Intervju med Isabell N Wedin - Instaview
18257
post-template-default,single,single-post,postid-18257,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Isabell N Wedin

Tänk på bildflödet som en portfolio och spara det privata till Instagram Stories.

Isabell N Wedin föddes 1984 och växte upp på landet i en by som heter Perstorp men sedan sex år tillbaka bor hon i Malmö. Där arbetar Isabell som fotograf och fotograferar mestadels människor och natur. Hon har alltid varit kreativ och när hon var yngre tyckte Isabell om att teckna och måla. På gymnasiet provade hon en kurs inom foto och fördjupade detta intresset när hon senare läste två år på Konstskolan i Kristianstad. Där provade Isabell flera olika konstformer men insåg att foto var det hon såg en framtid inom och ville lära sig mer om. Därför valde Isabell att studera fotografi ytterligare två år vid Brobygrafiska i Sunne. Efteråt  följde en tid som assistent till fotografer i Malmö, Berlin och New York innan Isabell 2010 valde att prova sina egna vingar på riktigt.

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
– Min pappa är hobbyfotograf så jag tror det var därför jag blev intresserad tidigt av foto. Jag fick min första kamera som 10-åring efter att jag tjatat ett tag på mina föräldrar. Jag kommer ihåg att på den tiden valde man varje bild man tog med omsorg eftersom film var dyrt.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Jag har tänkt mycket på varför jag älskar att fotografera så mycket som jag gör och kommit fram till att halva grejen är att vara kreativ, att skapa något men att det lika mycket handlar om att jag får träffa intressanta människor och se nya platser. Jag har insett att jag har lätt för att möta olika typer av människor och få de att känna sig bekväma och trygga.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Som de flesta kreativa människor önskar jag beröra andra. Det kan handla om allt från att sprida lite vardagsskönhet till att få en enda person att inse hur vacker hen är eller att beskriva något djupt personligt. Vi glömmer ibland bort hur lika vi alla är i vår glädje och sorg, att livet händer oss alla.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Jag har varit trogen Canon ända sedan jag började, och fotograferar just nu med Canon 5D Mark3 och oftast med mitt 50 mm sigma fine art.

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Det är svårt att beskriva just en upplevelse, jag skulle hellre vilja säga att det oväntade alltid är det bästa. Det kan vara en speciell naturupplevelse som den dubbla regnbågen jag fick se några veckor sedan i Vemdalen eller den där människan som jag blev anlitad att fotografera som nu är en nära vän.

FILMAR DU NÅGOT?
Jag har börjat lite smått och tror det är någon jag kommer göra mer framöver. Jag har stor respekt för de som gör det bra för jag vet hur svårt det är.

RESER DU MYCKET?
Det blir en del reser varje år och fem vintrar på raken har jag nu gett mig iväg på längre resor, nu senast i Sydafrika. Det är under dessa resor jag känner att jag utvecklas som mest både på ett personligt plan och som fotograf. Det är då det finns tid att bara vara, prova nya saker och lyssna inåt.

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Jag kombinerar helst min nyfikenhet på människor med min kärlek till naturen.

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Jag blir såklart inspirerad av andra fotografer, alla har ju sina photography heros även om dessa har ändrats genom åren. När jag började fotografera var jag helt insnöad på porträttfotografer som Avedon och Corbijn medan jag idag framför allt inspireras av musik, film och konst.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?
Det är svårt att välja ett men mina självporträtt ligger mig nära om hjärtat.

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Som med alla mina självporträtt försöker jag berätta en historia med utgångspunkt från vad jag själv upplevt och vad det lämnat för spår. I en tid som präglas av yttre perfektion på sociala medier men där psykisk ohälsa ökar explosionsartat letar jag själv efter något som känns äkta. Jag är känslig och ser det som en styrka att våga uttrycka det. Jag har lätt för att uttrycka det där mörka som vi alla har mer eller mindre av så just nu arbetar jag med att fotografera bilder som har en ljusare innebörd för mig. Just denna bilden som jag valt är från Kapstaden. När jag kom dit i februari hade en brand härjat intill staden men på buskarna fanns det fortfarande blommor. Tydligen hade det brunnit så pass snabbt att blommorna inte blev påverkade. Jag såg en vacker symbolik i det, att något blir kvar och fortsätter att blomma även om omständigheterna är svåra.

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Jag har skapat flera egna filter som jag lägger på mina bilder i raw-framkallaren och sedan anpassar jag varje bild i färg och kontrast som jag tycker passar bäst för just den. Jag har egentligen bara två stilar, en färgglad och ljus stil och en mörk och murrig stil. Jag spenderar inte särskilt lång tid i redigeringen utan vet oftast vilken riktning jag vill gå i.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Instagram är en fantastisk plattform där jag både hittar inspiration och får feedback på vad jag själv gör. Det funkar lite som en bollplank där jag kan se vad andra tycker om mina bilder.

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Jag har både en blogg och en Facebooksida, men jag älskar hur direkt Instagram är. Jag försöker svara på alla frågor jag får och vara aktiv. Min Instagram har inga vardagsbilder, men jag delar med mig av den biten genom mina instastories.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Det som jag tänker på direkt är att de flesta använder sig av filter som t.ex. vsco och jag tycker själv om det. Det kan verkligen hjälpa en att hitta rätt känsla för en bild. Det är bara viktigt att man även här försöker hitta sin egen känsla och stil.

VAD BRINNER DU FÖR?
Jag har alltid haft en passion för djur, natur och jämställdhetsfrågor. Jag försöker leva som jag lär och har nu varit vegetarian i mer än halva mitt liv. Jag är inte rädd för att säga att jag är feminist då det betyder att oavsett kön ska vi ha samma rättigheter här i livet. Jag engagerar mig i välgörenhetsprojekt och för andra året i rad kommer en av mina bilder auktioneras ut vid The Perfect World Foundations bal i Göteborg. Förra året inbringade min bild 27 000 kr som gick oavkortat till att stoppa tjuvjakten på utrotningshotade djur. Det kändes så häftigt att genom en passion kunna bidra till en annan.

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
Jag säljer bilder genom både Fotografiska och Piqmo i Stockholm men håller även på att ta fram en webbshop just nu.

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?
Jag printar genom Crimson i Stockholm men när jag beställer fotoböcker är det genom Saal i Tyskland.

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Nej det har aldrig hänt.

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
Jag älskar att resa och drömmen är att kunna göra mer av det och leva på att sälja bilder från dessa resor.

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Jag har en massa hårddiskar men när jag göra mina kommersiella uppdrag laddas de upp på Pixieset som är ett galleri som även funkar som en extra backup.

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Nej men det hade varit kul!

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
Jag hade mer prestationsångest när jag var yngre och jag har alltid lidit lite av duktig flickan syndromet. Jag har blivit snällare mot mig själv och det är så mycket roligare att kunna njuta av utmaningar än att må dåligt. Att jag sedan lider av både hybris och självhat ibland tror jag bara är bra för den personliga utvecklingen.

HUR SER DIN FRAMTID UT?
För sex år sedan var mitt mål att arbeta mycket under tio månader av året så jag kunde resa två månader under vintern och det gör jag nu. En ny framtidsdröm har tagit form och det är att bo i Sverige under senvåren, sommaren och början på hösten för att sedan bo på en varmare plats resten av året. Jag tycker att säsongen för mig som fotografera mestadels i naturen är för kort här.

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Jag förstår att Instagram måste tjäna sina pengar men jag tycket att reklamen i flödet förstör för mycket. Jag är inte ensam om att känna detta så vem vet hur länge plattformen kommer behålla sin attraktion. Jag är knappt aktiv på Facebook längre sedan den plattformen ändrades för företagssidor. Men Instagram är fortfarande en fantastisk plattform där flera av mina utlandskunder hittat mig. Det är häftigt hur världen krymper genom dessa #

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖRUTOM INSTAGRAM FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Jag har två hemsidor, en för min bröllopsfotografering där jag kallar mig Turturduva och en för mina porträtt och naturbilder i mitt namn Isabell N Wedin. Jag har även två Facebooksidor och min blogg. Ibland känns det splittrat och lite svårt att hålla reda på när kunder kontaktar en på olika ställen.

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Jag har valt att se Instagram som en kanal för inspiration och som en chans för folk att se mitt arbete. Jag följer mest andra kreativa människor men tröttnar om de bara lägger upp selfie efter selfie. Mitt tips till andra fotografer är att tänka på bildflödet som en portfolio och att spara det privat till Instastories. Idag när så många tar bilder är det viktigt att din Instagram speglar din stil som fotograf, våga lägga upp de där bilderna du älskar även om du inte tror att de ger många likes.

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED ISABELL!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.