Intervju med Bea Holmberg - Instaview
18196
post-template-default,single,single-post,postid-18196,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Bea Holmberg

Ta inte livet på för stort allvar.

Beatrice Holmberg är en glad och rätt rastlös själ, 24 år gammal och bor just nu ingenstans. De senaste 7 veckorna har hon varit på resande fot utan att stanna upp längre än 5 dagar på samma ställe. Hennes flyttlådor står dock i Umeå, hos sina föräldrar, så det är nog det närmsta Beatrice kommer ett hem. Hennes dröm och mål är att bli undervattensfotograf och filmare. Någonting som hon inte riktigt upplever fungerar i Sverige tyvärr. Beatrice vill lära folk mer om havet. Inspirera. Hon föddes i Vilhelmina i Lappland och har därigenom haft skogen utanför dörren varje dag och campat sedan hon var 3 år. Det var där i Vilhelmina Beatrice fick sin nyfikenhet för naturen. Hur enkelt och fritt det är att smälla upp ett tält nästan var som helst eller bara lägga sig på stranden och sova. Det är det bästa som finns och en av mina största hobbies, att campa. Att resa är dock något Beatrice lever för. Att upptäcka nya platser, kulturer, människor och natur. Musik är ett annat av hennes största intressen. Hon pluggade faktiskt musik i 6 år när hon var liten. Efter det började Beatrice plugga design i 3 år följt av yrkesfotograf i 2 år i Göteborg. Beatrice jobbar som fotograf och just nu tar hon i princip alla jobb bara för att överleva.

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
När jag var 7 år och satt i min mormors röda sammetsfåtölj och bläddrade igenom tusentals bilder från hennes barndom tills dåtid. Det var då jag insåg hur viktigt det var att dokumentera. Jag skrev redan dagbok, så detta blev en perfekt kombination för en eventuell framtida demens.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Att jag ständigt ser bilder framför mig. Ser det fina i det lilla. En bortglömd tussilago på en betesäng eller dimman som fastnar bland trädkronorna en regnig dag. Allt det där tillfälliga, det som till och med gör lite ont att missa. Det där man kör förbi och inte hinner stanna för. Det är det bästa jag vet med fotografi.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Önskan, nyfikenhet och glädje.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Canon 6D och oftast med mitt Canon 24-70mm f2.8.

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
När en elefantunge sprang ut på vägen i Sydafrika och blev hämtad av sin mamma.

FILMAR DU NÅGOT?
Väldigt lite. Har gjort två korta dokumentärfilmer. En som handlar om en vän samt musiker vid namn Lights and Motion och den andra gjorde jag tillsammans med en vän på uppdrag. Den handlar om skatekulturen i Göteborg och finns länkad på min hemsida (se nedan).

RESER DU MYCKET?
Så ofta jag kan. Det bästa jag vet.

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Vägar och berg. Grafiska och mystiska.

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Resor, möten, tillfällen och musik.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?

beaholmbergutvald

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Jag och en vän körde över dagen från Los Angeles till Death Valley för att fota på sanddynerna. När vi kom fram såg vi att det var en extrem sandstorm och blev varnade för att gå ut. Vi tog oss ut i hettan och blev piskade av sanden. Vi varken hörde eller såg något, men jag fick precis den bilden jag ville ha. Vinden var så stark att en spegel vi hade släpat med oss ut på dynerna sprack av sandstormen. Denna dagstur tog 19 timmar och jag ångrar inte en sekund. Förutom bilden fick jag en vän för livet.

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Förarbetet gör jag i Lightroom och ibland öppnar jag även upp Photoshop för eventuell borttagning av smuts och ibland för att lägga till kornighet och skärpa.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Grym app och plattform för fotografi. Älskar det! Blir otroligt inspirerad och nyfiken.

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
– I kommentarsfältet eller i meddelanden.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Resefotografi, lifestyle och äkthet. Äkta bilder men samtidigt lite för lyckligt och bra för att vara sant. Lite dolt under mattan.

VAD BRINNER DU FÖR?
Spontana äventyr.

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
Ja, en av gångerna sålde jag tre bilder av samma serie på snö till en tysk kvinna. Hon printade ut dem enormt stora och satte upp dem i sitt vardagsrum. Det ägde!

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?
Det är lite olika ställen, men oftast på Qpix i Göteborg.

BRUKAR FÖRETEAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Ja! Riktigt kul när det händer. Oftast designers av olika slag.

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
Bli skickad på expedition till Svalbard för att fota isbjörnar som dyker efter fisk av National Geographic eller liknande. Kunna nå ut till många människor. Lära ut.

HUR GÖR DU BACKUP PÅ DINA FOTON?
Är riktigt dålig. Sparar dem bara på två ställen. Måste bli bättre på detta!

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Nej.

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
Ibland blir jag stressad att jag inte postat något på någon dag, men det går över rätt fort och driver mig samtidigt framåt.

HUR SER DIN FRAMTID UT?
Kommer flytta mig till Nord-Norge ett tag för att dyka och surfa. Vandra i bergen och njuta av tystnaden.

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Att folk tror att man inte ”får” lägga ut att man mår dåligt, har en sämre dag eller att något faktiskt suger. Får det att framstå som att man har ett perfekt liv. Detta påverkar många till det sämre och folk får prestationsångest. Annars riktigt bra plattform för fotografer.

VILKA APPAR OCH WEBBTJÄNSTER ANVÄNDER DU FÖR ATT VISA UPP DITT FOTOGRAFERANDE?
Min Instagram, hemsida www.beaholmberg.com och Facebook. Blir för mycket annars!

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA PÅ INSTAGRAM?
Ta inte livet på för stort allvar!

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED BEA!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.