Intervju med Beata Cervin - Instaview
18371
post-template-default,single,single-post,postid-18371,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Beata Cervin

Hallå, så många svåra frågor, känner mig som en tönt men det som får mig att må bra och kliva upp ur sängen på morgonen är ju att skapa.

Beata Cervin är 28 år och bor i Stockholm. Där är hon ”någon slags kreatör som använder kameran som sitt verktyg/uttryckssätt”. Det gör Beata för att det är det roligaste som finns och hon vill inte göra något annat. Beata läste GFU i Stockholm ett år, Fotoskolan i Gamleby i två år och därefter grafisk design och visuell kommunikation på Forsbergs i  två år. Hon gillar att läsa, resa, gå på utställningar och museum. Ungefär som en gammal tant säger hon. Hennes fritid och hobbies smälter ihop med arbetet för kameran, den är ju alltid med.

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
När jag började på gymnasiet. Jag fick en systemkamera av min pappa i julklapp fast jag inte ens var intresserad alls av fotografi. Första halvåret låg den kvar i sin kartong men sen när jag väl tog upp den har jag inte lyckats lägga ned den.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Oj, svårt. Jag har lätt, tror jag, att få människor att slappna av och bli bekväma när jag fotograferar dem. Jag har lätt att se detaljer och fina småsaker som andra kanske inte ser. Sen gillar jag att jag gillar att fotografera typ allt. Då kan en variera sig och tröttnar aldrig. Ibland blir jag stressad över att jag är så spretig och inte har en speciell fotonisch men så tänker jag att jag har ju min egen stil i allt jag gör så det får vara.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Det är ju olika. Beror helt på vad en tänkt att just den bilden ska förmedla haha. En bild kan ju förmedla precis vad som helst. Det är det som är så bra med fotografi.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Är extremt ointresserad av teknik. Ibland är det jobbigt för en kan känna sig lite korkad när en måste hyra saker t.ex. men jag tycker det är så tråkigt och det har ju fungerat för mig hittills. Jag har en Canon 5D Mark 3 sen ett 24-70 mm som jag har på 90% av tiden, sen ett 50 mm och behöver jag något mer objektiv för något jobb så hyr jag.

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Har så många olika bra på olika sätt men bara för det kan jag inte komma på någon specifik.

FILMAR DU NÅGOT?
Nej nej nej, det är ju hur svårt som helst. Fattar inte folk som utgår från att fotografer kan filma med, det är ju en helt annan sak med rörligt.

RESER DU MYCKET?
Sådär, jag är mycket i London för jag har min familj där annars försöker jag resa till nya platser ett par gånger om året.

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Allt. Nej men människor älskar jag att fotografera. Sen älskar jag att fotografera resor och nya städer. Någon som vet hur en blir resefotograf? Sen gör jag mycket egna småprojekt som jag inte vet vad jag ska kalla dem. De började komma när jag pluggade reklam, som stilleben ungefär. Typ som denna:

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Samma här. Allt.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?
Jag scrollade och scrollade i min feed men jag hade visst inte laddat upp den så jag gör det nu.

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
När jag pluggade foto i Gamleby tog jag mycket självporträtt. Jag fotograferade mest människor då och i smålands kogar finns kanske inte supermånga modeller så jag använde mig själv istället. Vilket är sjukt bra för alla ideér en har funkar inte, det blir lite pinsamt då om en har en modell med sig och bah nä sorry det här gick inte alls. Sista månaden i byn så var det så himla fint ljus om kvällarna och jag började mig ledsen att vi snart skulle sluta skolan så jag ville utnyttja tiden så mycket som möjligt och började på en serie där jag flög på olika sätt. Den här bilden är en av dem, jag fick hjälp av min kompis David som jag bodde med det året, han har assisterat alla mina knäppa gamlebyporträtt <3

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Haha, har väl ingen riktig sådan. Jag älskar ju ljusa bilder och pasteller och jobbar mycket i kurvor, ofta med blått och gult. Sen använder jag mig ofta även av ett svartvitt lager som jag sätter i softligh och drar ned till kanske 20% . Är ingen photoshop expert jag går med på känsla.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Mer och mer, jag har börjat få ganska många av mina jobb därifrån sen har jag även träffat många kompisar så! Älskar internet!

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Genom att lägga upp bilder? Nej, jag vet inte. Jag ser lite Instagram som en förlängning av min blogg och där är det ju mer text och en annan kommunikation men genom att svara på kommentarer och så kanske, sen genom Stories.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Detta borde jag kunna svara på men kan inte komma på något så är tydligen ej så trendig.

VAD BRINNER DU FÖR?
Hallå så mycket svåra frågor, känner mig som en tönt men det som får mig att må bra och kliva upp ur sängen på morgonen är ju att skapa.

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
Ja, några faktiskt.

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?
Crimson gillar jag. De har alltid fungerat så bra så har inte testat något annat.

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Nej, kan ingen rolig göra det? Helst inte Daniel Wellington.

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
Att kunna leva på det här och få göra bilder à la Tim Walker typ.

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Är sämst. Men för över på hårddiskar då och då. Typ när jag får ångest över att det var så länge sedan.

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Nope, vad är det?

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
Nej faktiskt inte. Har så mycket annan ångest så det är tur!

HUR SER DIN FRAMTID UT?
Det får vi se, förhoppningsvis lever jag på mitt fotograferande. Skulle gärna resa mer eller bara bo någon annanstans ett tag. Vill kunna göra mer konstprojekt men en måste ju tjäna pengar med. Tyvärr.

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Jag gillar inte att inläggen inte kommer i ordning när en scrollar igenom flödet längre. Sen gillar jag supermycket att en kan spara inlägg och göra samlingar nu. Har en för varje stad jag vill åka till.

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖRUTOM INSTAGRAM FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Instagram och min blogg, annars inga.

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Var tvungen att kolla vad alla andra svarat på denna och säger detsamma, kör bara kör!

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED BEATA!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.