Intervju med Alexander Neimert - Instaview
18416
post-template-default,single,single-post,postid-18416,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Alexander Neimert

Folk är så duktiga att man ofta tappar hakan!

Alexander Neimert är 26 år gammal, född och uppvuxen i Stockholm men bor nu i Falun där han jobbar som brandman och räddningsdykare. Utöver sitt heltidsjobb har Alexander en egen firma som snickare där han tar på sig jobb efter hur mycket tid som finns över. Annars driver Alexander Fjällfoto  tillsammans med sin flickvän. Det är en hemsida där han lägger upp fotografier som folk kan köpa som posters. Alexander är utbildad snickare via byggprogrammet på gymnasiet. Sedan har han läst den 2-åriga utbildning SMO (Skydd mot olyckor), som krävs för att bli brandman. Hans hobby är självklart att fotografera, men även att träna och vara ute i naturen och fjällvandra. 

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
Intresset för att skapa något har funnits länge i samband med snickeriet. Har även designat ett par hemsidor för ett par år sen och då kom man i kontakt med Adobes alla program vilket var väldigt spännande. Här byggdes väl helt enkelt en grund. Sedan har jag alltid tyckt att det varit skoj att fotografera. Men allt började mer seriöst när jag för ca 2 år sen köpte min första ”riktiga” kamera, Canon 6D. Jag hade då även en DJI Phantom 3 Advanced som jag fotograferade och filmade mycket med. När jag sedan märkte hur mycket uppskattning jag fick för de bilder som jag la upp så kände jag att jag verkligen ville fortsätta.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Att jag aldrig vill sluta lära mig. Jag vill hela tiden utvecklas och tittar mycket på hur andra tänker och gör kring sina fotografier. Det är nog detta som gjort att jag själv har utvecklats så pass mycket på ganska kort tid.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
En härlig känsla! Kan vara allt från vyerna från ett svenskt fjäll eller vackra vägar i Norge, till en översiktsbild över ett hus eller en liten ö ute i en sjö. Jag vill att de som ser mina foton ska känna känslan av att vara där. Av att de upplever samma känsla som jag gjorde när jag tog fotografiet. En sekund att drömma sig bort.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Sony A7R II + 16-35 f/4,0 + 70-200 f/4,0, DJI Mavic Pro, DJI Osmo och GoPro.

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Wow. Denna är svår att svara på då man upptäcker nya platser hela tiden. Men jag har faktiskt en som kanske låter lite simpel, men för mig var det fantastiskt. Jag var uppe hos svärföräldrarna i Idre och bestämde mig en eftermiddag för att åka upp till Nipfjället. Ett fjäll i närheten som man kommer högt upp på med bilen under sommartid. När jag väl kommer upp möts jag av fantastiskt väder och höjdpunkten, ett par stora renar. I vanliga fall brukar de springa iväg när man hoppar ur bilen men denna gång tog jag det väldigt lugnt och renarna stannade kvar. Jag fick möjligheten att smyga upp bakom dem, fick fram kameran och började fota. Bilderna blev otroligt fina. Stora fina renar med Städjan och härliga landskap i bakgrunden. Den upplevelsen kommer jag aldrig glömma.

FILMAR DU NÅGOT?
Ja, det händer. Mestadels med drönaren men även på brandstationen med min Sony. Planen är att börja filma mer under fjällturer och liknande!

RESER DU MYCKET?
Försöker resa så mycket det bara går. Vårt vanliga resmål är till Norge. Dit smiter vi ofta. Men just nu är vi i Asien och reser i sju veckor.

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Djur med vanliga kameran och små stugor/hus med drönaren.

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Nästan allting kommer från Instagram. Här kan man hitta så mycket spännande material och folk är så duktiga att man ofta tappar hakan.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Det är samma historia bakom denna som till min bästa fotoupplevelse som jag nämnde tidigare!

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
In med minneskortet i min MacBook Pro. Importera till Lightroom. Har jag ca 40 bilder från ett tillfälle väljer jag ut den jag tycker är bäst och börjar med den. Jag ser i huvudet vilken känsla jag vill förmedla med denna bild och vilka färger som ska förstärkas eller tas bort. Börjar sen med att bläddra bland de ”presets” jag har gjort och sparat för att testa vilken som passar bäst som grund. Efter det så börjar jag med de manuella inställningarna. Nu ändras exponering, temperatur, högdagar, skugga, färgerna osv. Sen brukar det oftast bli, ”Wow, detta blev ju fantastiskt bra!” Så exporterar jag bilden och lägger upp.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Instagram betydde faktiskt inte jättemycket till en början, men när jag nu på ett halvår ökat med cirka 3 000 följare har det blivit fantastiskt roligt. Detta har gjort att jag blivit mycket mer aktiv och dragit upp allt en nivå. När man blivit mer aktiv har man även hittat fler människor att följa och hitta inspiration ifrån vilket är otroligt kul. Från Fjällfotos sida betyder Instagram mycket. Det är här vi sprider härliga fjällbilder och kan locka folk till vår hemsida!

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Kommunikationen sker mycket via kommentarerna till bilderna och via Stories. Via kommentarerna sprids sjukt mycket kärlek och via Stories kan man fråga om råd, lägga en omröstning och lyfta de saker som är aktuella just då.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Fantastiska drönarbilder ökar på en daglig basis. Vet inte om folk blivit duktigare på att ta/redigera eller om fler och fler köper drönare. Ökningen är iallafall märkbar och det tycker jag är väldigt roligt.

VAD BRINNER DU FÖR?
Har väl inget direkt jag verkligen brinner för. Har alltid många puckar i luften och gör det som jag känner är kul och gör mig glad!

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
Via Fjällfoto säljer jag mina bilder till både privatpersoner och företag. Till privatpersoner som posters och till företag är det allt från att de vill använda en bild i deras marknadsföring, till visitkort, hemsidor, trycka egna tavlor med mera.

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?
Använder ett företag uppe i Norrland som heter Egenposter. Helt fantastiska att ha och göra med. De har levererat ca 400 posters i fantastisk kvalité åt mig.

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Har faktiskt inte haft något direkt samarbete än med just företag. Men har kontakt med ett par just nu så vi får se vart det leder!

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
Jag vill och kommer åka till Island och Färöarna.

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Ungefär en gång i veckan backar jag upp mina bilder till en extern hårddisk.

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Nej.

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
Nej! Jag gör min grej och ska ha roligt på vägen.

HUR SER DIN FRAMTID UT?
Jobba vidare som brandman i Falun men att kunna samarbeta med fler företag för att få åka ut och resa och fotografera mera!

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Styrkan är framförallt att man får spridning och uppskattning på sina fotografier. Vilket är ren glädje! Svagheter kommer jag faktiskt inte på någon.

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖRUTOM INSTAGRAM FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Många av mina bilder lägger jag ut på Fjällfoto’s Facebook där vi snart har 10 000 följare. Vilket är superskoj! Annars är det inga andra tjänster.

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Ha kul! Våga åka dit du alltid drömt om. Titta även runt omkring dig och ta vara på de platser som finns i din närhet. Var aktiv, lägg upp poster dagligen och svara på alla kommentarer. Använd Stories!

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED ALEX!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.