Frida Ramstedt är trendenser - Instaview
4276
post-template-default,single,single-post,postid-4276,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Frida Ramstedt är trendenser

”Fota mer av vårt vackra Sverige”

Frida Ramstedt är 36 år och bor i Kungsbacka utanför Göteborg där hon gärna umgås med sin familj. Frida är utbildad civilekonom och jobbar heltid som bloggare på egna sajten trendenser som är en av nordens största inredningsbloggar. Trendenser är för tillfället finalist i Elle Decoration Blog Award 2016 och du kan rösta här.

När blev du intresserad av fotografering?
– Det har jag varit sedan jag fick min första riktiga kamera när jag var 16 år. Och innan det gick jag loss med familjens pocketkameror typ instamatic när vi var på semestrar.

När blev du intresserad av mobilfotografering?
– Det var nog i samband med att jag startade mitt instagramkonto, sommaren 2012 och insåg vilket bra forum instagram var för att få direkt feedback på sina motiv.

Vad uppskattar du mest med dig själv som fotograf?
– Att jag inte ger mig förrän jag tagit en bra bild. Det tycker jag man märker när vi är ett gäng som åker på mässor och fotar samma saker. Ingen är egentligen dålig på att fota, man ger bara upp för tidigt.

trendenser8

 

trendenser6

trendenser4

trendenser2

trendenser39

Vad vill du förmedla med dina foton?
– Inspiration!

Vad har du för utrustning?
– Jag har en Canon EOS 2 Mark 3 (och en väska full av objektiv, 50 mm är mitt mest prisvärda och bästa av dem alla) och en iPhone 5. Snart dags att uppdatera maskinparken på den mobila fronten!

Vilken är din bästa fotoupplevelse?
– Svår fråga. Jag tycker den bästa fotokänslan är när man vet att man är en bra bild på kornet, då är platsen eller upplevelsen man förevigar egentligen oväsentlig.

Reser du mycket?
– Ja, i jobbet men privat gillar jag att vara hemma i Sverige.

Vilken har varit din bästa fotoresa?
– Jag har aldrig åkt på någon dedikerad ”fotoresa” men Hemavan/Tärnaby i Norrland och Österlen i Skåne bjuder alltid på vackra vykortsmotiv.

Hur ofta fotograferar du?
– Varje dag. Flera gånger om dagen.

Vad fotograferar du helst?
– Min lilla son. Men de bilderna spar jag till vårt privata album. Annars gillar jag att fota fina interiörer utan allt för mycket färg. Jag har väldigt svårt för rött, det kan man se ganska tydligt på mitt Instagramkonto…

Varifrån kommer din inspiration?
– Överallt och ingenstans. Jag brukar säga att jag har radarn påslagen hela tiden och kan få inspiration och energi på de mest oväntade ställen. Jag tror det är farligt om man går runt och väntar på att man just ska ”få” inspiration. Det är en inställning, och den skaffar man sig genom att lära sig tänka och trigga sig själv mentalt. Det finns igen som ger den till en som en present.

Vilket är ditt favoritfoto som du laddat upp på Instagram?

trendenserutvald

– Jag har många bilder på mig själv som jag tagit med ett stativ och en fjärrutlösare, eller där jag ställt in alla reglage på kameran och instruerat min totalt fotookunnige man.

Vad är historien bakom den bilden?
– Vi var på stranden nere på Österlen en sen sommarkväll och badade och ljuset var helt magiskt. Lite disigt och fantastiskt men solen höll på att gå ned bakom trädtopparna så jag ställde in kameran med blixtens hastighet och bad min man knäppa bilden.

Hur ser din redigeringsprocess ut?
– Jag följer inga givna rutiner, det beror mycket på bildens ursprungsskick men jag drar oftast i nivåer och mättnad.

Vad betyder Instagram för dig?
– En enorm plattform för att nå ut till likasinnade med mitt stora intresse.

Hur interagerar du med dina följare?
– Jag försöker gilla och kommentera och vara delaktig. Jag tycker inte om stora instagrammare som ignorerar sina följare.

Nämn 3 svenskar som inspirerar på Instagram?

@sofifahrman1

@wisslaren

@lisaolssonblog

Vad brinner du för?
– Det är svårt att säga för jag har så många olika intressen och drömmar att jag inte kan rangordna dem. Däremot ”brinner jag upp” när folk säger att något jag skulle vilja uppnå är ”omöjligt” – så att motbevisa negativa personer har blivit lite av en sport. 

Har du sålt något av dina foton som du har på Instagram?
– Nej, men däremot mängder av bilder som jag tagit till min blogg. Allt från tyska tidningar till brittiska dito.

Har du någon gång ställt ut dina foton?
– Nej, men det var ju faktiskt en rolig idé. Tack för tipset!

Har du printat några av dina foton på Instagram?
– Nej, faktiskt inte. Har tänkt på det många gånger men det har inte blivit av.

Har du blivit kontaktad av något företag för samarbete tack vare din Instagram?
– Det är ju en del av mitt yrke så absolut.

Vad är din fotodröm?
– Jag har valt bort flera ”fotoboksprojekt” för att de sällan är särskilt lönsamma, ens om man får till en riktig bästsäljare (sett till allt arbete man måste lägga ner för den låga ersättning som fotograf och författare får när man går via ett förlag) men någon gång ska jag ta mig i kragen och prioritera det. Det är lika häftigt att se sina egna bilder i tryck varje gång det händer så en bok får väl anses vara en ”fotorelaterad” dröm.

trendenser29

trendenser5

trendenser3

trendenser40

 

trendenser11

Vilken är din favoritmusik när du fotar?
– Jag lyssnar snarare på musik när jag redigerar bilder. Så här års snurrar ”Winter song” med Sara Bareilles i på repeat mina högtalare. Annars är Stacey Kent en favorit.

Hur gör du backup på dina foton?
– Jag har en extern hårddisk som jag sparar över på, och så använder jag iCloud.

Har du varit på någon Instameet?
– Nej.

Har du någon gång prestationsångest?
– Självklart, har inte alla det?

Hur ser din framtid ut?
– You tell me!

Tycker du att Instagram saknar något?
– Möjligheten att länka ut i inläggen.

Vad tycker du om Instagrams annonser?
– För mig är det en självklarhet att de ska få tjäna pengar på sin tjänst. Förstå så många bilder de måste lagra från alla användare och vad har det inte kostat att ta fram själva appen och underhålla den. Hellre annonser än att de börjar ta betalt för tjänsten tänker jag.

Vilka appar och webbtjänster använder du för att visa upp ditt fotograferande?
– Min blogg och Instagram. Delvis Pinterest.

Vad kan du ge för uppmaning eller tips till övriga svenskar på Instagram?
– Fota mer av vårt vackra Sverige!

trendenserprofil

Tack så mycket Frida, hoppas du snart får en egen utställning! Tycker du som läsare att detta var en bra intervju eller att något saknades? Låt mig få veta, antingen via en kommentar nedan eller via kontaktformuläret. Vill du se mer av Frida kan du göra det på hennes Instagram eller blogg.

Dela gärna med dig av intervjun!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.