Intervju med Ebba Lillieström - Instaview
18079
post-template-default,single,single-post,postid-18079,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Ebba Lillieström

Det finns inga rätt eller fel, kör ditt race och det kommer bli toppen.

Ebba Lillieström är 21 år gammal och bor utanför Linköping. Hon jobbar just nu i en klädbutik. Ebba hoppade av en civilekonomutbildning som hon startade i höstas och drog på en Asienresa istället. Nu jobbar hon på sitt vanliga sommarjobb för att få ihop pengar inför sin nästa resa till Australien. Ebba älskar att pyssla och fixa. Allt från att dekorera rummet till att måla om sin cykel. Hon har ett stort intresse för gymnastik och rörlighet.

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
Hela fotointresset väcktes när mamma fick en kamera av pappa för ett flertal år sedan. Det slutade att det var jag som sprang omkring med mammas kamera och fotograferade allt! Mina första motiv var blommor, mina fötter, våra gardiner och djur jag stötte på.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Jag uppskattar min spontanitet. Jag fotograferar alltid i befintligt ljus och jag har nog aldrig riktigt planerat en fotografering än. Jag bara fotar på känsla

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Ögonblick, enkelhet och färg. Jag är väldigt orädd för färg. Jag tycker jag lyckats förmedla någonting när folk frågar hur jag tog en viss bild eller vart den är tagen. Har bilden väckt nyfikenhet av något slag är jag en nöjd fotograf.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Fotar med en Canon EOS 5D Mark iii, ett Canon EF 50mm f/1.4 USM och Canon EF 28mm f/2.8 USM. Har även en liten Olympus stylus tough TG-4 som jag använder under ytan. Måste även säga att jag knäpper väldigt fina bilder med min iPhone 6S också. Utöver det har jag mitt stativ och min fjärrkontroll. Plus min Canon EOS 600D då jag uppskattar den utfällbara LCD skärmen.

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Alla fotograferingar jag gör ute i nya miljöer sätter spår i mig som fotograf. Hur en plats och dess miljö kan få mig att se saker på nya sätt. Kina är helt klart en av mina bästa upplevelser. Jag blev verkligen inspirerade på ett helt annat sätt än jag varit tidigare.

FILMAR DU NÅGOT?
Nej. Jag har försökt, men det blir aldrig som jag vill ha det.

RESER DU MYCKET?
Ja nu på senaste tid har det blivit en hel del och då står fotograferingen i centrum. När jag åker på en resa ser jag mest fram emot alla vackra bilder jag har chans att fånga på bild. Snart ska jag dra till andra sidan jorden och jag ser fram emot att se hur min fotografering kommer att utvecklas då.

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Porträtt, självporträtt och landskap. Även svag för vackra byggnader och husfasader. Men hjärtat slår lite extra för att fånga människor på bild.

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Allting! Min vardag, pinterest, flickr, instagram, resor jag gjort och människor jag umgås med. En väldigt bra inspirationskälla jag måste tipsa om är ens eget arkiv. Speciellt de äldre bilderna man har. Jag brukar kolla igenom dem och se vad jag tycker och skulle gjort annorlunda idag. Gamla tankesätt väcker nya lösningar.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Detta foto från Beijing, Kina. Turistade runt i den förbjudna staden med mina vänner och skulle ta en snabb bild med min mobil. Jag hade inte alls räknat med att den skulle bli så tilltalande att se på. Men denna bild har allt. Tror det är en favorit just för att den blev så överraskande bra!

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Förr redigerade jag väldigt mycket i photoshop och la ned väldigt mycket tid på alla bilder. Nu har jag blivit lat och jag redigerar knappt mina bilder alls. Jag gör en grundlig redigering i photoshop. Går igenom ljus och färg, vill jag göra nåt extra lägger jag den tiden på bilderna jag ska dela på Instagram eller bloggen.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Mycket. Det är här jag delar mina bilder först. Har jag fotat kommer ett resultat ut här så fort det går efteråt. Smidigt att dela, inspireras och få respons.

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Jag kommunicerar med mina följare på de sätt de kontaktar mig. Får jag en kommentar svarar jag där, får jag ett privat meddelande skickar jag tillbaka och ibland mejlas det också.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Vackra byggnader tar stor plats i mitt flöde. Som motiv eller bakgrund. Sedan tycker jag att många bilder redigeras lite mattare och med en brunare naturligare ton. Tycker även fler fotografer leker med mörker och skugga. Något även jag själv fått upp ögonen för. Utöver det har foto överlag fått en stor plats i mångas liv då det är så lätt att fotografera och dela resultatet idag.

VAD BRINNER DU FÖR?
Jag brinner för att jag alltid kan bli bättre. Jag kommer även alltid se livet på ett nytt sätt genom kameralinsen. Det jag ser och vill fånga på bild idag kommer jag om ett år se på ett helt annat sätt. Jag gillar den magin.

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
Jag har sålt några av porträtten jag lagt upp.

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?
Fujidirekt.

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Ja det har hänt.

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
Jag vill pyssla med fotokonst någon dag i livet. Jag skulle även vilja göra ett flertal utställningar.

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Har flera externa hårddiskar.

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Nej. Det skulle dock vara kul!

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
Ja. Så fort jag fotar åt någon annan får jag mycket hög prestationsångest. Det handlar om att leverera där och då. Fotar jag för min egen skull kan jag alltid ta det en annan dag.

HUR SER DIN FRAMTID UT?
I framtiden kommer jag vara fotograf och driva mitt eget lilla företag. Jag tror foto kommer vara ett jobb jag har på sidan av ett annat jobb som ett eget projekt. Går det bra kommer jag antagligen satsa helhjärtat på min business.

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Styrkor är att så gott som alla har det plus att det är en app alla förstår. Den får människor att inspireras. Svagheter är hetsen kring perfektion och alla dessa nummer. Bilder är ögonblick och bakom varje bild ligger arbete. Arbetet är inte alltid glamoröst och nästan alltid tillgjort. Vi får bara se en sida av en bild på Instagram och inte hela verkligheten.

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖRUTOM INSTAGRAM FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Jag har Instagram, bloggar, använder Flickr, appen VSCO och ibland weheartit. Har även Tumblr.

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Det finns inga rätt eller fel, kör ditt race och det kommer bli toppen. Glöm aldrig att du gör det för din egen skull. Skapa dina egna regler!

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED EBBA!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.