Instagramkontot @visisthabo blev fotoboken Colours of Habo - Instaview
18052
post-template-default,single,single-post,postid-18052,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Instagramkontot @visisthabo blev fotoboken Colours of Habo


Foto: Helena Nordström

Colours of Habo är ett projekt som initierades hösten 2015 men har sin upprinnelse i den marknadsplan som togs fram för Upplev Habo redan våren 2014. Syftet med Instagramkontot @visithabo är att visa upp en bild av Habo som inte på något sätt är glorifierad utan visar alla väder, årstider och vinklar. Instaview tog sig ett snack med Anna Österlund, projektledare på Placebrander.

Hur kom det sig att ni anlitade Jonas Anhede?
– Vi sökte en del efter en person som kunde ta fram en sida av Habo som kanske inte är den mest traditionella och fick Jonas på rekommendation av en gemensam bekant. Efter en kaffe och några timmars snack kändes han helrätt för rollen. Som vår finansiär Habo kommuns chef för Kultur och fritid (Thomas Lund ) brukar säga. ”Killen har möjligheten att se något vackert i vardagsobjekten runtomkring sig, han ser något jag själv aldrig skulle upptäcka på platser jag ändå ofta besöker”.

Varför valde ni att skapa en bok?
– Alla har ju (otroligt nog) inte Instagram och vi tyckte det vore roligt att bilderna skulle synas även utanför telefonens skärm. ”Att bilderna sedan skulle få ett liv utanför Instagram kändes naturligt och som ett roligt vis att ta den digitala världen över till den analoga. ” (Anna Österlund) Att det sedan skulle bli en bok utöver det vanliga hjälpa vår kreativa förmåga Joakim Nådell till med. Förutom de olika formaten på bilderna som förekommer i boken finns även en medelfärg utvunnen och utsatt med såväl Pantone som NCS-skala. ”Det är som en open source-lösning i bokform. Nu kan alla måla med Habo’s färger! Att boken dessutom heter Colours of Habo men har helvitt omslag är en kul och ironisk twist”.

Hur har boken tagits emot?
– Boken har hittills tagit emot otroligt väl, vilket naturligtvis gör oss mycket glada och stolta! Vi har fått så fina omdömen av såväl Habo-bor, företagare på orten samt personer långt utanför vårt närområde. Vår förhoppning är att den ska kunna ge inspiration till många både i Habo men även långt utanför kanske både region och landgränser!


Foto: Jonas Anhede

Vad är Placebranders roll?
Placebrander har sedan 2015 en roll som koordinator för nätverket Upplev Habo som består av dryga 70 företag inom besöksnäring och handel i Habo. Vi ansvarar för marknadsföring och affärsutveckling.

Vad är planen framåt för Colours of Habo?
Boken finns redan idag till salu i vår Tictail-shop. Du hittar den här. Sedan är det ett antal företag i Habo med omnejd som kommer att sälja boken. Själva tänket med colours of Habo kommer leva vidare genom en konstutställning på Spinnet i höst 30 september till 8 oktober. Sedan får vi se vad nästa steg för oss och Jonas blir, men något spännande och roligt blir det!

@visithabo
@jonasanhede
@placebrander

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.