg.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Det är en stor inspirationskälla men också ett bra tidsfördriv.

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Jag försöker vara så aktiv som möjligt och svara på kommentarer, jag älskar kommentarerna, det faktum att människor tar sig tid att skriva till mig! Helt fantastiskt ju!

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Drönarfoton, Island, Färöarna, gula regnjackor och en ‘moody’-edit på det verkar trendigt då det dyker upp i överflöd.

VAD BRINNER DU FÖR?
Jag tycker väldigt mycket om att skapa och någon form av utveckling, både personlig och inom teknik, allt som är intressant, roligt och klurigt kan jag lägga ner väldigt mycket tid på och snöa in helt under en period. Just nu är det foto, apputveckling och träning – det har lett till att jag nu håller på att ska skapa en app till min telefon gällande min träning då den typen av app för mitt behov saknades på marknaden, det är en lyx att kunna göra sådana saker!

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
Nej, det har jag inte.

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?
Har bara provat att printa ett foto för eget bruk och det gjorde jag hos Crimson.

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Nej det har aldrig förekommit! Men jag blev via Instagram kontaktad av ett bokförlag som arbetade på en bok och ville publicera 5 av mina foton i den, mycket kul!

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
En dröm är väl att våga mig på att prova porträtt, har en del idéer som jag gärna skulle vilja realisera och skulle jag lyckas skulle de bli helt fantastiska. Annars en sommaräng som badar i dagg, lätt dimma och soluppgång, åh!

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Är ingen hejare på att göra backups av mina foton, gör det för sällan och när det väl sker så hamnar de på en extern hårddisk.

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Nej, det har jag inte varit.

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
OM jag har! Tycker fortfarande det är helt sjukt att SAOL inte använder en bild på mig som definitionen av ordet!

HUR SER DIN FRAMTID UT?
Högst oklart men förhoppningsvis kommer den bli fantastisk och får gärna innehålla en trädgård med växthus.

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Styrkor är att det är en bra plattform för att nå ut till fler människor samt att det är en stor källa till inspiration. Brister är helt klart hela det här tramset med att Facebook tagit över och sabbat en del av det härliga med Instagram. Ogillar starkt hela konceptet med “störst är först” när en scrollar genom flödet, saknar när det var i kronologisk ordning. Väldigt synd att behöva missa vänner och familj för att de inte har jätte många följare, att det blivit så att hur vidare du får synas skall bero på hur många likes och kommentarer du får, jätte synd! Sen har det blivit sjukt mycket reklam? Räknade en dag och var sjätte inlägg var reklam! #intebitter

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖRUTOM INSTAGRAM FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Jag använder Instagram och min blogg med samma namn, semesterpappa.se.

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Klyschigt men inte mindre sant för det; hitta inte ditt eget värde i andras likes på Instagram, var dig själv och fota det du tycker om och brinner för!

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED JONNA!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.