Intervju med Adrian Pehrson - Instaview
18081
post-template-default,single,single-post,postid-18081,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Intervju med Adrian Pehrson

Ingen kan lära dig att ta bra bilder, det måste du lära dig själv.

Adrian Pehrson är 25 år gammal och bor i Stockholm. Han frilansar som fotograf och har gjort det sedan han var 18 år, vid sidan av universitetsstudier. Adrian tog precis sin examen i medie- och kommunikationsvetenskap så han får se om han fortsätter fullt ut med fotograferandet eller väljer en annan väg i höst. Just nu rullar det på och Adrian får roliga frilansuppdrag inom olika delar av fotovärlden, samtidigt som han varje vecka fotograferar konserter för Stockholms dagstidningar via bildbyrån Rockfoto. Att kombinera sitt musikintresse med foto var en dröm som tonåring och nu sju år senare, när han har fotat strax över 900 konserter tycker Adrian fortfarande det är lika kul! 2015-2016 var Adrian fastanställd som fotograf på Studio Emma Svensson och fick göra många roliga jobb, men han slutade efter ett år då han ville bli klar med sitt plugg som pausats några år tidigare.

NÄR BLEV DU INTRESSERAD AV FOTOGRAFERING?
Min pappa är fotograf på Svenska Dagbladet och jag brukade låna hans kamera i smyg när jag var runt 14-15 och sticka ut och fota närbilder på blommor och sådant. Det var väl där intresset föddes och jag hade turen att ha tillgång till riktig kamerautrustning och lära mig kamerans grunder genom min pappa. Han lärde mig hur slutartid, bländare och ISO fungerade och resten fick jag lista ut själv genom trial and error, vilket jag är glad över i efterhand.

VAD UPPSKATTAR DU MEST MED DIG SJÄLV SOM FOTOGRAF?
Jag tycker jag har ganska bra bildseende och ser vad som fungerar och inte i en bild. Det går inte att rädda en dåligt komponerad bild i efterbehandlingen, utan den ska vara bra direkt från kameran.

VAD VILL DU FÖRMEDLA MED DINA FOTON?
Det beror på vad det är för slags bild, men jag vill att bilderna ska väcka känslor och att de som ser mina bilder får samma känsla som jag försökte förmedla när jag tog dem. Med konsertbilder vill jag fånga ett visst ögonblick och med porträttbilder och landskapsbilder vill jag fånga en viss stämning.

VAD HAR DU FÖR UTRUSTNING?
Nikon d800, 35mm 1.4, 50mm 1.4 & 70-200 2.8 samt pappas gamla Leica från 50-talet.

VILKEN ÄR DIN BÄSTA FOTOUPPLEVELSE?
Förmodligen någon av de fantastiska resorna jag har fått vara med på som handledare för företaget Fotoresor. Förra mars fick jag som uppdrag att roadtrippa runt hela Island själv och reka platser till en kommande fotoresa vi skulle lansera och det var nog det coolaste jag gjort upplevelsemässigt. Jag skulle aldrig komma på tanken att roadtrippa runt Island helt själv mitt i vintern, men nu var jag ju där på jobb. Det var något sjukt magiskt i att åka runt själv på öde vägar och lyssna på Sigur Ros och leta efter frysta vattenfall. Folk rekommenderar att backpacka i Asien för att hitta sig själv – skippa det och dra på en solotripp runt Island säger jag.

FILMAR DU NÅGOT?
Inte lika mycket som jag hade velat. Jag gjorde några eventfilmer när jag jobbade på Studio Emma Svensson, men när jag slutade så var jag också tvungen att lämna tillbaks filmutrustningen vilket gjorde att motivationen försvann lite. Jag ska ta upp filmandet igen, det här får fungera som en påminnelse!

RESER DU MYCKET?
Ja, de senaste åren har jag haft turen att resa väldigt mycket. Jag har tillsammas med världens bästa före detta chef Emma Svensson anordnat fotoresor för svenska ungdomar i USA tre somrar i rad och även några i Sverige. Dessutom har jag rest en del privat med kompisar, men just nu ser det ganska lugnt ut på den fronten även om jag har inplanerade resor i framtiden.

VAD FOTOGRAFERAR DU HELST?
Jag har de senaste åren blivit mer och mer intresserad av natur. Och med natur menar jag inte att fota blommor som jag gjorde som barn, utan mer storslagen natur som på Island eller i USA. Att fotografera coola människor i coola miljöer är nog det jag brinner för mest.

VARIFRÅN KOMMER DIN INSPIRATION?
Tråkigt och kort svar: Instagram. Jag följer många fotografer på instagram och hämtar inspiration från olika stilar, allt från landskapsfotografer till modefotografer. Jag vill hela tiden utveckla min egen bildstil och hur jag redigerar mina bilder och genom att jämföra mina bilder med andra så tror jag automatiskt att jag pushar mig själv till just det.

VILKET ÄR DITT FAVORITFOTO SOM DU LADDAT UPP PÅ INSTAGRAM?

VAD ÄR HISTORIEN BAKOM BILDEN?
Det här var under min solo-resa på Island. Efter bara några timmars bilkörande lyckades jag köra fast i en snödriva, på en väg som egentligen var avstängd för vintern och absolut inte till för min lilla hyrbil. Efter ett patetiskt försök att gräva bort snön under bilen och ett panikartat samtal till polisen senare (som inte kunde hjälpa mig), rullade det helt plötsligt in två monstertrucks framför mig. Jag hoppade ur min bil och möttes av tre isländska vikingar som var på väg hem för dagen efter att ha åkt snöskoter med turister i bergen. Först hånskrattade de åt mig och undrade varför jag försökte köra fågelvägen rakt igenom landet, men de var snabba med att plocka fram rep och verktyg och med gemensamma krafter fick vi loss bilen så jag kunde fortsätta min resa norrut. Jag hade bokat ett hotell i Akureyri i norra Island den natten och hade därför inget annat val än att köra hela natten i bäcksvart mörker och snöstorm. När vädret till slut lugnade sig stannade jag vid sidan av vägen för att ta en paus och det var när jag stängde av strålkastarna och vande ögonen vid mörkret som jag fick se det jag hade drömt om så länge: NORRSKEN! Hela himlen var täckt av gröna gardiner som fladdrade ovanför mig och i den stunden var jag bara glad över att ha kört fast i den där snödrivan.

HUR SER DIN REDIGERINGSPROCESS UT?
Den ändras lite hela tiden, men jag försöker redigera bilden såpass lite att alla delar känns naturliga i den. Det finns ingenting jag hatar mer än HDR-bilder, vilket jag höll på att experimentera med för några år sedan. Vem tycker det är snyggt egentligen??? Jag gillar den lite mer naturliga, analoga looken och tycker den passar mina bilder och det jag vill förmedla med dem. Jag redigerar bara i lightroom, med något undantag då jag behöver klona bort något störande i en bild, då blir det en vända i photoshop. Jag brukar aldrig lägga mer än fem minuter redigeringstid på en bild, om det inte är ett porträtt som behöver lite extra tid. Less is more.

VAD BETYDER INSTAGRAM FÖR DIG?
Instagram är en kul plattform där man kan samla inspiration och följa sina kompisar. Jag tar inte appen superseriöst, det känns lite för sent för att försöka bli stor där. Jag skulle varit mer aktiv och lagt upp annat än mobilbilder när appen lanserades, då hade jag nog haft fler följare än nu. Jag känner ändå att jag vill lägga upp bra bilder med jämna mellanrum, vilket är bra för motivationen, eftersom jag då måste pusha mig till att ta bra bilder.

HUR KOMMUNICERAR DU MED DINA FÖLJARE?
Inget särskilt, jag svarar på kommentarer och tackar ödjumkt om de gillar någon bild. Det är alltid kul när random personer (som inte är insta-botar) kommenterar bilder och säger något snällt.

NÄMN NÅGRA KONTON SOM INSPIRERAR DIG!

VAD SER DU FÖR TRENDER INOM FOTO IDAG?
Jag har inte koll på så många trender, men det känns som att mindre hudretusch inom modefoto verkar vara en trend – som jag hoppas stannar.

VAD BRINNER DU FÖR?

HAR DU SÅLT NÅGOT AV DINA FOTON SOM DU HAR PÅ INSTAGRAM?
Ja, mest konsertbilder. Men de som har köpt mina konsertbilder har förmodligen hittat dem på Rockfoto.nu. Sen har jag gett bort några landskapsbilder till kompisar.

VAR BRUKAR DU PRINTA DINA FOTON?

BRUKAR FÖRETAG KONTAKTA DIG FÖR SAMARBETEN?
Nope, har för få följare antar jag (FÖLJ MIG SNÄLLA!!!). Jo förresten, någon gång ville ett företag att jag skulle lägga ut en bild på någon klocka, utan betalning mot att jag skulle få chansen att synas på deras konto. No thanks.

VAD ÄR DIN FOTODRÖM?
Att få resa runt och fotografera på häftiga locations, alternativt att följa med ett band jag gillar på turné och fota allt som händer.

HUR GÖR DU BACKUP AV DINA FOTON?
Jag har några olika hårddiskar som är numrerade efter årtal, men jag måste bli bättre på det där…

HAR DU VARIT PÅ NÅGON INSTAMEET?
Nej.

HAR DU PRESTATIONSÅNGEST?
Absolut, särskilt om jag ska fotografera något jag inte är van vid. Men jag brukar vara bra på att vända det till motivation istället.

HUR SER DIN FRAMTID UT?
Time will tell! Den är relativt oklar just nu.

VILKA ÄR INSTAGRAMS STYRKOR OCH SVAGHETER?
Den främsta styrkan är väl att så pass många använder instagram att du kan ha det som karriär om du har tillräckligt många följare. Titta bara på alla “influencers” vi har i Sverige, som tjänar mer på att lägga ut en sponsrad bild än vad deras föräldrar gör i månaden. Det är en sjuk värld vi lever i, men det är klart att företag som säljer kläder hellre lägger pengar på en bloggerska som når ut till exakt den målgruppen de är ute efter, än på ett 30 sekunders reklamklipp i pausen av Let’s Dance. Med risk för att låta som en gammal gubbe så tror jag inte det bara är positivt för alla unga tjejer och killar som följer dessa konton att varje dag bli påminda om hur lyxigt och drömmigt dessa bloggare och influencers liv är, jämfört med deras egna. Där kan vi snacka prestationsångest.

VILKA APPAR, TJÄNSTER OCH WEBBSIDOR ANVÄNDER DU FÖRUTOM INSTAGRAM FÖR ATT NÅ UT MED DITT FOTOGRAFERANDE?
Jag brukade vara aktiv på Tumblr innan jag skaffade mig en egen hemsida (som jag för övrigt behöver uppdatera), that’s pretty much it.

VAD KAN DU GE FÖR UPPMANING ELLER TIPS TILL ANDRA FOTOGRAFER OCH INFLUENCERS PÅ INSTAGRAM?
Gå bara ut och fota så mycket som möjligt och titta alltid kritiskt på dina bilder i efterhand. Ingen kan lära dig att ta bra bilder, det måste du lära dig själv. Du lär dig mycket mer genom att sticka ut med kameran och bara experimentera än att sitta hemma och titta på tutorials på youtube.

TACK SÅ MYCKET FÖR ATT DU VILLE VARA MED ADRIAN!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.