Intervju med Alexander Gustavsson - Instaview
18487
post-template-default,single,single-post,postid-18487,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Alexander Gustavsson

Lyssna inte för mycket på alla andra och våga utmana dig själv.

Alexander Gustavsson är 27 år och jobbar i Försvarsmakten på en enhet som heter Combat Camera. De är speciellt tränade soldater som förutom vanlig soldattjänst är specialiserade på olika typer av bilddokumentation. Enheten jobbar med armén, marinen och flygvapnet och dokumenterar allt från ceremonier till väpnad strid. Krigsfotografer helt enkelt. Alexander sommarjobbade ihop pengar till sin första systemkamera när han var 15 och kort därefter hade han sin första fotoutställning. Det var ganska klassiska motiv Alexander ställde ut då men han är ändå stolt på något vis eftersom det tog honom in i branschen. Han frilansade därefter ett par-tre år varvat med jobb hos en bröllopsfotograf. När Alexander gjort färdigt lumpen så var målet klart i sikte och han ville inget annat än att dra på sig grönkläderna igen. Efter en period av hård fysisk träning och en godkänd intagningsprövning blev han 2013 anställd som specialist på Combat Camera förbandet och sedan dess har hans liv varit en resa. Alexander pluggade media i gymnasiet, men eftersom han redan hade rutin på systemkameror och hade jobbat som fotograf blev det mycket korvstoppning. Han hade verkligen hoppats lära sig saker och trodde nog att det var mer individuellt anpassat. Tack vare en entusiastisk fotolärare som gav Alexander fria tyglar så utvecklades han ändå en del. Hans hobbies handlar mycket om extremsporter. Vågsurfing, klättring, mountainbiking, skateboard, fallskärmshoppning och lite till. Att syssla med detta har också varit ett sätt att att kunna närma sig de olika sporterna med kameran. Om man själv vet hur det går till och ska se ut så vet man precis hur man ska ta bilden. Att vara ute i skogen och leva primitivt är också något Alexander verkligen uppskattar. Att gå ut i skogen med en ryggsäck och en kamera, laga mat över öppen eld, bygga en koja av granris och somna i den till skogens ljud.

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
När jag var 12 och byggde jordhopp i skogen som vi cyklade på. Jag ville ta bilder när man flög över hoppen, frysa personen i luften och det var egentligen där som intresset startade, när jag förstod att man kunde påverka bildens utförande om man nyttjade kameran rätt.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Att jag inte är nischad. Det är så många som plåtar samma sak hela tiden, och det är inget fel med det, men personligen drivs jag av att se nya saker genom sökaren så ofta det går. Livet känns för kort för att snöa in för länge i saker! Jag tycker det är viktigt att våga utmana sig själv och gå utanför sin comfort zone, det är då man utvecklas som fotograf.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Jag ser det inte så. Jag plåtar nog egentligen mest för min egen skull, för att lugna mig själv. Det är ett inre behov som finns där och måste mättas. Ibland engagerar jag mig djupare och går några steg längre för en bild men ibland uppskattar jag även en bild som jag bara bränt av från höften med mobilkameran. Jag uppskattar dock verkligen att folk betraktar mina bilder och känner igen sig eller blir berörda på olika sätt. Att inspirera är nog vad jag är ute efter.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Kameraväskan är lite blandad. För stillbild kör jag mest Nikon D5 med Nikkor glas. För film så har jag en Sony A7s II som ger ett fantastiskt dynamiskt omfång. Mobilkameran är dock den kamera som används flitigast!

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Att uppleva den Somaliska kusten från helikopter, med kameran i handen och benen dinglandes utanför dörren , det är svårslaget. Sedan finns det nog fotoupplevelser som har varit allvarliga på ett annat sätt och som berört mig på ett djupare plan.

FILMAR DU NÅGOT?
Ja, mitt stillbildsplåtande har faktiskt sjunkit lite i aktivitet och filmandet har tagit större plats. Jag tror anledningen är att jag vill ha nya utmaningar och att när man lyckas bra med en film så kan man få in så mycket mer känslor där än i en stillbild, fler dimensioner, det gillar jag.

RESER DU MYCKET?
I jobbet blir det en del.

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Det vilda, det orörda eller bara den gråa hårda vardagen. Jag gillar det dokumentära men kan likväl uppskatta det riggade och raka.

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Mycket från upplevelser jag är med om men även från filmer.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Vi var uppe i bergen i Salalah i Oman. Vi ville dra dit och plåta en röd matta uppe på en bergstopp och få de fina kontrasterna med beige sand och den blodröda mattan. Alla hade sedan tidigare lokalt anpassade kläder så när solen började lägga sig och vi var på väg ner för berget så blev scenariet väldigt vackert. Jag sköt från höften med mobilen!

Roligt att Apple delade fotot via sitt Instagramkonto.

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Gör mitt urval i Bridge, därefter Ps, drar oftast bara lite kurvor och sen är jag nöjd. Lägger jag in bilderna i mobilen så är det också kul att redigera bilderna där. Det är nog för att det är så enkelt och bilderna hamnar ändå oftast på Instagram.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Man kan nog säga att det fungerar lite som en spark i rumpan hela tiden, det får en att hålla igång plåtandet om så bara med mobilkameran.

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Jag svarar på kommentarer och gillar jag något jag ser så visar jag gärna det. Jag skulle nog kunna interagera bättre, men jag har lite svårt att ta mig själv på för stort allvar. När man väl ansträngt sig på riktigt för att ta en bild så får man ibland ingen respons alls och det är lite där jag hamnar i beslutet att fota det jag vill, inte vad andra vill. Vissa följare blir säkert besvikna på att det inte kom fler bilder på berg och skog och slutar följa. Andra som gillar variation väljer att stanna. Nyckeln till många följare är ju att vara konstant, att nischa sig, då vet folk vad dom får om dom följer dig. Nackdelen är att när du sen faktiskt tar bilder på något helt annat, kanske börjar lägga upp bilder på ditt nyfödda barn mitt bland alla skogsbilder så kommer du tappa följare.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Det känns som att fotografer blir latare. Det mesta görs med filter. Du behöver inte vara särskilt duktig på att redigera och det ska gå fort. Samtidigt har det ju blivit enklare och det kanske nödvändigtvis inte är så dumt. Jag ser också att många stillbildsfotografer börjar experimentera med rörlig bild och det är något jag tror att vi kommer se mer utav.

VAD BRINNER DU FÖR?
Jag brinner för kreativiteten och den symbios som uppstår när kreativa människor får skapa tillsammans. Om det är när ett band skapar en hit i replokalen och tittar runt på varandra och alla känner DET eller om det är på en filminspelning där ljuset, sceneriet, kameraarbetet och skådespelet flyter ihop till en magi. Det spelar inte så stor roll.

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?
Jag printar för lite. På jobbet har vi en stor fin Epson fotoskrivare som knappt används.

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Ja, men det har nästan uteslutande blivit filmjobb senaste tiden. Reklamfilm, webbfilm, dokumentärt osv.

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Allt sparas på speglade diskar.

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Aldrig, men skulle gärna komma om jag visste när det arrangerades! Jag är faktiskt väldigt driven just nu i att hitta fler likasinnade och drivna själar att skapa tillsammans med. Både när det gäller foto och film!

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
Jag känner mig nog ändå rätt trygg i vad jag kan prestera, däremot får jag ibland ångest för saker som kan sätta käppar i hjulen för mig eller hinder som kan komma i vägen. Jag tror mitt jobb har gjort att jag känner mig bekväm med att koka soppa på en spik. Att ofta jobba under press och med begränsad tillgång till utrustning och ljus. Man kommer rätt långt när man slutar vara bekväm, använder fantasi och börjar jobba med det man har framför sig.

HUR SER DIN FRAMTID UT?
När jag känner mig klar i försvaret så börjar jag nog jobba civilt i filmbranschen.

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Styrkan är att man kan interagera med hela världen i en väldigt simpel app. Svagheten är att makten ligger i någon annans händer och att det mer och mer börjar likna Facebook.

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Instagram och Vimeo.

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Lyssna inte för mycket på alla andra och våga utmana dig själv.

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED ALEXANDER!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.