[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][blockquote text=”Gör något som betyder något.” show_quote_icon=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Emma Grann, 24 år, är född och uppvuxen i Fjärås på västkusten. Hon flyttade till Stockholm 2014 för att plugga på Fotoskolan STHLM. Innan examen hade Emma skrivit kontrakt på heltidsjobb som fotografassistent på Studio Emma Svensson, där hon fortfarande jobbar, men nu som juniorfotograf. På jobbet fotograferar Emma allt från mindre event, bloggbilder till ELLE-bloggarna, till Modeveckan, mindre kampanjer och mycket mycket annat. Ingen dag är den andre lik. Emma jobbar även 50% med systerbolaget Fotoresor som anordnar resor, workshops och grundkurser för fotointresserade. Där jobbar hon administrativt med mejl, bokningar, frågor, Instagram, Facebook och hemsidan, men är också med och formar, rekar, planerar och utför resor och workshops som en av handledarna. Det är citat ”så kul!” I våras köpte Emma och hennes sambo deras första lägenhet i Bromma, där de bor nu. På fritiden planerar och fotograferar hon egna små och stora fotoprojekt. Emma hänger jämt i studion, typ varje helg och kvällar och nätter, kollar på väldigt många serier i soffan hemma, reser, fikar, skrattar, drömmer om att resa mer, äter satsumas och tomater i mängder (hon köper seriöst typ 20 i veckan), kramas, dricker Oboy och hänger så mycket som möjligt med vänner och familj både i Stockholm och på västkusten. Emmas blev precis utnämnd till ”Årets fotobloggare 2017” av blogg.se.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]- Det känns såklart väldigt roligt! Det här priset är ett så fint kvitto på allt jobb jag har lagt ner på bloggen och mina sociala medier under åren – och en sån stor kick med ny inspiration att skapa nytt material, fotografera och inspirera!

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
Sedan första gången jag knäppte av en bild med min egna kamera, en liten analog kompaktkamera jag fick av mamma och pappa i julklapp när jag var 10 år. Det var kärlek vid första exponeringen. Efter det har jag alltid haft en kamera runt halsen, i handen eller i väskan men det var först någon gång i slutet på gymnasiet som jag insåg att det faktiskt var möjligt att leva på det – och genast satsade på det. Just nu kan jag inte se mig själv göra något annat.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Jag håller fortfarande på att lära känna mig själv som fotograf, och känner mig långt ifrån klar eller trygg eller något sådant. Men det jag uppskattar mycket med den fotografen jag är idag är att jag älskar att leta och hitta nya spännande människor att jobba med. För ett par veckor sedan gjorde jag ett portfoliojobb (ett obetalt fotojobb som jag endast gör för att fylla på min portfolio) tillsammans med ett superteam människor, varav en tjej, Elin, jag hade fått tips om via Instagram som är sjukt duktig på flätor. Vi blev supernöjda allihopa och hade så otroligt roligt den dagen, även om hon aldrig hade jobbat som hårstylist på en modefotografering förut. Jag gillar även mitt bildseende och den kraften som driver mig. Jag vet inte riktigt vart den kommer ifrån men ibland kan jag liksom inte sluta, och jag älskar det!

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Det här är en fråga som jag frågar mig själv konstant. Ibland vill jag bara ta en snygg bild för att den är… snygg. Och ibland vill jag förändra och bryta normer och fördomar. Det går i vågor. Det sistnämnda ligger mig varmt om hjärtat och är mer av en långsiktig dröm. Det optimala vore ju att kombinera de två. I mitt flöde finns mycket natur- och landskapsbilder eftersom att jag reser mycket, både privat och med jobbet, och den sortens bilder är lite som terapi för mig, jag har inga större krav på mig själv utan jag låter kameran visa vägen. Medan jag ofta överanalyserar och funderar och tänker och analyserar igen när jag jobbar med mode och människor. Där betyder vinklar, ljus och uttryck så mycket för mig och hur jag vill visa upp och förmedla människan och känslan i bilden.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
När jag arbetar som fotograf fotograferar jag alltid med min Nikon D610 eller Nikon D600, men jag har även en kompakt systemkamera, Olympus OM-D EM-10, flera polaroidkameror och analoga kameror som jag fotograferar med mycket på fritiden och i egna fotoprojekt.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”18505″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”18514″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”18503″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”18502″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”18497″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”18510″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”18507″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”18504″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_column_text]VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Jag har formulerat om mitt svar på den här frågan ungefär tolv gånger nu. Det finns så många ögonblick och upplevelser som betyder lite extra för mig som fotograf. När jag kom in på min utbildning på Fotoskolan STHLM, när jag gjorde klart min första större fotoserie ”Blomster” som sedan blev en utställning, när jag fotade min första kampanj. Eller när jag stod på en bergstopp i Norge mitt i natten och molnen, som var rosa från midnattssolen, var flera hundra meter nedanför mig och jag visste att det var det absolut vackraste jag sett i hela mitt liv.

FILMAR DU NÅGOT?
Ja absolut! Det är också något jag skulle vilja bli bättre på och något jag försöker öva på. Speciellt att klippa film, vilket jag tycker är den svåra delen.

RESER DU MYCKET?
Ja nu på senaste tid har det blivit en hel del och då står fotograferingen i centrum. När jag åker på en resa ser jag mest fram emot alla vackra bilder jag har chans att fånga på bild. Snart ska jag dra till andra sidan jorden och jag ser fram emot att se hur min fotografering kommer att utvecklas då.

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Det varierar hela tiden men i slutändan trivs jag allra bäst när jag fotograferar människor. Det känns konstigt ibland eftersom att jag är lite av en introvert person, men det händer något speciellt när jag fotograferar människor. Vare sig det är modefoto i en studio eller om det är en deltagare på en fotoresa till USA som ser Grand Canyon för första gången.

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Det varierar för mig. Men jag inspireras mycket av andra kreatörer och att prata med andra kreativa människor. Det kan vara en musiker, designer eller en makeupartist, när någonting skapas blir jag också inspirerad till att skapa. Sedan är det ofta människor jag ser i filmer eller på stan. Senast idag såg jag en kvinna på tunnelbanan som jag försökte smygfotografera med mobilen för att jag tyckte om hennes stil så mycket. Jag ville komma ihåg hur hennes kläder var kombinerade och hur hon lutade sig mot pelaren – för att kanske ta med det som inspiration när jag fotograferar någon gång i framtiden.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_single_image image=”18494″ img_size=”full” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Detta var i september på en resa tillsammans med Fotoresor till Island. Jag och några av deltagarna badade i en varm källa långt in på kvällen och plötsligt dansar hela himlen av norrsken. Det var första gången jag såg norrsken, vilket såklart påverkar mina känslor för den här bilden. Jag och en av deltagarna (hon på bilden) smög upp ur den varma källan och hämtade våra kameror för att fotografera och det slutade med att hon ställde sig där på bomullsängen i mörkret och klädde av sig kläderna. Det var något vi hade pratat/skojat lite löst om innan och det var så roligt att det blev av. Jag tog säkert 10-20 bilder, med 8-10 sekunders slutartid, innan jag blev nöjd också, och det var inte så varmt som ni kanske kan tänka er…

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Allt ifrån tre minuter i Camera Raw till timmar i Photoshop för att hitta rätt ton. Jag retuscherar inte mina bilder så mycket, utan jobbar allra mest med toner och ljus för att hitta min stil i bilden. Tidigare retuscherade jag mycket mer och nu när jag tittar tillbaka på de bilderna så känns det väldigt långt ifrån vem jag vill vara som fotograf. Jag vill visa upp ”flaws” och normalisera dem.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Jag har lite av en hatkärlek för Instagram som går i vågor. Ena dagen älskar jag att scrolla genom allas bilder och vara en del av den gemenskapen som finns på internet och inspireras av andra, men nästa dag känns det ytligt och allt som är bra och nytänkande försvinner bort i algoritmer, vilket jag tycker är synd. Jag vill våga lägga upp bilder som jag är stolt över för att jag har gjort något nytt och/eller kreativt men helt ärligt är jag också rädd att jag skall ta det väldigt hårt när inte de bilderna får lika många ”likes” som en mobilbild på en kattunge jag tog en sommar (som är supersöt men jag tror ni fattar).

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Just nu, endast genom att svara på kommentarer och försöka lägga upp nytt och spännande material.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”18523″ img_size=”large” qode_css_animation=””][vc_column_text]@mimigraphie[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”18522″ img_size=”large” qode_css_animation=””][vc_column_text]@cynthiagaguilaphotography[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”18166″ img_size=”large” qode_css_animation=””][vc_column_text]@somewheremagazine[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”18519″ img_size=”large” qode_css_animation=””][vc_column_text]@annelinenygaard[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”18520″ img_size=”large” qode_css_animation=””][vc_column_text]@olofgrind[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”18521″ img_size=”large” qode_css_animation=””][vc_column_text]@benjaminvnuk[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”18518″ img_size=”large” qode_css_animation=””][vc_column_text]@jessica.demaio[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Den analoga stilen har ju absolut kommit tillbaka och 90-talet och tidigt 2000-tal (min barndom) känns plötsligt väldigt spännande igen. Det är inte heller så vanligt att retuschera hud och människor längre utan folk vill se lite ”brister” och ”flaws” – jag älskar det!

VAD BRINNER DU FÖR?
Eftersom att jag vill jobba med människor och mode så känns det väldigt viktigt för mig att visa mångfald. Men det sista jag vill är att göra det halvdant eller halvhjärtat. Många tror kanske att bara för att flera klädmärken har gjort reklamkampanjer med andra kroppstyper, etniciteter eller genustänk, att vi redan är där. Men senast förra veckan när jag försökte hitta inspiration till ett eget modeprojekt så kunde jag knappt hitta några modebilder alls på exempelvis kvinnor som bär hijab eller ”curves/plussize”-modeller som inte är halvnakna och/eller har rött läppstift. Kom igen nu världen!

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
En gång för många år sedan köpte Röda Korset en bild utav mig som de hade sett på min Bilddagbok men annars nej, förutom de betalda fotojobben jag gjort då såklart.

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Det händer ibland, några få gånger om året.

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
Kortsiktigt, att fokusera mycket på mina projekt, varför jag gör dem och komma fram till vem jag är som fotograf och bli mer trygg i det. Långsiktigt – att fotografera med stora team och budgetar, en framsida på ett modemagasin medan de fortfarande görs i print och inspirera och bli inspirerad av andra kreatörer.

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
På en extra extern hårddisk.

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Nej.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”18496″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”18515″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”18513″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”18512″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”18500″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”18511″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”18498″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”18508″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
Ja, varje dag. Hela tiden.

HUR SER DIN FRAMTID UT?
Just nu känns det bra när jag tänker på framtiden. Jag är peppad och tror de närmaste åren kommer forma mig väldigt mycket som fotograf.

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Styrkorna är att det är en gemenskap och alla kan dela med sig av sina liv och det som dem har skapat, filmer, bilder, text, musik, you name it. Och när som helt kan jag följa eller avfölja en person om jag vill, så det är inte tvingat på något sätt. Den största svagheten som jag ser det är den ”nya” algoritmen som gör att flödet inte blir kronologiskt längre, vilket jag tycker är synd för många vackra och inspirerande bilder hamnar långt ner även om jag är mer intresserad av att se dem än de som får flest likes och kommentarer.

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖRUTOM INSTAGRAM FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Förutom Instagram har jag en hemsida, emmagrann.se, och en blogg, emmagrannfotografi.se, sedan använder jag mig av Youtube lite också, men som sagt, jag vill bli bättre på video.

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Jag vet att det är svårt ibland, men tro på era idéer och er kreativitet, det är bättre att ni inspirerar två personer än att ni får 5000 likes på en bild som ni egentligen bara tog för att ni visste att ni skulle få många likes. Gör något som betyder något.

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED EMMA![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_single_image image=”18495″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row]

Publicerat av Joacim Lundin

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *