Intervju med Henrik Andersson - Instaview
17881
post-template-default,single,single-post,postid-17881,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Henrik Andersson

Skit i siffrorna!

Henrik Andersson bor i Skarpnäck med sambo och två barn på snart 3 respektive 7 år. Han flyttade ner från Östersund 2003 för att plugga till ljudtekniker och blev kvar. Tidigare producerade Henrik musik som bakgrunder till rörlig bild vid sidan om sitt 9-5-jobb men när äldsta barnet var cirka 3 så lade han musicerandet åt sidan eftersom Henrik inte riktigt kunde hitta tiden. Det var här fotograferandet tog fart. Det fanns fortfarande ett behov av att göra något kreativt, något eget skapande, och fotograferandet kändes tacksamt i och med att det fick plats i en axelväska. Idag frilansar Henrik främst som grafisk designer/ad, digital kommunikatör:ish men gör även lite fotojobb då och då. Han har några bilder hos en bildbyrå och så finns han på Printler.

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
Intresset har funnits ganska länge. Jag tror att det var när dom första iPhone telefonerna och apparna som man kunde lägga på filter med osv… Hipstamatic!? Det var då som man började falla för det lite mer. Jag kommer ihåg att jag tog bilder mest bara för att se vad som kunde hända i redigeringen. Sen hittade jag Lightroom osv. Fotade då och då och för en par år sedan kom vi på att vi skulle fixa julklappar, (porträtt på dottern), till släkten och köpte då en okej kamera. I samband med detta började jag intressera mig för att lära mig hur en kamera fungerar. Googlade exponeringstriangeln osv och ju mer man lärde sig ju mer fotade man ju.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Vet inte om jag kan nämna något särskilt men det här med att fota blir ju aldrig tråkigt. Är glad att jag kan ta väldigt många skitbilder och ändå vakna upp och tänka hur och vad jag ska fota härnäst. Annars gillar jag att man ändå lärt sig när man inte ska ta en bild. Man vet att det bara kommer bli väldigt många skitbilder. Haha! Nä men jag försöker tänka mycket på komposition och vart ljuset kommer ifrån osv, hur jag ska positionera mig och hur jag rent teknisk skall ta bilden i rådande omständigheter. Försöker att tänka på att bilden rent kompositionsmässigt ska vara lite klar utan att behöva beskäras senare. Så för att svara på fråga så: kanske att jag tänker lite på bilden innan jag tar den.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Känslan. jag gillar när det blir lite suggestivt. Det får gärna vara tungt. Berättande bilder gillar jag.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Började med en Fuji, en x-e1 som jag fortfarande har kvar. Skaffade sedan en Canon fullformatare men gick för ca ett halvår sedan över till Nikon och en D810. Fick låna en Nikon som backup på ett bröllop och fastnade direkt. Fotar i stort sett uteslutande med en fast 35mm från Sigma Art serien. Älskar den brännvidden till det mesta. Tycker 35mm motsvarar rätt bra vad ögat ser plus lite till vilket gör den praktiskt att gå runt med. Har en fast Nikon 85mm 1.4G som åker på då och då också. Har även en Nikon 50 1.4G men den används väldigt sällan. Varken en 35:a eller en 85:a det. Zoomar med fötterna. Har en studioblixt med en octabox, något paraply, reflexskärmar osv…

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Skellefteå för ett år sedan var ju helt fantastiskt. En dedikerad fotoresa tillsamman med Printler och Visit Skellefteå och några andra Printler fotografer. Annars hamnar man ju i det där härliga tillståndet varje gång det är tex dimma, skönt ljus eller då man hamnar på platser som gör att man går igång.

FILMAR DU NÅGOT?
Inte mycket men filmade lite för en moodfilm jag gjorde för en par år sedan. Är dock väldigt sugen att filma mer framförallt för att skriva musik till, eller kanske att skriva mer musik för att filma till. Har lite ideér som jag hoppas kunna förverkliga.

RESER DU MYCKET?
Har rest alldeles för lite dom senaste åren. Hoppas kunna göra några mer dedikerade fotoresor inom snar framtid. Skulle gärna åka till NY igen och Island och Lofoten vill man ju se och fota. Så många platser, så lite tid. Bästa resan så här långt får nog bli Skellefteå igen. Ljuset var magiskt i stort sett hela tiden och vi hade verkligen tur med vädret.

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Människor. Annars någonting där magiskt ljus innfinner sig. Gärna människor i magiskt ljus.

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Livet i stort! Haha! Nä men jag tror att jag inspireras lika mycket från andra fotografer som av vardagen med allt vad det innebär. Film, böcker, musik och dåligt väder.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?
Så svårt! Har egentligen inga egna favoritbilder så där direkt. Blir lite att man släpper och går vidare när en bild är klar och det är sällan någon etsar sig kvar. Jag har ju också tagit bort så många bilder från min feed genom åren men om jag ska välja en som ligger där så denna eftersom min dotter gör det hon gillar mest.

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Det var min sambo som ropade. “Gå ut och kolla, ljuset är super, det snöar och Doris spelar basket. Det kan bli en fin bild. Hon gillar inte när jag fotar henne oftast men just här gick det bra. Hon slängde bollen rakt upp och började springa och jag gillar hur kompositionen blev.

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Jag fotar alltid i Raw och framkallar i Lightroom. Jag tycker väldigt mycket om Lightroom. Börjar alltid från noll med varje bild, inga presets. Ofta fortsätter jag i PS om bilden kräver det, det blir alltid PS vid porträtt. Därifrån brukar det bli små justeringar igen i Lightroom. Tonkurva, vitbalans och brus etc för att ta udden av alla hårda, digitala linjer och kontraster.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Det är ett roligt sätt att nå ut och inspireras. Fantastiskt att man har träffat så många grymma människor IRL tack vare appen. Är glad för det. Skulle nog aldrig producera så mycket bilder heller om det inte vore för appen… så, tack @instagram!

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Jag försöker att alltid svara. Tycker det är viktigt och framförallt roligt. Försöker skriva en del uppmuntrande kommentarer också.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!
Några konton med hög wow faktor som liksom alltid får mig att fundera lite: @lee_jeffries @stevemcurryofficial @lisalove.se

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Supersvårt men tycker rent generellt, (om vi pratar instagram), att det är mer bilder på människor idag. Fler kreativa porträtt, ofta med mycket miljö och framförallt i spännande miljöer. Jag gillar det. Kan även vara jag som fått upp ögonen för det mer på senare tid och ser dessa bilder nu.

VAD BRINNER DU FÖR?
Jag drivs av viljan att försöka skapa något på mitt eget vis och kanske inte göra saker på så klassiska sätt. Men jag är fortfarande en sökare lika mycket idag som när jag började vilket på sätt och vis också blir en del av drivkraften. Jag bär nästan alltid med mig kameran och älskar ögonblicksbilder. Samtidigt så skapar jag ibland ögonblicken i post snarare än att fånga dem på plats. Jag drivs av att hela tiden utvecklas och ta en annorlunda bild än mina tidigare. Det handlar även om det här tillståndet man hamnar i. Som en sorts terapi. Ibland (ofta) kommer jag hem utan en enda bild men har under tiden fått nya ideer och inspiration bara för att man har befunnit sig i den där sköna bubblan. När jag läste på Berghs hade vi en daglig uppgift som gick ut på att varje dag göra något nytt. Något vi aldrig gjort tidigare. När jag har en kamera med mig så blir tillvaron lite så. Jag besöker platser jag aldrig sett, går gator jag aldrig tidigare gått, träffar således nya människor etc. Allt detta är ju väldigt inspirerande och givande för kreativiteten.

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
Ja, både och.

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?
Det var länge sedan jag printade men använde mig av Crimson då. Tänkte jag skulle testa lite andra tjänster inom snar framtid.

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Ja det har hänt.

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
Beror på hur man ser det men om jag skulle kunna försörja mig i större utsträckning på detta skulle jag leva drömmen.

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Dropbox

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Ja vid ett flertal tillfällen. Både små och stora träffar. Det är väldigt givande att träffa likasinnade.

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
Jag ställer alltid ganska höga krav på min egen prestation så ja om vi pratar jobb. Instagram i sig genererar inte prestationsångest men större delen av bilderna som hamnar där har ju ofta ett annat syfte också. Tror det är lite bra också samtidigt. En liten dos blir nog utvecklande i slutändan. Säger så.

HUR SER DIN FRAMTID UT?
Säg det!? Haha! Har seriösa planera på att börja producera musik igen. Skulle gärna kombinera.

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Instagram är ju bra på många sätt men jag stör mig på formaten lite. Särskilt stående då. Jag lägger bilderna på rutor och det hjälper mig att sova gott om natten.

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖRUTOM INSTAGRAM FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Har testat lite olika appar så som 500px, Viewbug bla men idag använder jag bara Instagram. Har en egen hemsida också som verkligen skulle behöva styras upp.

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Ha roligt! Försök skapa bilder du själv gillar. Skit i siffrorna!

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED HENRIK!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.