Intervju med Annie Hyrefeldt - Instaview
18801
post-template-default,single,single-post,postid-18801,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Annie Hyrefeldt

Fuck your fears!

Annie Hyrefeldt är 23 år och bor just nu i Göteborg där hon frilansar på heltid som fotograf. Annie gör allt möjligt som frilansare – event, mäklarfoto, dokumenterande samt porträtt för företag, bröllop och editorials för varumärken. På något vis trodde hon flytten till Göteborg skulle vara tillfällig, men lite har Annie kanske ändå rotat sig då hon bott i Göteborg 3,5 år. Hon kommer från landet utanför en liten ort, Grästorp, och är en stolt Västgöte och riktig Slättatös (Slätta med “Sch”). Sedan barnsben har Annie alltid drömt stort, drömt om att se världen, om att bli någon, att göra något kreativt och bli erkänd för det – inte för att hon inte alltid trott på att drömmarna kan infrias, men hennes äventyrliga drömmar fick Annie att känna att småorten inte är något för henne och därav instinkten att ej rota sig än på många år. Annie vill ut och upptäcka världen och har mål att inom en snar framtid testa på att vara baserad utomlands i olika länder. Efter några månader i Göteborg hade hon fått nya kontakter som tog henne till fotobranschen. Foto som sedan 15 år varit en växande hobby. Annie fick möjligheten att börja på en mindre fotobyrå efter studenten och tack vare denna möjlighet är hon där hon är idag. Det var hennes skola in i branschen och Annie älskar att hon fick möjligheten att komma in och få kunskap genom “learning by doing”. I somras tog hon steget till att driva sitt eget företag för att kunna gå vidare mot sina mål och drömmar. Annars har Annie börjat med Muay Thai – thaiboxning. Är du det minsta nyfiken på det så tycker hon att du ska prova! Annars älskar hon att spendera tid med vänner, hemma, på stan, göra roadtrips eller resa. Annie älskar att resa, speciellt genom backpacking och hon älskar även att åka skidor – gärna off pist.

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
Jag har alltid varit en kreativ person. När jag var liten målade jag konstant, och när jag var tio fick jag arkitektdrömmar. Foto kom in på livet då jag köpte min första systemkamera vid 15-årsåldern. Innan dess hade jag lånat pappas kamera frenetiskt och satt även i någon gammal form av Photoshop och redigerade, hade ingen aning om direkt vad jag gjorde, men det som hände tyckte jag blev skitcoolt. När jag köpte min systemkamera var den alltid med, oavsett vad och under åren fastnade jag för att fota mode och editorialliknande kompositioner och där är min största passion än idag.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Jag tror jag har en lättsam personlighet och att det uppskattas av de jag fotograferar. Jag är väldigt ambitiös, har en gnutta perfektionism i allt jag gör, och för mig är likaså efterbehandlingen oerhört viktig som förarbetet och fotograferingen. Det är viktigt att bygga en röd tråd från planering, genom plåtningen och in i efterbehandlingen. Jag är även en mångsysslare. Jag är nyfiken och gillar att skapa inom många olika områden vilket ger mig bredd i min yrkesroll och typen av uppdrag likväl som min kreativa roll.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Oj, det är olika från gång till gång. Ofta finner jag syftet och suget till att jag skapar bilder i ren och skär estetik – det som för ögat är vackert. Ibland så enkelt att bilden är snygg. Jag gillar känslan när ögat sugs in i motivet, sugs in i det vackra, sugs in i kompositionen och man inte kan sluta titta. Jag tycker om att bygga en drömlik känsla. När det kommer till porträtt vill jag hitta karaktär i människor. Jag vill ta fram styrkor, kaxighet och glädje, men ibland såväl ömhet och sårbarhet. Om en bild får beröra är det underbart. Om jag träffar en wow-känsla har jag kommit rätt. Men ibland ser jag det inte som att jag vill förmedla något, utan skapar för att mätta ett inre kreativt behov, för min egen skull. Något som jag alltid har gjort i någon konstform. Långsiktigt mål är att jag vill påverka världen till det bättre. Få vara med att bygga jämställda perspektiv, bryta normer, allt för ett samhälle där ALLA ska känna sig välkomna och sedda. Få människor att våga följa sina drömmar och bli inspirerade.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Nikon D750. Växlar mellan Nikkor 24-70 och mina fasta objektiv Sigma Art 50mm och Sigma Art 35mm. Har alltid varit lite av en vidvinkeltjej – det gör att man inte bara kan utesluta omgivning utan måste ta allt i åtanke vilket får vara med och bidra till berättelsen i bilden, plus att jag föredrar hur ansikten formas mellan 50 och 35 mm. En ny kompis i min familj är Mavic Air – kan inte annat än att säga att @paoduell ha inspirerat mig. Att vara tillsammans med en drönarfotograf smittar av sig.

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Oj, svårt att veta exakt. Varje möte med människor är ju något speciellt, och få förtroendet att porträttera dem. Men ibland är det natur eller arkitektur som tar det riktiga wow-priset. Som när vi i djungeln i Filippinerna hittade vår första kokosnötsfarm, titta!

När @paoduell och jag var i Köpenhamn och lyckades komma in i Gemini Residence. Då det är en bostadsrätt kan det dröja upp till 1-2 timmar innan det kommer någon genom entrén. Vi lyckades dock smita in efter fem minuter tillsammans med ett par gäster till någon som bor där. Att jag dock glömde min Go-Pro där inne och vi fick återvända och vänta i 50 minuter nästa gång jobbade emot vår tur. Titta stället…

Nu i januari kom en kortfilm jag filmade tillsammans med en sydafrikans artist, Lhola Amira, med på Göteborgs Filmfestival. Äran att den kom med är obeskrivlig och att få se den på bioduken, tillsammans med min väns otroliga musik var fantastiskt.

FILMAR DU NÅGOT?
Intresset har funnits där i flera år och jag har börjat smått och har gjort en del inhouse-uppdrag i samband med festivaler. Ett mer konstnärligt uppdrag var den kortfilm jag nämnde ovan. Jag inspireras mycket av musik till skapande och det får mig att vilja skapa rörlig bild i symbios med musiken. Film är verkligen en konstform jag vill utvecklas inom och ska göra mer av i år. Jag är en sucker för att klippa och få bitarna att falla på plats. Den känslomässiga belöningen när filmen är färdig är ofattbar.

RESER DU MYCKET?
Så ofta det går, gärna långresor. Har fortfarande drömmen att på obestämd tid resa iväg med en enkelbiljett. Älskar att backpacka och utforska länder och nya kulturer. Var precis i Hong Kong och Filippinerna och känslan av frihet som backpacking ger är fantastiskt.

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Människor, gärna mode och lifestyle. Så roligt att få bygga ett sammanhang med en story. Jag dokumenterar gärna mina resor då världen är så förbannat vacker.

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Om jag vill ha lite inspiration snabbt i vardagen – Pinterest! En fantastisk källa till att hitta och samla inspiration. Jag inspireras lika mycket från erkända fotografer som Annie Leibovitz till unga talanger här hemma i Sverige. Många som varit med här på Instaview är ju helt fantastiska. Musik är även en stor inspirationskälla – gärna lite i alternativ genre och indiepop med melankolisk ton. Jag älskar att sitta på buss, tåg, med musik som fyller öronen och får tillåta känslor bubbla upp och att drömma sig bort.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?
Får jag säga två som hör ihop?

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
En makeup-artist jag känner fick idén att göra en modellplåtning med UV-smink. Detta var egentligen bara en testplåtning där min vän och modell Rebecca hängde på. Vi gick bananas och skvätte ner duschen nästan mer än Rebecca. Jag är fortfarande förundrad över ljuset. Tror det är min favorit för att jag aldrig fotograferat något liknande förut och blev så fascinerad av ljuset.

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Jag redigerar alltid i Lightroom, föredrar att göra all color grading där! För vissa arbetsuppdrag och projekt använder jag även photoshop, speciellt om jag behöver göra någon hudretusch, klona något eller tona specifika områden i en bild.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Åh, svår fråga. Jag är lite tudelad och känner lite hatkärlek för appen vilket jag tror många gör. Instagram gör så mycket bra samtidigt som det kan leda till mycket jämförelse och prokrastinering. Vi jämför oss med polerade fasader där man inte ser livets mer jobbiga ögonblick och allt det hårda slitet bakom framgång, samt alla normer vi utsätts för och jämför oss mot. Men för det positiva är det en fantastisk plattform för inspiration, gemenskap och att få dela med sig av sitt arbete och sin konst på ett tillgängligt sätt. Det bästa är alla relationer som uppstår, att lära känna människor som man aldrig hade kommit i kontakt med annars. Det är även grymt för att hitta stylister, modeller och makeup-artister att samarbeta med. Min Instagram reflekterar mycket av vad jag brinner för – mode och lifestyle men även vad jag gör i stunden (om jag reser etc). Det fina med Instagram är även att genom följare förstå att jag får vara med att bidra och inspirera till kreativitet och följa sina drömmar. Det betyder allt! Det var ett stort steg för mig att bli fotograf och jag vill inspirera andra till att våga uppnå saker de drömmer om men inte tror är möjliga.

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Genom kommentarer och DM, ibland via mail.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Hmm, lite generellt ser jag en analog feeling. VSCO och deras presets har fått en djup rot inom fotografin och jag förstår varför – jag älskar dem som utgångspunkt vid color grading. På Instagram har ju resefotografi fått en enorm plats, många som fotograferar i stil med @gypsea_lust och @doyoutravel – vilket är helt berättigat då de är fantastiska på vad de gör.

VAD BRINNER DU FÖR?
Egentligen att få skapa mer film. Att få skapa film till musik som väcker känslor. Med min fotografi vill jag skapa drömmar editorials, få arbeta med fantastiska karaktärer, stylister, makeupartister och designers. Och äventyr! Jag älskar äventyr – att få resa, åka skidor, lära mig äventyrliga saker som att surfa och dyka.

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
Ja en gång, för ett företags hemsida. Sedan har jag ju publicerat en hel del av betaluppdrag för kunder.

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?
Tyvärr ej så ofta, men när det händer beställer jag via Crimson.

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Ja det har börjat hända då och då och det är väldigt roligt att få frågan. Det är inte där jag fokuserar jobbmässigt idag men skulle gärna vilja göra flera intressanta samarbeten med företag och varumärken med bra värderingar. För samarbeten på Instagram, och egentligen i allt jag gör, vill jag att det ska vara företag som jag kan stå för och har en koppling till vad jag gör.

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
Att kunna resa och fotografera på heltid. Att mina foton får göra avtryck och påverka världen till det bättre. Att få arbeta med stora erkända varumärken och att en dag få bli publicerad i Vouge.

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Mina leveranser samt egna projekt ligger alltid på Dropbox och arbeten även på Pixieset. RAW-filerna har jag på en hårddisk, borde ha på två, men har även en version uppladdad mot ett Cloud-nätverk som heter Backblaze.

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Nope, inte än.

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
Oh ja! Det är en enorm drivkraft för mig, både positivt och negativt. Jag har svårt att göra mig själv nöjd, känna att “det här räcker” och är oerhört noggrann, speciellt i redigeringen och det utvecklar mig mycket. Jag är enormt glad att jag har prestationsångest den men ibland kan det hindra mig från att våga – även på projekt och uppdrag jag egentligen klarar galant. Det gäller att övervinna sina rädslor bara. Något jag kämpar med hela tiden. Fuck your fears!

HUR SER DIN FRAMTID UT?
Fortsätta driva mitt fotograferande och se var det tar mig. Jag har så många drömmar! Så många platser jag vill se och bo på. Så mycket jag vill lära mig. Steg ett är att sätta ännu mer struktur, lära mig mer genom assistera och arbeta med enorma talanger och försöka resa så mycket det går. Någon gång vill jag också bara pausa allt, kila till Sydamerika för att lära mig surfa bättre på obestämd tid – förhoppningsvis också lära mig bättre spanska.

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Svagheter känner jag är det jag nämnde ovan, det psykiska appen gör med oss – att man jämför sig och prokrastinerar tid där. Instagrams algoritmer tycker jag egentligen om, det enda är väl att människor man följer och vill se content från kan försvinna i mängden om man glömmer att gilla deras bilder. Det är en grym plattform, nätverks- och marknadsföringskanal för oss fotografer!

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖRUTOM INSTAGRAM FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Instagram och min hemsida, och snart min blogg som jag ska kicka igång igen.

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Våga vara du! Våga sticka ut och göra din grej utan att tänka på vad andra ska tycka och tänka. Idag är originalitet och genuinitet än viktigare, framförallt för att vi själva ska må bra. Låt dig självfallet inspireras av andra – det gör jag med – men våga låta din twist på det blomma ut.

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED ANNIE!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.