Allt om Instagram Stories: Instagrams svar på Snapchat - Instaview
16819
post-template-default,single,single-post,postid-16819,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Allt om Instagram Stories: Instagrams svar på Snapchat

Med Instagram Stories behöver du inte oroa dig för att göra för många inlägg. Istället kan du dela så mycket du vill under dagen – med så mycket kreativitet du vill. Du kan väcka din historia till liv på nya sätt med text- och ritverktyg. Fotona och videoklippen försvinner efter 24 timmar och visas inte i din profil eller i flödet.

Citatet är plockat från den svenska släpptexten på Instagrams Facebooksida och presenterar Instagram Stories. Instagram Stories är egentligen en kopia av Snapchat där du delar med dig av ögonblick som försvinner efter ett dygn. Delar du fler videoklipp och foton så visas de i ett bildspelsformat. Dina foton och videoklipp visas inte direkt i ditt flöde utan nya historier visas som ikoner ovan flödet eller så hittar du dem genom att klicka på respektive profils profilfoto (en färgad ring runt profilbilden skvallrar om att det finns nya Stories).

Jag tycker att Snapchat är ett bra sätt att dela historier och det kommer säkert även Instagram Stories att vara men jag gillar personligen inte den där scrapbookkänslan som alla ritverktyg, regnbågar och filter ger. För mig har alltid fotot varit det primära. Däremot är jag tacksam över att Instagram lägger alla Stories separat och inte förstör feeden per automatik. Jag är ändå glad att Instagram utvecklar sitt ekosystem för det innebär bara att plattformen kommer få en längre livslängd. Stories kommer ge coola möjligheter för fotografer att släppa material från bakom kulisserna och det är ju bara stärkande för Instagrams community.

Vidare i släpptexten skriver Instagram också:

Om du vill visa någons historia trycker du bara på deras profilbild. Det är lätt att visa historier i egen takt: tryck för att gå bakåt och framåt eller svep för att hoppa till en annan persons historia. Om du vill kommentera något du ser kan du trycka och skicka ett privat meddelande till personen på Instagram Direct. Till skillnad från vanliga inlägg finns det inga gilla-markeringar eller offentliga kommentarer.

När du använder Instagram Stories blir din historia privat om ditt kontos sekretessinställning är inställt på att vara just privat. Vill du inte visa din historia för alla dina följare kan du dölja den från de du inte vill ska se den. Är du intresserad av att veta vilka som har sett dina Instagram Stories sveper du bara uppåt.

Det är lätt att kommentera en publicerad historia, du öppnar den historia du vill svara på, trycker på ”Svara meddelande” nere i vänstra hörnet, skriver meddelandet som vanligt och skickar. Efter 24 timmar försvinner som bekant alla historier vilket innebär att de heller inte fortsätter vara synliga i dina konversationer.

Det går också att publicera din historia i ditt flöde men när jag testade blev det konstigt nog inte i fullskärm utan beskars till den klassiska kvadraten. Det lär ändras.

SocialByDefault är experter på sociala medier och digitala varumärken och består av Deeped och Sarah Larsson Bernhard. De kommenterar Instagram Stories i en post på Instagram:

Som många av er redan sett så rullar Instagram ut Story som är en total kopia på Snapchat Story. En anledning är att Instagram tappat antalet dagliga användare. Nätverket har gått från att från början vara vardagsbilder till att användarna känner högre o högre krav på bilderna som laddas upp och postar mer sällan. Man har också upptäckt att många användare (framförallt unga) haft fin-konton och ful-konton där den senare har varit för en mindre skara vänner. Detta är en av anledningarna till att Instagram lanserade möjligheten att växla mellan konton. Och nu rullas alltså funktionen Story ut där bilderna försvinner efter 24h och inte adderas till din timeline. En funktion som efter att Snapchat lanserade den fick det nätverket att på riktigt ta fart. Alla kopierar alla, och alla slåss om samma användare. The game is on! Men om detta i vår podcast som spelas in nästa vecka.

Du behöver inte ladda hem någon separat app för att få ta del av Instagram Stories utan uppdateringen rullas ut globalt under de kommande veckorna både för iOS och Android.

Källor:
Instagrams svenska Facebooksida
Instagrams hemsida
Instagrams Hjälpcenter
Instagrams Vimeokanal

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.