Emma Nilsson är weusedtodance - Instaview
4403
post-template-default,single,single-post,postid-4403,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Emma Nilsson är weusedtodance

”Gör det du gillar och tänk inte så mycket på antal hjärtan eller följare”

Emma Nilsson, en tjugofemårig tjej som växte upp i ett litet gult tegelhus utanför Kalmar. Numera bor hon i Malmö där hon läser Grafisk Design på Malmö högskola. Emma gillar att rita med svart tusch, hitta fina prylar på loppis, äta hamburgare och klappa på sin mjuka katt men mest av allt gillar hon att fotografera.

När blev du intresserad av fotografering?
– Jag började som tolvåring att fotografera med min familjs gemensamma kamera. Jag fastnade rätt snabbt och började fota allt omkring mig. När jag var femton år och det blev dags att välja gymnasium valde jag Medieprogrammet utan att ens blinka, jag hade fotografi och grafisk design som inriktning. Det var också på gymnasiet som jag köpte min första systemkamera och började utveckla mitt intresse mer och mer.

När blev du intresserad av mobilfotografering?
– Det var när jag köpte min första iPhone för tre år sedan och samtidigt upptäckte Instagram. Jag tyckte det var otroligt bekvämt att kunna redigera sina bilder direkt i mobilen, det tycker jag än idag är det bästa med mobilfotografering.

Vad uppskattar du mest med dig själv som fotograf?
– Att jag blir så lycklig när jag tagit ett bra fotografi, den känslan är oövervinnerlig och euforisk. Den känslan gör att jag hela tiden fortsätter och att jag aldrig ger upp, vilket gör att jag hela tiden utvecklas och blir bättre.

weusedtodance5

weusedtodance2

weusedtodance33

weusedtodance10

weusedtodance1

Vad vill du förmedla med dina foton?
– Så himla svår fråga. Jag tänker nästan aldrig att det är något speciellt jag vill förmedla med mina bilder utan tar oftast bara bilden för att det känns bra i magen eller för att jag vet att jag mår bra av att ta bilden. Jag hoppas att mina följare kan leva sig in i mina bilder och att de gillar att titta på dom.

Vad har du för utrustning?
– Jag använder mig av min telefon, en iPhone 6s och en Nikon D90 med ett 50 mm objektiv.

Vilken är din bästa fotoupplevelse?
– Det var en resa till Kroatien och Bosnien-Hercegovina för två år sedan. Det fanns så mycket vackert att rikta kameran mot där. En dag tog vi en anordnad dagsutflykt till ett vattenfall, vi hade ingen aning om vart eller hur detta vattenfall skulle se ut och hade inga höga förhoppningar. Efter en bra bit i en liten minibuss på krokiga vägar och höga toppar där vyn från fönsterrutan inte var speciellt lockande kom vi fram till en magisk plats. När minibussen stannade var utsikten minst sagt spektakulär och denna resan fortsatte att leverera spektakulära utsikter den ena bättre än den andra.

weusedtodance30

Reser du mycket?
– Inte alls mycket, senaste resan var Kroatien och Bosnien-Hercegovina.

Vilken har varit din bästa fotoresa?
– Jag har aldrig varit på en resa enbart ämnad för att fotografera men skulle gärna vilja. Mina drömländer att åka till är Island, Norge, Slovenien och Montenegro. Det verkar ju vara fantastiska platser!

Hur ofta fotograferar du?
– Jag fotograferar dagligen men många bilder har ju inget syfte överhuvudtaget och är inte till för Instagram eller för någon att se. Det blir en hel del vardagsbilder på frukostar, katter och självporträtt som jag helst gömmer undan i min lösenordsskyddade telefon.

Vad fotograferar du helst?
– Att fotografera något jag bakat gillar jag. Det kan bli ett heldagsprojekt för mig att baka och att sedan fotografera det med diverse rekvisita. Jag kan gå runt i flera veckor och funderar på vad jag kan baka, jag besöker loppisar och letar rekvisita och jag pinnar bilder på Pinterest för inspiration.

Varifrån kommer din inspiration?
– Alla som jag följer på Instagram ger mig otroligt mycket inspiration. Det finns så otroligt många duktiga människor där. Pinterest är också en stor inspirationskälla som jag alltid kollar igenom inför nya projekt.

Vilket är ditt favoritfoto som du laddat upp på Instagram?
– Jag gillar många bilder men en favoritbild är bilden på min katt Mileon och rabarberna.

weusedtodanceutvald

Vad är historien bakom den bilden?
– Jag kom på att jag ville fotografera en rabarberpaj och hade därför fått ett knippe rabarber av min morfar. Jag ville ta kort på dessa rabarber och hade därför satt dessa i en kanna på mitt köksbord. Innan jag hann knäppa av bilden hoppade Mileon upp på bordet och satte sig ner för att lukta på bladen. En ögonblicksbild när den är som bäst, det är tur att jag har en sådan nyfiken katt!

Hur ser din redigeringsprocess ut?
– Den är väldigt enkel. Jag öppnar alltid mina bilder i Landcam för att korrigera ljuset, färgerna och skärpan. Ibland använder jag mig även av PS Express för att räta upp bilderna eller för att ta bort någon oönskad defekt med plåstret. Oftast går det väldigt snabbt men ibland kan jag hålla på oroväckande länge.

Vad betyder Instagram för dig?
– Mycket! Med hjälp av Instagram har jag fått bättre självförtroende, vågat tro mer på mig själv och att det jag gör är bra. Allt tack vare de fina kommentarerna och responsen jag får på mina bilder. Via Instagram har också många dörrar öppnats och de har lett mig närmre dit jag vill vara.

Hur interagerar du med dina följare?
– Jag försöker alltid svara på kommentarer jag får och visa min uppskattning för alla hjärtan och följare som jag får och har. Jag skulle nog inte varit där jag är idag utan mina följare.

Nämn 3 svenskar som inspirerar på Instagram?
– Det finns så himla många duktiga människor på Instagram, väldigt svårt att välja men dessa tre är några som har inspirerat mig:

@bonjourmadeleine

@lineak

@mariaemb

Vad brinner du för?
– Inom fotografi så brinner jag för att alltid bli bättre och att överträffa mig själv.

Har du sålt något av dina foton som du har på Instagram?
– Nej men det vore kul!

Har du någon gång ställt ut dina foton?
– Nej men det vore också kul!

Har du printat några av dina foton på Instagram?
– Ja, men minns inte alls vad den tjänsten hette. Jag följer framkallaapp på Instagram som jag funderat på att använda ett tag nu.

Har du blivit kontaktad av något företag för samarbete tack vare din Instagram?
– Ja men inget som har passat mig och känts rätt i magen.

Vad är din fotodröm?
– Att åka till Island och upptäcka det vackra landskapet. Att få fotografera naturen på Island har jag länge drömt om.

weusedtodance38

weusedtodance37

weusedtodance36

weusedtodance15

weusedtodance12

Vilken är din favoritmusik när du fotar?
– Ibland glömmer jag helt bort musiken när jag fotar men ibland hjälper den mig att få en bra känsla. Jag gillar musik som ger mig samma känsla som när jag tagit ett bra foto, den där känslan av totalt välbefinnande. En favoritlåt just nu är Search and Destroy med Sanders Bohlke.

Hur gör du backup på dina foton?
– Jag för över allt till min externa hårddisk.

Har du varit på någon Instameet?
– Nej, men har kikat lite på det och det verkar kul.

Har du någon gång prestationsångest?
– Ja! Ibland är den bra och för mig framåt, ibland mår jag bara dåligt av den. Jag brukar försöka att inte jämföra mig med någon annan än mig själv. Att gå tillbaka i tiden och kolla på bilder jag tog för ett par år sedan är något som kan lugna mig, då ser jag att jag i alla fall har utvecklats.

Hur ser din framtid ut?
– Så svårt att veta, jag hoppas den kommer bli fin!

Tycker du att Instagram saknar något?
– Nej, jag tror inte det, jag gillar den som den är.

Vad tycker du om Instagrams annonser?
– Jag har inte sett eller lagt märke till några annonser än, så kan inte säga så mycket om det.

Vilka appar och webbtjänster använder du för att visa upp ditt fotograferande?
– Förutom Instagram så bloggar jag på wordpress under samma namn, weusedtodance.

Vad kan du ge för uppmaning eller tips till övriga svenskar på Instagram?
– Gör det du gillar och tänk inte så mycket på antal hjärtan eller följare.

weusedtodanceprofil

Tack så mycket Emma, hoppas du får din tripp till Island snart! Tycker du som läsare att detta var en bra intervju eller att något saknades? Låt mig få veta, antingen via en kommentar nedan eller via kontaktformuläret. Vill du se mer av Emma kan du göra det på hennes Instagram eller hemsida.

Tack för att du läste intervjun och dela den gärna i sociala medier!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.