David Thomsson är thomssond - Instaview
1830
post-template-default,single,single-post,postid-1830,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

David Thomsson är thomssond

”Jag har träffat hundratals nya vänner och framförallt har jag de bästa följarna som finns”

David Thomsson är enligt egen utsago ”absolut ingen speciell” men väl 15 år, från vår huvudstad, Stockholm. Han har bott i Huddinge hela sitt liv förutom 1,5 år då han bodde på Gotland. David är dock inte som alla andra. Så fort han får tid, det vill säga ingen skola, packar han sin väska och tar pendeln in till Stockholm för att fota. David har inte direkt några andra hobbies förutom att fota men han spenderar fortfarande större delen av somrarna i familjens sommarstuga på Gotland.

När blev du intresserad av fotografering?
– Jag har i ca 3 år varit intresserad av fotografi. För ca 3 år sedan flyttade jag och min familj till Gotland (dock bodde vi bara där ett och ett halvt år) och för att göra en lång historia kort träffade jag nya vänner där. Jag och mina två nya vänner började göra små korta (riktigt dåliga) kortfilmer tillsammans. Efter ett tag började vi även bli intresserade av fotografering, på den tiden använde vi våra mobiler (jag använde en Iphone 3GS) och det var verkligen inget seriöst men ju mer vi håll på med det ju roligare blev det och ju mindre gjorde vi filmer.

När blev du intresserad av mobilfotografering?
– Jag började med mobilfotografering eftersom det var den ända sorts kameran jag hade. När jag väl kunde säga att fotografin var en seriös hobby tog jag steget och köpte en sytemkamera, en Nikon D40 och sedan fick jag en Fujifilm X-E1 i födelsedagspresent när jag fylld som är den kamera jag använder nu.

Vad uppskattar du mest med dig själv som fotograf?
– Förmodligen att jag inte är som någon annan. Jag försöker hela tiden hitta unika sätt att se på världen, jag lyckas inte alltid, så klart, men jag försöker att så ofta som jag kan fota något på mitt unika sätt. Det är tråkigt att vara normal, man ska sticka ut och det är viktigt att man gör det om man vill lyckas när det gäller foto men även många andra saker.

thomssond10

thomssond17

thomssond25

thomssond23

thomssond29

Vad vill du förmedla med dina foton?
– Beror på vad det är för foto. Genom alla mina foton vill jag återge stunden då jag tog det. Både hur jag tar bilden och hur jag sen redigerar den spelar en stor roll. Många kan tycka att min redigering är lite överdriven men ärligt talat är det precis så som jag ser världen. Redan innan jag tagit en bild ser jag framför mig hur den kommer se ut när jag är klar med den.

Vad har du för utrustning?
– Jag har som sagt en Fujifilm X-E1. Det är den som jag använder nio fall av tio. Det händer att jag fotar med min iPhone 5 men det är väldigt sällan. Jag har just nu ett 18-55mm objektiv men ska i framtiden, när pengarna finns, köpa ett 24mm och gärna även en 50mm. Jag redigerar med Lightroom på datorn och har VSCO Film som bas. Innan jag lägger upp bilden på Ig gör jag de sista ändringarna i VSCO Cam eftersom bilden ofta skiljer sig mycket hur den ser ut på mobilen jämfört med datorn.

Vilken är din bästa fotoupplevelse?
– Alla dagar då man får riktigt grymma bilder. När man är ute och fotar och verkligen känner hur grymma bilder man har tagit, det är den bästa känslan som finns. Jag har så oerhört mycket roliga fotoupplevelser så jag kan inte välja ut en. Men alla dagar då jag får bra bilder eller dagar då jag umgås med trevliga personer är en bra dag.

Reser du mycket?
– Nope, inte alls så mycket som jag vill. Ärligt talat i princip ingenting. Jag åker in till stan och på somrarna åker vi till Gotland, that’s it. Förhoppningsvis kommer jag i framtiden att kunna resa mycket, drömmen är att resa till andra länder och städer och fota de på mitt egna sätt. Målen är många platser i USA framförallt NYC o Chicago men även Paris, London, Japan, Afrika och många andra.

Vilken har varit din bästa fotoresa?
– Jag har än så länge inte varit på någon faktiskt. Jag har varit på några mindre resor med familjen (typ Göteborg) men ingen som är helt dedikerad till foto.

Hur ofta fotograferar du?
– En normal vecka, Lördag och/eller Söndag men om jag är ledig och det är bra väder åker jag gärna in och fotar i stan även på vardagar.

Vad fotograferar du helst?
– Stadsmiljö, helt klart. Jag är mest kreativ i stadsmiljö och hittar ofta speciella vinklar och olika sätt att fota olika motiv. Jag älskar även att fota porträtt men det händer inte lika ofta eftersom jag är otroligt blyg.

Varifrån kommer din inspiration?
– I första hand andra fotografer via Ig. Men ofta får jag den mesta inspirationen när jag går runt på stan. Jag ser framför mig hur jag kan fota olika saker. Jag älskar att bara gå runt och fota det jag hittar.

Vilket är ditt favoritfoto som du laddat upp på Instagram?

thomssondutvald

Vad är historien bakom den bilden?
– Jag tog den i somras, en av de första dagarna på Gotland. Skolan hade slutat för någon vecka sen och jag var riktigt glad över att äntligen få gå ner till klinten och för första gången i år fota en solnedgång vid havet. Jag blev supernöjd med bilden och något som gjorde upplevelsen ännu bättre var att jag några dagar senare blev föreslagen användare.

Hur ser din redigeringsprocess ut?
– In med bilden på min hårddisk, in i Lightroom, lägg på de VSCO Film filter jag gillar bäst, gör några små ändringar så att bilden ser ut precis som jag vill, exporterar till hårddisken, in i Dropbox, laddar ner den på mobilen, skickar in den i VSCO Cam, gör några små ändringar och lägger till sist upp den på Instagram.

Vad betyder Instagram för dig?
– Oj. Det kanske låter fånigt, men faktiskt, allt. Jag har haft så många roliga stunder på Instagram till skillnad från andra sociala nätverk. Jag har träffat hundratals nya vänner och framförallt har jag de bästa följarna som finns.

Hur interagerar du med dina följare?
– Jag försöker integrera så mycket som möjligt med dem. Framförallt svarar jag på varenda kommentar och om någon frågar något eller skickar något mail etc. svarar jag alltid.

Nämn 3 svenskar som inspirerar på Instagram?

@fint_, en riktigt trevlig grabb från Gotland som var en av de tre som jag gjorde filmer med.

@meetjulian, en av de trevligaste personer jag vet. Han har hjälpt mig oerhört mycket med alla möjliga saker och vi träffas och fotar väldigt ofta. Han är en ständig inspiration för mig.

@viktor_holm, han är en av de mest kreativa jag känner till.  Han överraskar med varje foto och är en av de bästa på att ta porträtt.

Vad brinner du för?
– Att inspirera andra och visa upp Stockholm på ett sätt som får andra att vilja resa hit. Jag vill också träffa nya människor så mycket som möjligt. Självklart skulle det vara en dröm i uppfyllelse att tjäna pengar på foto men det är inte något jag i nuläget kämpar för att lyckas med. Det kommer om det kommer, huvudsaken nu är att utveckla mig och få ett stort nätverk så jag kan ta många porträtt och möta mer och mer människor.

Har du sålt något av dina foton som du har på Instagram?
– Nope, inte än alla fall. Jag hoppas kunna göra det i framtiden, men än så länge nej.

Har du någon gång ställt ut dina foton?
– Nej.

Har du printat några av dina foton på Instagram?
– Jag har printat några bilder, men inte via någon tjänst. Bara genom vår egna skrivare. De bilderna har jag på väggen uppsatta med nålar som jag uppdaterar med nya bilder då och då.

Har du blivit kontaktad av något företag för samarbete tack vare din Instagram?
– Nej, men hoppas att bli det i framtiden så att jag kan komma ett steg närmare att tjäna pengar på Ig.

Vad är din fotodröm?
– Att ha det som jobb, kunna vakna upp, dra in till stan och fota som jobb, det är drömmen. Jag vill också kunna resa världen runt och dokumentera omgivningen och människorna.

thomssond42

thomssond36

thomssond38

thomssond40

thomssond14

Vilken är din favoritmusik när du fotar?
– Amerikansk rap, framförallt Jay-Z, Kanye West, Eminem osv. Deras låtar inspirerar mig alltid och får mig taggad att fota.

Hur gör du backup på dina foton?
– En extern hårddisk för alla originalbilder, i framtiden ska jag skaffa en till bara ifall att. Alla redigerade bilder har jag på flera olika platser. Datorn, hårddisken, flera USB stickor, Dropbox och mobilen.

Har du varit på någon Instameet?
– Nej inte än men hoppas verkligen att jag kommer göra det någon gång. Jag har mött några andra Igers men inte mer än två per gång.

Har du någon gång prestationsångest?
– Någon gång? Alltid. Jag känner väldigt ofta att mina foton inte duger. Det var mycket oftare förr men är så nu med. Det största ”problemet” är att jag jämför mig med andra, framförallt mina förebilder. Grejen är att de har fotat flera år och är riktigt riktigt bra på det. Det gör bara att jag känner mig kass. Dock är det lite vad som motiverar mig att fortsätta. Att jag inte är hundra procent nöjd med mina foton gör att jag hela tiden vill fortsätta och bli bättre, ta bättre bilder än de jag tagit. Dagen jag är helt nöjd med mina bilder är dagen jag slutar fota.

Hur ser din framtid ut?
– Bra fråga. Förhoppningsvis är fotografi en del av den.

Tycker du att Instagram saknar något?
– Möjligen ett bättre fungerande meddelande system och om man ska vara petig, full upplösning på bilderna man laddar upp.

Vad kan du ge för uppmaning eller tips till övriga svenskar på Instagram?
– Att aldrig ge upp och att inte jämföra sig med andra fotografer. Det var det största misstaget jag har gjort. Den ända du ska jämföra dig med är dig själv, jag vet att alla säger så men det är så sant. Bry dig inte heller om hur mycket likes eller följare du har, så länge du tar bra bilder kommer allt att följa med.

Skärmklipp

Tack så mycket till David Thomsson, Hoppas du får förverkliga din dröm att leva på dina foton! Tycker du som läsare att detta var en bra intervju eller att något saknades? Låt mig få veta, antingen via en kommentar nedan eller via kontaktformuläret. Vill du se mer av David kan du göra det på hans Instagram eller hemsida.

Dela gärna med dig av intervjun till nära och kära!

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.