Intervju med Jacqueline Wester - Instaview
18448
post-template-default,single,single-post,postid-18448,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Jacqueline Wester

Jobba på ett sätt och med sådant som du på riktigt älskar och tror på, annars kommer du inte orka hålla på med dina kanaler.

Jacqueline Wester är 28 år och kommer från en by i södra Dalarna. Hon har pluggat till webbredaktör på högskolan i Borås och systemvetare i Umeå men har just nu hamnat i Stockholm där Jacqueline jobbar som digital designer och producent på Memira. Hon har alltid tyckt att det är roligt och givande att få skapa saker, så hon har väl försökt att skaffa sig ett jobb där hon kan få utlopp för kreativiteten hon bär på. Förutom att jobba spenderarJacqueline mycket tid i skog och mark, både ensam och på turer med sin man och deras hund Kurbits.

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
Oj, det börjar bli några år sedan nu, men jag vill minnas att det hela började med en engångskamera från Hemglassbilen när jag var omkring 10-12 år ungefär. Den var ljusblå och den första bilden jag tog var på min kusin, som jag placerade på en grön åker. Grejen var väl att jag placerade mig själv alldeles för långt ifrån henne, så hon syns bara som ett vitt streck mitt i all grönska, men tanken var god!

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Min känsla för det fina i det lilla, för detaljer. Jag är lite sådan till mans, att jag lägger märke till detaljer och minns dem och reflekterar över dem. Jag är den där som kan säga ”ja vi är på rätt väg för den där stenen har vi åka förbi förut!” när jag är på roadtrip.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Helst vill jag att en som tittar på mina bilder ska känna något. Vad hen känner är upp till var och en. Det är svårt att formulera detta utan att låta för pretentiös, men jag önskar att bilden kan slå an någonting lite längre in hos betraktaren.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Jag har en Nikon D750 och Nikons 24-70mm /f2.8 är det objektiv jag använder mest. Men jag har även min gamla trotjänare Nikons 50mm/f1.8, ett Sigma 70-200mm/f2.8 och ett Samyang 14mm/f2.8. Sedan har jag också en mindre kamera, Panasonic Lumix DMC-GX800, den är lättare att ta med ut på tur!

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Om jag måste välja bara en så var det för några år sedan när jag för första gången kom på att prova fota norrsken när jag bodde i Umeå. När bilden kom upp på displayen var jag helt fast! Det är något visst med nattfoto!

FILMAR DU NÅGOT?
Absolut, jag tycker det är jätteroligt! Tyvärr finner jag i dagsläget att jag inte har den tid jag vill till att filma mer, men det kommer!

RESER DU MYCKET?
Det blir en del resande inom Sverige, men jag är inte utomlands speciellt ofta.

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Naturen i olika skepnader och tider på dygnet, helst dygnet runt haha! Naturen är otrolig och det går att skapa sig en helt magisk värld där ute. Utomhusliv är  också härligt att fota.

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Stillhet, nästan på gränsen till uttråkning! När hjärnan är lugn får den rum att spinna iväg med drömmar och idéer som jag sedan kan göra mitt bästa att förverkliga.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Jag var i Umeå och skulle skriva klart mitt examensarbete tillsammans med mina vänner och jag passar alltid på att åka ut om nätterna när jag är där uppe. Den här gången följde min kompis Sanna med mig ut och vi stod där under en underbar norrskenshimmel strax utanför Umeå med cyklarna bredvid.

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Det är väldigt olika beroende på vilken idé jag har med en bild och vilken typ av bild det är. Om det är en nattbild på vintergatan kräver den bilden en viss typ av framkallning för att vintergatan ska bli så framträdande. Men oftast försöker jag låta ramarna vara fria och jag leker mig fram till det resultat jag vill ha. Och så ibland går det inte alls, men sådant är livet. Jag försöker att inte ha bråttom, det blir alltid bäst när bilden får mogna fram.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Jag tycker att Instagram är roligt! Det är lättillgängligt och roligt att få kontakt med personer med liknande intressen och så. Sedan kräver det ju en hel del jobb för att skapa content till sin kanal, vilket inte är helt lätt jämt eftersom jag jobbar heltid med annat. Men det är så pass roligt att det är värt det! Det ger väldigt mycket och är en fin känsla av community.

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Jag försöker kommentera deras bilder och engagera mig i deras inlägg, för jag tycker ju att det är intressant. Och så svarar jag förstås på kommentarer jag får, det betyder så himla mycket att människor tar sig tid att kommentera ens bilder!

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Svår fråga, man ser ju det man klickar på nu för tiden, men i min feed är det mycket mörka bilder och bilder på kaffe. Och landskap i stil med @kpunkka känns som att de är överallt.

VAD BRINNER DU FÖR?
I livet i stort tänker du? Väldigt stor fråga, men något som blir viktigare och viktigare för mig ju äldre jag blir är att se till att skaffa mig ett liv som jag vill leva. Exakt vad det innebär håller jag fortfarande på att reda ut.

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
Nej inte ännu, men det händer att folk frågar, så snart!

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?
Jag printar ganska sällan, tyvärr! Det är ju så roligt att få sina bilder i fysisk form! Det har varit extra konstigt att se mina bilder på sådan där utomhusreklam i busskurer och så, de är så ENORMT stora! Men när jag väl printar vänder jag mig till Crimson, och ibland skriver jag ut själv hemma.

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Nix, hittills har är det tyst på den fronten. Men jag tror det vore skoj!

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
När vi pratar motiv så kommer det alltid nya för mig, nya platser utomhus, nytt ljus och så vidare. Så min fotodröm är nog att jag aldrig ska tappa lusten och glädjen i det.

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Jag har backup på externa hårddiskar.

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Nej, men vad är det? Det låter roligt!

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
Absolut, det händer, men då försöker jag att bara koppla bort allting och inte försöka pressa fram något. Det blir sällan bra.

HUR SER DIN FRAMTID UT?
Om jag det visste! Jag ska flytta från Stockholm i alla fall. Jag har provat nu men vi går inte ihop, jag och staden. Sedan önskar jag att jag kommer att kunna ordna ett lite simplare och lugnare liv för mig och min familj, närmare naturen än staden.

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Om vi börjar med några trista saker med Instagram så tycker jag att det är stökigt att inläggen inte kommer i ordning längre. Jag gillar inte flödet och hur störst går först. Till det positiva hör ju förstås communityt! Det är så otroligt inspirerande och roligt att följa människor, lära sig saker och inspireras av dem.

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖRUTOM INSTAGRAM FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Jag har min blogg där jag skriver och lägger upp mycket mer utförligt än på Instagram och så förstås har jag en Facebooksida.

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Svårt! Men jag tänker på klyschan ”var sann mot sig själv”. Jobba på ett sätt och med sådant som du på riktigt älskar och tror på, annars kommer du inte orka hålla på med dina kanaler tror jag.

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED JACQUELINE!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.