@airpixels om förbudet mot drönarfoto - Instaview
17273
post-template-default,single,single-post,postid-17273,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

@airpixels om förbudet mot drönarfoto

För det första tycker jag det bara bevisar vilket u-land Sverige är när det kommer till utveckling. Att man väljer att döda en hel bransch på det sättet är ju bara rent ut sagt för jävligt” – @airpixels

Tobias Hägg (som jag tidigare intervjuat här) är känd på Instagram under namnet @airpixels. Han har specialiserat sig på att fota och filma med drönare och har idag närmare 70 000 följare. Högsta förvaltningsdomstolen kom i fredags med domen där de fastslår att en kamera som sitter på en drönare ska klassas som en övervakningskamera. För att få rätt att använda kameran krävs numera att du ansöker om ett tillstånd för kameraövervakning hos Länsstyrelsen.

Hur länge har du flugit drönare?
– Jag har flugit min drönare i ungefär 2 år.

Vad har möjligheten att kunna fota och filma med drönare betytt för dig?
– Just nu betyder det ju nästan allt. Det har på något sätt blivit en vändning i mitt liv och jag har faktiskt kunnat arbeta med något som jag verkligen brinner för.

airpixels18

Hur påverkar domslutet dig?
– För mig så betyder det att jag helt enkelt får ställa ner drönaren ett tag och vänta och hoppas att vi blir räddade av en lagförändring i februari. Om inte annat så tror jag att vi kommer att bli räddade av EU framöver. Turligt nog för mig så har jag väldigt mycket material som jag inte visat upp än så jag kommer egentligen inte att påverkas men än att jag faktiskt inte kan utföra vissa jobb åt kunder i Sverige och det i sig är ju tragiskt nog.

Vad säger dina kollegor i branschen?
– När det kommer till andra drönaranvändare i Sverige så ser de nog det på samma sätt som mig. Som ett stort skämt. Hela världen skrattar åt beslutet och kollegor från utlandet instämmer och undrar hur man överhuvudtaget kan ta ett sånt beslut?

Vad tror du kommer hända nu?
– Framöver tror jag att seriösa användare kommer att ställa ner sin drönare ett tag medan andra helt enkelt kommer att fortsätta som vanligt.

airpixelsutvald2

I pressmeddelandet från Högsta förvaltningsdomstolen står det:

När det däremot gäller kameran på drönaren ska den fotografera från luften men hanteras från marken. Domstolen ansåg därför att den inte manövreras på platsen. Domstolen fann vidare att kameran kan användas för personövervakning, även om det inte är syftet. Kameran är därför att betrakta som en övervakningskamera. Eftersom kameran dessutom kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde är den tillståndspliktig. Målet som gällde kameran som ska fästas på drönaren har skickats tillbaka till förvaltningsrätten för prövning av frågan om tillstånd ska medges.

Domen i mål nr 78-16 kan läsas i sin helhet här.

Ansök om tillstånd för kameraövervakning hos Länsstyrelsen här.

Vill du veta mer om Airpixelsmedia kan du surfa in här.

Det finns en lång diskussionstråd till en artikel på Fotosidan här.

Läs Datainspektionens frågor och svar om kameraövervakning här.

Joacim Lundin
joacimlundin@gmail.com

Skapare av Instaview, en plattform för att porträttera svenskar på Instagram.