Intervju med Jenny Olsson - Instaview
17930
post-template-default,single,single-post,postid-17930,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Jenny Olsson

Hitta din egen röst och förfina den

Jenny Olsson är 42 år och uppväxt i Eslöv och från början utbildad inom musik. Förutom ett par år då hon bodde utomlands (Schweiz) så har Jenny bott i Malmö i drygt 20 år. Flest år på samma arbetsplats var 10 år på SAS som flygvärdinna! Numera arbetar Jenny som butikschef i en Lifebutik men är även egenföretagare inom foto och tar olika uppdrag som fotograf. Hon skulle kunna leva på popcorn och cappuccino, älskar katter och mår fysiskt dåligt efter ett tag om hon inte får resa. Jenny tycker clowner är läskiga och har fästingfobi! Skulle hon någon gång få tid över så lägger hon den helst på vänner samt träning. Hennes favorit är Ashtanga Yoga.

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
Fotografering har alltid funnits med som en viktig del sedan jag var liten. Min pappa dokumenterade det mesta, både vardagsliv samt resor och fester. Även min storasyster håller på med foto, både som en del av hennes arbete och som hobby. Jag fick min första kamera som 11-åring och kommer fortfarande ihåg hur magiskt jag tyckte det var när jag insåg att jag kunde frysa ett ögonblick och en händelse med ett fotografi.
Efter att ha fotograferat mer eller mindre alltid sedan dess i någon form så tog det mer plats i mitt liv i samband med en svår sjukdom och en därtill långdragen rehabilitering. Först från sjuksängen, sedan fotograferade jag lägenheten som jag då bodde i och sedan fick kameran följa med mig på längre och längre promenader. Mitt konto på Instagram startade jag påhejad av min syster.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Som person är jag envis och noggrann något som jag har märkt att jag har nytta av som fotograf. Jag är duktig på komposition och att hitta intressanta vinklar.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Det beror väldigt mycket på vad jag fotograferar och kan skilja från olika tillfällen, men sättet jag redigerar mina bilder på och kompositionen jag ofta väljer förmedlar en viss ton av melankoli. I början när jag la upp bilder skrev jag ingen bildtext alls, men sen när jag började lägga till en titel och liknande märkte jag att det öppnade upp för många fler kommentarer och intressanta diskussioner så jag har fortsatt med det. Det var väldigt intressant att läsa vad personer såg i bilden. Ibland var det något helt annat än det jag försökte förmedla och ibland såg dom detaljer som jag inte ens själv hade lagt märke till. Det viktigaste för mig är att mina bilder berör och att dom iallafall mellan varven gör att någon person får bläddra tillbaka igen i flödet för att titta på bilden en gång till.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Jag har en Olympus OM-D E-M1 samt en Nikon D750 med diverse objektiv, alltifrån fasta gluggar, zoom till vidvinkel. Jag använder även min mobiltelefon, i mitt fall just nu en iPhone7. Jag använder dom alla på olika sätt och i olika situationer. Till det använder jag stativ, blixtar och reflektor med mera vid behov.

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Att fotografera Vintergatan i Acadia National Park i Maine förra hösten var otroligt häftigt.

FILMAR DU NÅGOT?
Nej, jag har inte gjort det alls hittills. Men det hade varit spännande att prova.

RESER DU MYCKET?
Ja, jag reser så ofta jag kan. Jag är uppväxt med att vi reste en del när jag var barn, jag har bott flera år utomlands och jag arbetade 10år som flygvärdinna på SAS. Framför allt det kringflackande livet som kabinpersonal har gjort mig ganska rastlös och jag vill hela tiden upptäcka nya platser samt åka tillbaka till gamla favoritdestinationer. Min kamerautrustning är givetvis med mig när jag reser och jag träffar gärna fotografer på plats. Jag hoppas på fler uppdrag utomlands framöver.

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Jag befinner mig helst i storstäder när jag plåtar. Jag gillar dom höga byggnaderna, dom lite dämpade färgerna, tempot och utmaningen att i en miljonstad fånga en enda person som går uppför en trappa eller nedför en gränd. Jag gör små utflykter till naturen ibland och gillar det också. Kommer troligen bli lite mer blandat framöver. Porträttfotografering står också högt på min lista.

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Jag får mycket inspiration just från att resa, inte bara själva slutdesinationen utan även från själva resandet i sig, genom möten med andra, musik samt tidigare livserfarenheter.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?
Jag har många favoritfoto som just är favoriter av olika anledningar men detta fotot gillar jag själv personligen och är också en av dom bilderna på Instagram som gett mest feedback.:

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Bilden betyder mycket för mig eftersom det var en fantastiskt rolig fotosession med vänner/fotografer från Malmö, Stockholm och Hamburg som hade samlats i Stockholm för att fotografera tillsammans ett par dagar. Dom flesta av oss kände varandra sedan tidigare så det var en väldigt kul och avslappnad stämning. Vi ville egentligen in i tunneln som man kan skymta i bakgrunden men eftersom den var stängd så fick vi improvisera lite med det vi hade med oss och med det som fanns till hands. Det är en bild man kan tolka på flera olika sätt har jag förstått på dom DM jag har fått av flera olika personer. Och bilden blir viktig för mig i och med att den är betydelsefull för andra.

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Bilderna redigeras först i Lightroom och sedan detaljer eller större redigering i Photoshop. Om jag av någon anledning inte har tillgång till en dator utan måste redigera en bild direkt i mobilen så använder jag Snapseed.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Instagram för mig är för det första en enormt stor inspirationskälla. Jag älskar sättet jag kan se fotokonst från en fotograf som bor i liten by i Kina direkt följt av en solnedgång över New York när jag går igenom bildflödet. Men det har framför allt gett mig massor av nya vänner i både Sverige och utomlands och flera av dom är mina närmaste vänner idag.

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Ända sedan jag startade mitt konto har jag försökt att vara så aktiv som möjligt genom att svara på kommentarer som dyker upp på mina bilder. Jag tycker både det är roligt och viktigt att göra det i den mån jag hinner.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Tillgängligheten att många fler har möjlighet att ta bilder och bildredigera kommer bara öka och det ser jag som en fantastisk utveckling. Tyvärr tror jag också att det kommer handla mer och mer om att köpa sitt utrymme på plattformar som Instagram i framtiden vilket återigen inte ger samma förutsättningar för alla.

VAD BRINNER DU FÖR?
Jag brinner för nya utmaningar och erfarenheter.

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
Ja, det har jag gjort.

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?
Eftersom jag har Malmö som min bas och vill gynna dom lokala företagen som finns så har jag hittills uteslutande använt mig av @martinscolor. Jag gillar det faktum att jag kan få råd på plats i butiken av duktig personal och jag har alltid varit nöjd med resultatet.

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Jag har inte blivit kontaktad för samarbeten som sen ska publiceras på Instagram men jag har blivit kontaktad av företag som har sett mina bilder och vill anlita mig som fotograf till olika typer av fotouppdrag. En del av dom uppdragen har jag redan gjort och en del är projekt som är i planeringsfas.

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
Jag har flera! En drönare står högt upp på önskelistan, det hade varit kul med fler utställningar, föreläsningar och kanske en fotobok. Om jag får drömma helt fritt just nu så hade en stor fotosession ute i en öken med ett stort team bestående av modeller, make-up artister och fotoassistenter med mycket rekvisita och många klädbyten varit enormt skoj!

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Samtidigt som jag lägger över bilderna till Lightroom på min ena dator så för jag även över bilderna till den första externa hårddisken. Efter att jag rensat och organiserat bilderna lägger jag över bilderna på ytterligare 2 externa hårddiskar. Min mobiltelefon backar jag upp mot en annan dator. Bägge mina datorer och samtliga externa hårddiskar backar jag sedan upp mot en molntjänst.

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Ja, jag har varit på ganska många både i Sverige och utomlands samt även arrangerat ett par av dom tillsammans med @igersmalmoe
Det är väldigt kul med Instameets och Instawalks även om det kanske inte alltid är då jag får till dom bästa bilderna. Men det är kul att träffa vänner och fotografer som man inte träffat tidigare och bolla ideér och tankar.

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
Till en viss del har jag det hela tiden mer eller mindre. Om man med prestationsångest menar det drivet och fokus som jag har och som för mitt fotograferande framåt och isåfall vill jag inte vara utan det. Det är det som får mig till att vilja ta bättre bilder än den förra och att utvecklas som fotograf.

HUR SER DIN FRAMTID UT?
I framtiden hoppas jag kunna arbeta större del av min tid som fotograf istället för som det är nu när jag endast deltidsarbetar med foto. Jag vill även samarbeta med andra fotografer i större projekt eftersom jag tycker det är kul att arbeta i team. Och jag hoppas på att få fotoprojekt utomlands så att jag kan kombinera mitt resande med mitt fotograferande ännu mer.

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Förmågan Instagram har att inspirera och förena personer från hela världen med ett och samma intresse, dvs fotografering. Tyvärr går det inte alls att få tag på Instagram om man har problem med att komma in på sitt konto, kontot har blivit kapat och liknande.

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖRUTOM INSTAGRAM FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Jag har en egen hemsida med samma namn som mitt Instagramkonto, Facebook och ska försöka komma igång med Printler.

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Hitta din egen stil genom att prova dig fram men håll dig sen till det som du verkligen tycker är kul och som du brinner för. Fotografera mycket och gärna tillsammans med flera andra fotografer men hitta sen din egen röst och förfina den.

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED JENNY!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.