DJI är numera majoritetsägare i Hasselblad - Instaview
17699
post-template-default,single,single-post,postid-17699,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

DJI är numera majoritetsägare i Hasselblad

I november 2015 köpte den kinesiska tillverkaren DJI, mest känd för sina drönare, en aktiepost i Hasselblad och blev minoritetsägare. Detta efter att Hasselblad brottats med en mängd olika ägare och röda siffror under flera års period men nu behövde hjälp med finansieringen av en produkt som både Hasselblad själva och kunderna trodde på – X1D. Nu, i januari 2017, rapporterar The Luminous Landscape att DJI blivit majoritetsägare.

PetaPixel skriver att det är en cirkel som sluts eftersom det på 1940-talet var precis så Hasselblad en gång startade, när Viktor Hasselblad blev uppvaktad av den svenska regeringen för att utveckla en kamera för flygfoto.

Så vad betyder detta? Det visar att trenden med flygfoto är långt ifrån över men samtidigt skapar det frågetecken, precis som The Luminous Landscape skriver, kring framtiden för Hasselblad i Sverige. Vad händer med verksamheten? Kan DJI leverera produkter av den kvalitet som Hasselblad är känd för eller blir det i slutänden bara ett namnövertagande av ytterligare en ikonisk kameratillverkares varumärke?

Varken DJI eller Hasselblad har kommenterat uppgifterna.

Läs hela Kevin Rabers text på The Luminous Landscape här.
Läs Michael Zhangs sammanfattning på PetaPixel här.

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.