Intervju med Joel Ericsson - Instaview
17928
post-template-default,single,single-post,postid-17928,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Joel Ericsson

Jag kommer alltid ha lite prestationsångest även om jag vet att jag är bra på det jag gör.

Joel Ericsson bor just nu i ett litet samhälle som heter Älvkarleö och ligger mellan Uppsala och Gävle. I dagsläget jobbar han som fotograf åt olika företag och och privatpersoner. Efter att han gick ut gymnasiet så fick Joel jobb hos Gävle komun som fotograf och har sedan dess fortsatt på det spåret. Han gick Estetik och media i Gävle. Andra hobbies Joel har är gitarr, träning, kläder och resa. Drömmen är att bli känd för den fotograf han är. Att bli igenkänd och låta världen se hans verk.

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
Jag fick min första digitalkamera när jag skulle fylla fjorton. Men till slut kände jag att jag aldrig fick till det som jag ville med den. Så när min bror skulle sälja sin moped så fick jag ett val. Att sälja mopeden och köpa en riktig systemkamera eller behålla mopeden. Jag gick direkt in och började leta efter en kamera. Tillslut så kom jag fram till att det skulle bli en Nikon D90 med kit objektiv. Jag började fotografera allt jag tyckte var coolt på bild. Det började lite med natur med gick snabbt över på extremsport eftersom brorsan cyklade MTB. Andra objektivet blev ett fisheye eftersom man skulle ju ha det om man fotograferade sport. Jag har spenderat många timmar framför Youtube för att hitta nya tekniker och nya metoder inom foto och redigering.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Det jag uppskattar mest är att jag är väldigt bred och kan fotografera allt från sporter, bröllop, landskap, macro, porträtt, natur, reklam, fashion och event.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Jag vill förmedla den känslan jag hade när jag fotograferade bilden. Jag vill få andra att vilja gå ut och leta efter vackra platser och se det vackra med naturen.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Jag använder mig utav en Nikon D800 med 6 olika objektiv. Nikon 16-35mm F4 / Sigma 35mm F1.4 / Nikon 50mm F1.4 / Sigma 85mm F1.4 / Nikon 105mm 2.8 Macro VR 2 / Nikon 70-200mm F2.8 VR 2. När jag fotar landskap så använder jag mig utav Lee filter. Ett Big stopper och tre halv graderande ND filter för att mörka ner himlen. Och så använder jag tre olika stativ för olika tillfällen. Mitt favoritobjektiv är 70-200mm. Det använder jag 80% av tiden jag fotograferar.

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Min bästa upplevelse var nu i mars när jag åkte med till Lofoten för att fotografera i en vecka. Sista dagen så kom vi åkandes på en smal väg och helt plötsligt så sitter det en stor havsörn i vägkanten och bara tittar. Vi stannar och kliver ut och börjar gå sakta mot den för att få bättre bilder. Då börjar den flyga iväg med en vit hare mellan sina klor. Jag fick bilder på hela händelsen och när den flyger iväg med bergen i bakgrunden. Magiskt!

FILMAR DU NÅGOT?
Nej, men jag har funderat på det.

RESER DU MYCKET?
Jag försöker resa så ofta jag kan. Min bästa fotoresa måste vara den jag gjorde nu i mars till Lofoten i Norge. En sån magisk plats med så många berg på en och samma plats. Kom hem med över 4 000 bilder. det kan jag verkligen rekommendera!

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Jag skulle nog säga livsstilsbilder och landskap. Landskap ger mig så mycket energi i mitt fotande.

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Jag får min inspiration från min kamera. Av alla möjligheter som finns att skapa med en kamera. Sen så får jag mycket från andra fotografer som jag följer och har följt länge.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Detta är nog min favorit. Jag såg den här båten på ganska långt avstånd och bestämde mig för att ta mig närmare. Så efter att ha letat mig fram till en kaj så väntade jag in rätt ögonblick och smällde av en bild. Jag gillar verkligen känslan jag har fått fram ut den kalla miljön.

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Jag öppnar Lightroom och lägger in bilderna direkt i Lightroom CC. Därefter tittar jag igenom bilderna lite snabbt och börjar leta bland mina egna presets. Sedan så betygsätter jag dom som jag har redigerat så att jag lätt kan spara ner bilderna i min valda mapp.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Instagram betyder väldigt mycket för mig. Det är väldigt enkelt att visa sina verk och få kontakt med andra fotografer och företag.

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Jag svarar på kommentarer och om någon har några frågor så skriver man privat.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Väldigt mycket resefoto och drönarfoto samt brusiga bilder med mycket fade.

VAD BRINNER DU FÖR?
Jag brinner för att visa människor vilka vackra platser det finns att upptäcka och hur fint det är att kunna förmedla det med ett foto. Vilka möjligheter det finns och vad mycket det finns att lära sig inom foto.

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
Ja, jag säljer egna tavlor till privatpersoner. Jag har även haft två utställningar där jag har sålt bilder.

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?
Jag brukar skriva ut mina bilder på Gallerix i Uppsala.

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Ja, det händer ibland att företag ta kontakt med mig angående fotografering.

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
Min dröm är att åka till Schweiz och fotografera det vackra landskapet där och att åka runt i Kanada och fotografera all natur.

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Jag lägger över mina bilder på extern hårddisk. Raw + de sparade bilderna.

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Ja, jag var på en Instameet förra året i Gävle med 10 olika instagrammare. Vi var inne i ett gammalt lager och fotograferade med rökgranater och annan rekvisita.

vHAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
När jag fotar bröllop så brukar jag ha ångest första kvarten innan jag verkligen kommer igång med ett flow. Jag kommer alltid ha lite prestationsångest även om jag vet att jag är bra på det jag gör.

HUR SER DIN FRAMTID UT?
Min framtid innehåller fler utställningar och mer tid för olika fotojobb!

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Styrkorna är samhörigheten och kommunikationen mellan fotograferna. Att lätt kunna lägga ut bilder snabbt och enkelt. Och lika snabbt få respons på bilderna. Nackdelen är att Instagram inte är en egen plattform längre. Det är inte lika roligt längre att lägga ut för appen är så överdriven med alla funktioner nu. Det behövs inga fler funktioner. En stor nackdel som många stör sig på är att bara för att man får många likes så hamnar man högst upp. Även om bilden är uppladdad för två dagar sedan…

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖRUTOM INSTAGRAM FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Jag använder mest Instagram men också 500px men det är väldigt sällan. Sen har jag en egen hemsida som jag uppdaterar.

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Fortsätt med det ni gör! Inspirera!

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED JOEL!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.